|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:07 | 03.28.2024

Мільярди для громад

Громади Чернігівщини отримають мільярди гривень з державного бюджету та нові можливості з їх розподілу

Вперше цьогоріч облдержадміністрація та обласна рада усвідомлено надали право розподілу частини державної субвенції громадам. Тобто кому і скільки вирішуватиме не облдержадміністрація, а безпосередньо голови громад.

Про це зазначив голова ОДА В’ячеслав Чаус під час засідання Ради територіальних громад у понеділок. Питання розподілу коштів громади зможуть обговорювати зокрема у рамках комітетів, які вже сформувала Рада громад.
На засіданні мова також йшла про участь громад у різних державних програмах та ініціативах Президента. До слова, завдяки одній з них — «Здорова країна» — область має змогу побудувати близько сотні спортивних майданчиків. На ці потреби держава виділяє 80% від необхідної суми, по 10% майданчика – 450 тисяч гривень. При цьому громадам слід вчасно запланувати співфінансування, аби роботу на об’єктах можна було розпочати відразу після отримання субвенції.

250122
Поінформували голів громад також про зміни в законодавстві, зокрема щодо порядку надання субвенції з державного бюджету на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг. Відбір переможців буде визначатись на конкурсній основі. Першочергово допомагатимуть громадам, де проживає понад 10 тисяч людей і відсутній ЦНАП. Нині в області функціонують 34 ЦНАПи, а до 31 грудня 2023 року вони мають бути у кожній громаді.
Йшлося і про реалізацію обласної Програми підтримки індивідуального житлового будівництва та розвитку особистого селянського господарства «Власний дім». У 2021 році в області за цією Програмою укладений 81 кредитний договір на суму 12,5 мільйона гривень. Найактивніше співфінансували ініціативу Семенівська, Бахмацька, Бобровицька, Варвинська та Менська територіальні громади, проте 29 громади участі не брали. Мешканці Чернігова, Ніжина та Прилук не можуть скористатися програмою пільгового кредитування.
Під час засідання акцентували на питанні розподілу коштів на регіональний розвиток. Так у 2021 році області на реалізацію різних проєктів регіонального розвитку було виділено майже 6 мільярдів гривень. Частина коштів є перехідною, тому буде використані в цьому році. Цьогоріч є нові напрямки, за якими громади можуть отримати підтримку. Поки детального розпису область не отримала, але загальнонаціональні цифри досить промовисті. На жаль, громади багато втрачають через низьку якість проєктів. Тільки цьогоріч із заявок на фінансування з ДФРР, третина — не дійшла до конкурсу.

Схожі матеріали (за тегом)