|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 3:51 | 04.19.2024

Військова громада звернулась до Шмигаля та Чауса

Гончарівська територіальна громада з адміністративним центром у військовому містечку Гончарівське звернулась до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та голови Чернігівської військової адміністрації В’ячеслава Чауса.

Депутатський корпус на чолі з головою селищної ради Віталієм Рудником просять керівництво Уряду та області посприяти передачі у власність територіальної громади місцевого торфозаводу, який розташований у селі Смолин. Переконують, що підприємство є стратегічно важливим для регіону, а бездумна приватизація його просто знищить. Громада ж має план з розвитку торфозаводу та готова інвестувати кошти у виробництво.

 

Гончарівську територіальну громаду називають ще військовою громадою, оскільки її адміністративний центр розташований у військовому селищі Гончарівське. Вона об’єднує 17 населених пунктів та 5800 мешканців, значна частина з яких є військовими. Це – одна з так званих «багатих» громад, оскільки левова частка доходів – відрахування з податку на доходи фізичних осіб. Просто кажучи, бюджет громади здебільшого складається з відрахувань із зарплат військових.

torf0

За словами селищного голови Віталія Рудника, громада неодноразово висловлювалась щодо передачі у власність Смолинського торфозаводу. Цього разу депутатський корпус селищної ради знову офіційно звернувся до керівників Уряду та області з проханням посприяти якнайшвидшій передачі торфозаводу у комунальну власність громади.

«Сьогодні, в час війни, в момент гострої енергетичної загрози Смолинський торфозавод виконує важливу місію – забезпечення бюджетних установ Чернігівської області доступним видом палива. Продукцію торфозаводу купують малозахищені верстви населення, для яких торфобрикет зараз є єдиним доступним паливом і надією на те, щоб не замерзнути взимку», – наголошують у військовій громаді.

Смолинський торфозавод, як і Ірванцівський торфозавод на Семенівщині входять до структури ДП «Чернігівторф», а це підприємство є в переліку Кабміну на приватизацію.

Приватизація, а по суті продаж знецінених активів держави під час війни є більше грабунком, ніж капіталовкладеннями. Бо ж хто продає квартиру в місті, що знаходиться під обстрілами, і якою буде її вартість? Відповідь більш ніж очевидна.

Розуміючи всю абсурдність, ба навіть шкідливість так званої приватизації, керівництво та депутатський корпус Гончарівської громади звернулись із проханням виключити підприємство з кабмінівського списку на приватизацію.

Обґрунтували це так: «Закон України від 28.07.2022 року № 2468-ІХ передбачає низку тимчасових нововведень, що запроваджуються на час дії воєнного стану, а саме: заборона приватизації об’єктів, які розташовані в зоні бойових дій та наближених до неї територіях, а ДП «Чернігівторф» є в переліку, затвердженому Кабміном, на приватизацію».

Нагадаємо, в Гончарівське не так давно прилітали російські ракети, а Семенівську громаду, де також розташовано торфозавод, щодня обстрілюють ворожі міномети та РСЗО.

«Наша громада готова прийняти підприємство в комунальну власність, інвестувати в оновлення виробничо-технічної бази підприємства і гарантувати державі й надалі виконувати важливу соціальну функцію – забезпечення бюджетних установ доступним паливом. Цього ніколи в житті не гарантує приватний бізнес, як і того, що торфозавод буде збережено», – звертається представництво корпусу військової громади до керівників Уряду та Чернігівщини.

Голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов закликає керівництво Чернігівської ОВА наслідувати приклад їхніх колег із Рівненщини, де немає бойових дій, але керманичі області прикладають титанічних зусиль задля того, щоб повернути ДП «Рівнеторф» у комунальну власність громади.

«Фонд державного майна, куди передали ДП «Чернігівторф», чекає, коли ж помруть ці заводи, щоб за копійки продати їх на металобрухт. Вже й приватизацію під час війни придумали», – обурюється Андрій Страхов.

На його думку, приватизація призведе до остаточної руйнації галузі, в чому безпосередньо зацікавлені росія та Білорусь, в яких ця галузь активно розвивається і є не лише дешевою альтернативою газу, але й серйозною експортною складовою, що приносить в ці країни валюту.

«Вирішити питання передачі заводу у власність громади можна однією постановою Уряду, – каже профспілковий лідер. – Дуже сподіваємось, що на 35-річний ювілей підприємства (а це 25-те вересня) зроблять подарунок торфовидобувникам, громадам та області. Від цього виграють всі».

 

Віталій НАЗАРЕНКО


 

Звернення Гончарівської селищної ради

до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля

 

Шановний пане Денисе!

 

Гончарівська територіальна громада – це 17 населених пунктів, в яких проживає 5800 жителів, Громада, яка з 2014 року захищає державний суверенітет та цілісність нашої держави.

На території громади здійснює свою виробничу діяльність Смолинський торфобрикетний завод об’єднання «Чернігівторф». Останні десять років навколо підприємства відбувається маса подій, які аж ніяк не сприяють його розвитку.

Родовища поблизу Смолина багаті покладами торфу, який здатний забезпечити роботу виробництва на найближчі роки. Кращого торфу, ніж у нас, в Україні немає – це може стати золотим фондом Чернігівщини.

Сьогодні, в час війни, в момент гострої енергетичної загрози Смолинський торфозавод виконує важливу місію – місію забезпечення бюджетних установ Чернігівської області доступним видом палива. Продукцію торфозаводу купують малозахищені верстви населення, для яких торфобрикет зараз є єдиним доступним паливом і надією на те, щоб не замерзнути взимку.

За останні сімнадцять років Міністерство енергетики намагалося знищити останні заводи, призначаючи на ДП «Чернігівторф» двадцять сім директорів. Однак усупереч перепонам, підприємство вижило – завдяки трудовому колективу заводу та постійній підтримці громади.

Закон України від 28.07.2022р. № 2468-ІХ  передбачає низку тимчасових нововведень, що запроваджуються на час дії воєнного стану, а саме, заборона приватизації об’єктів, які розташовані у зоні бойових дій та наближених до неї територіях, але ДП «Чернігівторф» є в переліку, затвердженому Кабінетом Міністрів України для приватизації.

Наша громада готова прийняти підприємство в комунальну власність, інвестувати в оновлення виробничо-технічної бази підприємства і гарантувати державі й надалі виконувати важливу соціальну функцію – забезпечення бюджетних установ доступним паливом. Цього ніколи не гарантує приватний бізнес, як і того, що торфозавод буде збережено.

Ми, депутати Гончарівської селищної ради, звертаємось з проханням звернути увагу на наші неодноразові звернення та розпочати процедуру передачі в комунальну власність нашої громади Смолинського торфозаводу.

torf1 torf2

Схожі матеріали (за тегом)