|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:37 | 03.28.2024

Свині і люди: чи хоче Забілівщина свинокомплекс?

У Забілівщині Борзнянської територіальної громади відбулись перші обговорення проекту будівництва свинокомплексу європейського зразка.

Оголошення про проведення громадських слухань міська рада розмістила за місяць до їх початку в районній газеті, втім, на сам захід людей прийшло дуже мало. Поодинокі противники будівництва спочатку вимагали перенести зібрання ще на один місяць. Мовляв, запросили народного депутата, а він не може приїхати, бо розпочався сесійний тиждень. У свою чергу інвестор заявив, що якщо процедура затягнеться ще на місяць, то він просто розвернеться і знайде земельну ділянку в іншому селі і в іншій громаді. Чи буде в Забілівщині свинокомплекс і чи такий він страшний та смердючий, як це змальовують противники?

 

Передпроектне обговорення

 

Людей біля сільського будинку культури зібралося не те щоб небагато, а можна сказати, мало. Усіх забілівців можна було перерахувати на пальцях обох рук. Ще до початку громадських слухань ініціативу намагались перехопити противники будівництва свинокомплексу, киваючи на відсутність народного депутата Анатолія Гунька, котрий, за їхніми словами, виявив бажання бути присутнім на заході. На що організатори зібрання повідомили, що існує процедура, згідно з якою оголошення про проведення зборів розміщується за місяць, що і було зроблено в районці «Вісті Борзнянщини».

ogol

Оголошення про громадські слухання надруковані в борзнянській районці

 

 

Троє чоловіків, серед яких найбільшу активність проявляв колишній директор борзнянського держлісгоспу Леонід Стахорський, одразу ж почали заперечувати, що оголошень не бачили, а люди не були поінформовані про захід.

«Немає ж людей. Давайте перенесемо ще на місяць», – висловлює пропозицію противник свинокомплексу Леонід Стахорський.

staxorsky

Активний противник свинокомплексу Леонід Стахорський - праворуч

 

«Якщо на місяць, то я поїду і мені це більше не буде цікаво, я знайду іншу ділянку», – відповідає потенційний інвестор Ліон Коновалюк.

Зрештою, всі заходять до зали будинку культури і розпочинають процедуру обговорення.

Проект представляв його розробник Вадим Овдієнко, одразу повідомивши зал про те, що наразі не йдеться про прийняття рішення щодо будівництва.

proekt

Проектант знайомить людей із планом забудови

 

«Це процедура громадських слухань по детальному плану, передпроектне рішення, – зауважує проектант. – Ми маємо зрозуміти, як, виконуючи всі необхідні норми, розташувати будівлі на території якомога далі від житлової забудови. Після цього буде екологічна частина – розробка оцінки впливу на довкілля, потім проектна документація, і тільки аж потім буде отримуватись дозвіл на будівництво, – продовжує він. – Втім, цьому також мають передувати ще декілька рішень сесій».

 

24 кола бюрократії

 

Загалом же, за словами проектувальника, для того, щоб побудувати комплекс, проект інвестора має погодити 24 обласні служби та міністерство екології. Така от бюрократія.

Вадим Овдієнко повідомив і статус земельної ділянки, де планують збудувати сучасну свиноферму. За його словами, зазначена земельна ділянка сформована, має кадастровий номер і передана в строкове платне користування ТОВ «Гранотрейд», директором якого є Ліон Коновалюк.

konosobol

Ліон Коновалюк та Дарія Соболевська

 

Як повідомила представниця компанії «VEDA» Дарія Соболевська, свинокомплекс на 250 свиноматок планують побудувати на території колишнього корівника. Вона запевнила, що будівлі, де утримуватимуть свиней, будуть розміщені в найвіддаленішій ділянці, а при розробці проекту врахували навіть розу вітрів, тож сам комплекс буде абсолютно екологічно безпечним.

«Наша компанія – німецька, в Україні ми є її філією, – говорить Дарія Соболевська. – Компанія має унікальний досвід реалізації проектів і використання технологій, які дозволяють скоротити санітарну зону. Нещодавно ми реалізували проект для великого репродуктора на 5 тисяч свиноматок, скоротивши санзону з двох кілометрів до 500 метрів. Наше підприємство є повністю безпечним для екології, – продовжує представниця німецької компанії. – У нас є державний і ветеринарний контроль, умови для тварин, сертифікація, технологія поводження з відходами. Компанія вже 90 років працює на цьому ринку і є піонером з рідкої відгодівлі, має власне виробництво і власний відділ інновації та розробок. Все обладнання збирається в Німеччині».

 

«Ми за комплекс, тільки на роботу хай візьмуть»

 

«Що ви розказуєте? У мене мати 14 років на свинарнику», – не витримує Леонід Стахорський.

«Ви бачили наші комплекси, наші технології? – парирує представниця компанії «VEDA». – Девізом компанії є гасло: «Ми піклуємось про свиней». І це справді так: харчовий ланцюг опирається на застосування спеціальних бактерій, які покращують травлення і зменшують викиди. Ще один вид бактерій додають у гній, який знаходиться у закритих лагунах, і вони ферментизують неперетравлені рештки».

pustyr

Позаду - пустир, де планують збудувати свинокоплекс

 

Місцевий фермер Леонід Пацюк тримає вдома 50 свиней. Говорить, що боятися свинокомплексу не варто.

«Бо це – робочі місця, рух, цивілізація. Нинішній стан речей – печальний, – каже фермер. – Коли я поселився на своїй вулиці, то кожна хата була жилою, а зараз усе заростає чагарником, село вимирає. Не буде інвестицій, то не буде й села».

voronav

Ідею будівництва підтримує і мешканка Забілівщини Валентина Ворона. Каже, якщо дадуть людям роботу, то в село повернуться молоді сім’ї.

«Мої діти працювали у Варві, у Гайдая – там колись був тваринницький комплекс, – розповідає селянка. – Якщо тут буде гарна зарплата, то вони, звісно, ж переїдуть. Будинок безкоштовний, їжа своя, все своє. Не треба ніяких заграниць, приїжджайте, працюйте!».

Лариса Пацюк своїми ногами обійшла пів села, розносячи запрошення на громадські слухання. Говорить, що більшість людей підтримує інвестора.

pacuk

Лариса Пацюк стверджує, що більшість людей за інвестиції

 

«Ми за комплекс, тільки на роботу хай візьмуть. Хай строять. Підемо на роботу, і діти наші підуть», – декламує жінка.

«Ми хочемо, щоб був комплекс, але за межами села», – викручує Леонід Стахорський.

«Але ми хочемо освітлення, дороги, утримання соціальної інфраструктури тощо, – поправляє колишнього директора держлісгоспу голова громади Лариса Осадчук. – Зрозумійте, громада виживе тільки за рахунок ось таких інвесторів, а не за рахунок агрохолиднгів».

losad

Ліон Коновалюк,директор ТОВ «Гранотрейд», заявив про готовність інвестувати гроші в соціальну інфраструктуру і будувати соціально відповідальний бізнес. Разом із тим зазначив, що якщо люди будуть проти будівництва, то він, навіть вклавши в проект вже чималі кошти, не наполягатиме на його реалізації.

 

Доля села – в руках людей

 

«Я знайду інше місце, інше село, де люди захочуть, щоб такий комплекс був. Але відповідальність за відсутність роботи і змін у Забілівщині буде лежати на тих, хто сьогодні активно виступає проти», – розвернувся в бік Леоніда Стахорського інвестор.

Після цих слів противники висловили незгоду з тим, що відповідальність буде на них. Воно і зрозуміло, адже це насправді тягар, за який спитає більшість, бо, якщо вірити тій частині селян, що підтримує будівництво свинокомплексу, більшість людей виступають «за». Зрештою, якби більшість дійсно була проти, то прийшли б на громадські слухання і заявили б про свою позицію. З власних спостережень, я зробив висновок, що поважна в районі людина, колишній директор держлісгоспу та райагролісгоспу Леонід Стахорський вже визначився – ніяких свинокомплексів йому не потрібно. Як людину досить забезпечену, у якої влаштоване не лише його життя, але й життя його дітей, Леоніда Олексійовича зрозуміти можна – дай Бог, щоб у всіх так склалося життя. Але що робити тим людям, чиї діти скитаються в безнадії по заробітках, що робити тим, хто живе в селі і перебивається копійчаними доходами? Навряд чи пан Стахорський здатний забезпечити роботою хоча б кількох своїх земляків, а от пан Коновалюк обіцяє для початку 40 робочих місць, більшість яких отримають забілівці. Якщо все складеться, то інвестиції прийдуть у розширення та переробку, а це – ще не один десяток робочих місць, працевлаштування, достойні зарплати та завтрашній день. І добре, що більшість людей це зрозуміла, проголосувавши за погодження проекту детального плану. Це перший етап, наступним буде поїздка бажаючих на аналогічний комплекс у Тернопільській області.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)