|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:49 | 03.29.2024

«Заготовляємо фрезер, але якщо заблокують рахунки, то ми зупинимось»

На торф’яних болотах поблизу села Смолин Чернігівського району працівники торфозаводу почали заготовляти фрезерний торф – сировину, з якої в майбутньому виготовлятимуть паливні брикети. Щоправда, цього року у торфовидобуників виникло кілька проблем, одна з яких – свавілля поліції.

За словами головного інженера підприємства Андрія Стархова, заготівлю ускладнює наявність значної вологи.

«Болото ще мокре, – каже він. – Вода з Десни буквально кілька днів як спала. Ми намагатимемось заготовити фрезеру якомога більше, але через те, що сировина мокра, її доведеться довго сушити, а це – додаткові витрати на пальне для «ворушилок».

freztorf

Більш складна проблема пов’язана з нещодавніми обшуками, які на підприємстві та ДП «Чернігівторф» провела поліція. Так, у результаті правоохоронці вилучили низку документів, відсутність яких призведе до зупинки роботи підприємства та блокування рахунків.

«Ми не зможемо купити ні солярки, ні запчастин, ні видати людям зарплату, – скаржиться Андрій Страхов. – У нас на тракторах зараз працюють як місцеві механізатори, так і спеціалісти з Черкащини – тамтешній торфозавод давно зруйнований, тож вони щороку їздять на заробітки до нас».

За словами головного інженера, за місяць механізатор заробляє близько 30 тисяч гривень.

«Це мало, вони повинні заробляти більше, бо труд їх дуже важкий, – додає інженер заводу. – Але платимо стільки, скільки можемо. Якщо заблокують рахунки, то вся робота зупиниться. А зараз кожен день на рахунку».

Нагадаємо, на Чернігівщині залишилось усього два торфозаводи, один із них – Ірванцівський у Семенівській громаді – припинив роботу через авіаудари по підприємству та регулярні обстріли.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)