|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 22:32 | 04.18.2024

Не треба ставити на коліна стратегічну галузь!

Приблизно таким видався зміст робочої наради в Чернігівський обласній військовій адміністрації, присвяченої діям податкової щодо торфозаводів Чернігівщини.

Захід відбувся під головуванням керівника ОВА В’ячеслава Чауса та його заступника Дмитра Іванова. У вузькому колі з числа представника податкової та директорів Ірванцівського й Смолинського торфозаводів керманичі регіону вкотре засвідчили всебічну підтримку галузі, готовність підставити своє плече та неприпустимість дій податківців у розпал опалювального сезону.

 

Заблокували рахунки у розпал сезону

 

Понад сто тисяч гривень державна податкова служба стягнула з рахунків Смолинського торфозаводу за борги ДП «Чернігівторф» 2014-го року. Гроші мали йти на виплату захищених статей – зарплат та відпускних. У зв’язку з цим підприємство зупинило роботу та звернулось до керівництва області з проханням втрутитись. Ситуація виглядала б не настільки складною, якби не опалювальний сезон і колосальна потреба громад та населення у торфобрикеті.

Те, що питання важливе для регіону, засвідчила участь в нараді голови ОВА В’ячеслава Чауса та його заступника Дмитра Іванова.

Директорка Смолинського торфозаводу Валентина Огієнко повідомила, що рахунки підприємства були заблоковані податковою через несплату податкових боргів восьмирічної давнини. При цьому Валентина Володимирівна наголосила, що борги не заводу, а ДП «Чернігівторф».

1atorfdyre

Директори заводів

 

«У нас зняли 111 тисяч, – обурюється керівник філії. – А найголовніше – це те, що ми не знаємо, чого нам чекати надалі, кінцевої цифри банк нам не каже. Посилають нас писати запит, а через 30 днів обіцяють дати відповідь», – продовжує Валентина Огієнко.

Вона вважає дії податкової служби незаконними, адже остання мала зважати на те, що підприємство перебуває у стані приватизації, тож ніхто не має права знімати кошти і втручатись у його роботу.

1amytar

А це - представник податкової

 

Заступник начальника Головного управління Державної податкової служби в Чернігівській області Руслан Погрібний виправдався, що його відомство виконує рішення суду, виставляючи банку інкасові доручення.

Разом із тим у нього не знайшлося відповіді на питання про те, чому замість 76 тисяч гривень, які є в судовому рішенні, реально зняли значно більше – 111 тисяч гривень!

 

«Вас треба викинути з кабінету»

 

Голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов назвав дії податківців у нинішніх умовах диверсією і повідомив, що написав відповідну заяву в СБУ.

«Вважаю дії податкової диверсією, а винні в цій диверсії мають бути негайно арештовані, – обурюється Андрій Страхов. – Якщо СБУ і прокуратура нас не захистять, то в нас військова громада, і нас захистять військові, а вас, – звернувся на адресу податківця профспілковий лідер, – треба викинути з кабінетів. Зупинити в такий час роботу заводу – це просто диверсія».

«Колективу немає сенсу працювати на вас, – підтримала Валентина Огієнко. – Починаючи з 2017 року, відколи я є директором заводу, у нас не виникло жодної копійки заборгованості, ми все виплачуємо справно і вчасно. Але посудіть самі – нам нарахували за борги попередників 1,8 мільйона гривень пені. Хіба з такими розкладами ми виберемось із боргової ями? У податковій нам повідомили, що доки ми не заплатимо 1,8 мільйона гривень пені, то нарахування по ЄСВ працівникам не бачити. Люди ходять на роботу просто для того, щоб заробити на шматок хліба, ні про який стаж не йде мова. Ми не приватна лавочка, ми державне підприємство, яке платить податки, а ставлення до нас як до останніх людей».

 

Позиція влади – всебічна підтримка стратегічної галузі

 

Очільник прикордонного регіону В’ячеслав Часу закликав податківців враховувати складну специфіку сьогодення та нашого регіону.

«Ви таким чином повністю вимиваєте з підприємства обігові кошти, – зауважив голова ОВА. – Податкова – це не каральний орган, а сервісна служба, яка працює з клієнтами, а клієнтів не кидають. Треба зробити все можливе, щоб підприємства, які працюють в галузі енергетики, напередодні непростої зими у військовий час працювали. Маємо підставити плече, а не ставити їх на коліна. Виробництво торфобрикету є стратегічним, зокрема у час енергетичної війни».

1achataiva

В’ячеслав Чаус та Дмитро Іванов засвідчили всебічну підтримку торфогалузі

 

Заступник В’ячеслава Чауса Дмитро Іванов у свою чергу додав: «Ми бачимо, яка ситуація наразі в нашій країні. Позиція влади однозначна: такі підприємства мають працювати. Питання треба вивчати: хто правонаступник боргів, а хто – ні. До всього треба підходити зважено, тим паче під час військового стану. Це питання ми будемо тримати на контролі. Якщо в когось будуть питання по роботі податкової, звертайтесь до Чернігівської обласної військової адміністрації».

Разом із тим ніхто так і не отримав відповіді від податкової на головне питання: чому за судовим рішенням від 2014 року, в яких відповідачем було держпідприємство «Чернігівторф», гроші знімають із рахунків заводу, а не з рахунків «Чернігівторфу», і хто поверне надлишок?

Зрештою, що гріха таїти: податкову таки вдалося поставити на місце. Вже наступного дня рахунки підприємства були розблоковані, а завод відновив виробничу діяльність. Цікаво, що в наступній за цією нарадою податкова також брала участь – цього разу на їхні дії нарікали машинобудівельники. А скільком аграріям вони заблокували податкові декларації? Складається враження, що це не сервісна служба, а організація, яка добиває вітчизняну економіку. Дякувати Богу, що в Чернігівській ОВА принаймні звертають на це увагу та намагаються врегулювати діяльність збирачів податків.

Пролунали і приємні для торфовидобувників новини. Так, В’ячеслав Чаус повідомив, що нещодавно був у Києві та вкотре підняв питання передачі у власність громад торфозаводів.

«Для нас це дуже важливе питання, і крапка в ньому ще не стоїть. Краще, щоб її (крапки, – Авт.) не було, і ми робили все для того, щоб нам передали об’єкти, ніж віддали їх на приватизацію. Ми про це говорили, і говорили також про те, щоб цей шлях був більш ефективним для нашої області, підприємства та людей, які там працюють».

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)