|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:25 | 03.28.2024

У Бобровиці скоротили важливу посаду, прикриваючись благими намірами

З реалізацією адміністративної реформи на місцях виникає безліч проблемних питань і протиріч.

Якщо, скажімо, у Седнівській територіальній громаді Чернігівського району тиждень тому ввели посаду першого заступника голови громади, то у Бобровицькій, навпаки, місцеві депутати скасували таку структурну посадову одиницю. Вилученню зі штатного розпису керівного «поста» передували події, про які ми розповіли детально у попередньому випуску нашої газети.

 

Вплив і організаційна вага голови громади

 

Друге засідання чергової сесії Бобровицької міської ради істотно відрізнялося від першого. Якщо тиждень тому депутати «гарячкували» в обговоренні питань, зокрема тих, що стосувалися посади першого заступника голови міськради, то вже зараз, без усілякого обговорення, «тихо» зробили свою справу.

При обговоренні питань порядку денного лідерка місцевого осередку партії «Наш край» Тетяна Олешко запропонувала все ж таки своїм колегам по депутатству скасувати посаду першого заступника. Голова міськради Тетяни Ковчежнюк поставила на голосування цю пропозицію. Відтак відбулося таємне голосування, у якому взяли участь чотирнадцять депутатів, одинадцять депутатів взагалі не голосували. Як бачимо, у вирішенні «посадового» питання повірники від народу майже розділилися, щоправда, перевагу, хоч і з невеликим «рахунком», все ж таки отримали прихильники скасування ключової посади. Але ймовірно, що до цього питання депутати вимушені будуть ще раз повернутися в силу реальних обставин сьогодення.

1golosnya

У згаданій Седнівській громаді на посаду першого заступника голови ОТГ призначили досвідченого колишнього податківця, головним обов’язком якого будуть питання додаткових джерел наповнення бюджету, виведення їх із «тіні» й із мінімізації. Цими проблемами міг займатися й перший заступник голови Бобровицької ОТГ, в минулому прокурор районного і обласного рівнів. Він не підтримав витрачання майже п’яти мільйонів бюджетних грошей на не першочерговий проект – реконструкцію площі, ще й тоді, коли генеральний директор ТОВ «Земля і воля» Леонід Яковишин пропонував за кошти господарства розробити набагато кращий проект, а на саму реконструкцію зібрати благодійні кошти, «Земля і воля» готова була внести свій перший мільйон гривень, відгукнулися й інші спонсори. За час відсутності на роботі голови громади перший заступник голови і секретар громади посилили контроль за якістю робіт на площі, примусили підрядну організацію виправити брак, який помітили навіть жителі міста і забили тривогу. Така поведінка недавно призначеного першого заступника голови громади завершилася його відставкою. Головне звинувачення – нібито на кілька днів загальмував реконструкцію площі. Це коли примусив підрядну організацію усувати брак в роботі?

1tkov2

Голова громади Тетяна Ковчежнюк ішла на вибори від партії «Рідний дім», очоливши її районну організацію, разом з однопартійцями голосувала й за призначення її першого заступника, але коли він пішов проти її волі, вірніше – проти використання бюджету на не першочерговий проект, ще й з неякісним виконанням, – об’єднала навколо себе голоси «опозиційних» депутатів, бо більшість депутатів із «Рідного дому» і два депутати від «Батьківщини» її не підтримали.

Проглядаються й цікаві збіги обставин. Того дня в Києві нардепи звільнили з посади голову Верховної Ради Дмитра Разумкова, який став неугодним команді «Слуг народу». У парламенті не вистачало голосів «зеленої монобільшості» для відставки Разумкова, тож залучили в союзники депутатів з інших партій, які називають себе опозиційними. Такі-то результати політизації народовладдя зверху донизу: тримається на партійній продажності як у Верховній Раді, так і в міській, якщо постає питання – чия сорочка ближче до тіла? Тоді «чужі» стають «своїми», а «свої» – «чужими».

 

Буденні питання – не другорядні

 

Окрім земельних питань, а це в основному стосувалося надання дозволів на розробку документації щодо виділення ділянок у користування тощо, депутати розглянули й деякі інші питання з життєдіяльності Бобровицької громади. І це зрозуміло, адже починається опалювальний сезон, а газовий монополіст, незважаючи на «позитивні» запевнення посадовців з Уряду, ставить свої перепони споживачам соціальної сфери.

Тож на наступній сесії, а вона вже відбудеться у третій декаді жовтня, депутати повернуться до цього важливого для громади питання. А поки що обранці від народу прийняли звернення до Президента України, Прем’єр-міністра та Верховної Ради, в якому висловлено стурбованість і занепокоєння з приводу ситуації з опалювальним сезоном. От тільки чи не запізніла та турбота? У палатах Бобровицької лікарні температура повітря – близько десяти градусів. Назріла потреба відновлення роботи ковідного відділення, бо хворих на ковід перевалює вже за півсотню, Ніжинська лікарня переповнена хворими, з Бобровиці відправляють аж у Чернігів. Потрібні чималі кошти, щоб забезпечити лікування на місці й у теплих палатах. У школах теж холодно.

Не вирішені питання щодо функціонування каналізаційного колектора в Бобровиці. Господарство «Земля і воля» свого часу в складчину з тодішніми власниками молокозаводу, спорудили кількасот метрів резервної очисної траси, а недавно товариство викупило за п’ять мільйонів і очисні споруди, які нинішні хазяї мертвого молокозаводу збиралися порізати на металолом. Все це каналізаційне хазяйство 1dedokаграрники віддали в оренду комунгоспу за одну гривню місячної оплати. Але на самих очисних спорудах давно не проводилися серйозні ремонтні роботи, стічні води прориваються в болото без хімічної очистки. Потрібно негайно все це усунути, на що потрібні теж великі кошти. На сесії депутат Михайло Дєдок зажадав від нинішнього керівництва комунального господарства міськради вирішити цю проблему.

– Ви не займаєтеся розвитком галузі, а тільки й знаєте, що ціни накручуєте, – звернувся він зі звинуваченнями до керівника комунального підприємства.

Більш того, Михайло Дєдок забажав від свого колеги по депутатству Василя Кучерини, який обіймає посаду керівника комунального господарства «Міськдобробут», відзвітувати на цій же сесії взагалі про стан справ у цій галузі. Василь Кучерина намагався у свою чергу звинуватити Михайла Дєдка в упередженості порушеного питання. Ще пару хвилин – і розгорівся б серйозний скандал, однак голова міської ради вчасно зуміла припинити конфлікт у 1kadrзародку. Тетяна Ковчежнюк роз’яснила представникам депутатського корпусу, що дійсно доцільно це питання розглянути, але не стихійно, а обґрунтовано.

Таким чином, пропозицію голови громади Тетяни Ковчежнюк щодо розгляду цього питання не зараз, а на одній із подальших сесій, депутати підтримали.

У свою чергу Василь Кучерина зазначив, що претензії, які висував на його адресу Михайло Дєдок, – безпідставні.

– Вони абсолютно, я так вважаю, безґрунтовні, – зазначив у коментарі вже після сесії директор господарства «Міськдобробут». – Ви ж розумієте, що за два місяці моєї роботи на цій посаді неможливо навести лад так, як хотілося б, – для цього потрібен певний чаc.

… За декілька тижнів депутати знову зберуться на сесію. Безперечно, обговорюючи різні питання у багатьох сферах життєдіяльності громади, повірникам своїх виборців належить і справді визначитися у вирішенні невідкладних проблем – як таких, що вже накопичилися, так і тих, що додаються чи не щодня. І, можливо, доцільно б і залишити посаду першого заступника голови міської ради, аби ефективніше вирішувати нагальні проблеми громади, на що потрібні збільшені податкові надходження.

 

Сергій КОРДИК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)