|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:56 | 03.28.2024

З речами – на вихід!

Керівництво ДП «Чернігівторф» провалило менеджерську роботу.

Упродовж чотирьох місяців на посаді виконувача обов’язків державного підприємства Петро Слуценко і пальцем не вдарив, аби налагодити роботу установи. Більше того – борги підприємства тільки зросли. І це – на фоні загального невдоволення працівників торфозаводів. У зв’язку з цим керівництво області клопотатиме перед Прем’єр-міністром України про заміну керівника з обов’язковим урахуванням думки трудових колективів.

 

1diura2Як і передбачалося, за два тижні після крайньої зустрічі, в Чернігівській обласній раді організували розбір польотів з приводу ефективності роботи ДП «Чернігівторф». Окрім керівництва державного підприємства, на зустріч прибули представники профільних профспілок, директори Смолинського та Ірванцівського торфозаводів, керівники об’єднаних територіальних громад, на яких розташовані виробничі підприємства, директор ДК «Укрторф» Андрій Озерчук. Зустріч організували заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур та профільний заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко. Питання порядку денного – звіт керівництва ДП «Чернігівторф» про зроблену роботу. Як виявилося, в роботі – суцільні провали. Борги ростуть, реалізації продукції, як і довгострокових контрактів – немає, фірми та підприємці віддають перевагу прямій співпраці з торфозаводами.

1nekopetenУ зв’язку з цим директор ДК «Укрторф» Андрій Озерчук висловив здивування: «Чернігівщина має 12 відсотків від Всеукраїнського запасу торфу. Потенціал – величезний! Сьогодні Рівне та Волинь, незважаючи на кризу, мають середню зарплату на підприємствах 15-18 тисяч гривень, сплачують десятки мільйонів гривень у місцеві та державний бюджети, а в Чернігові – борги по зарплаті».

На питання заступника голови облдержадміністрації Олександра Савченка про виробничий потенціал керівник ДП «Чернігівторф» Петро Слуценко тільки знизав плечима. Склалося враження, що в управляючій компанії абсолютно не володіють ситуацією. А голова Семенівської ОТГ Сергій Дуденко висловив щире здивування з того, що його громада змушена закуповувати торфобрикет у фірми-прокладки ТОВ «Вудпром», а не напряму з заводу. І таких проблемних питань, як виявилося, багато. Тож висновок один – столичне керівництво ДП «Чернігівторф» не тільки не має стратегії розвитку підприємства, але й абсолютно не володіє предметом. У зв’язку з цим заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур висловив спільну з облдержадміністрацією позицію: «Ми будемо клопотати перед Прем’єр-міністром України про звільнення керівництва ДП «Чернігівторф» та проведення конкурсу. Твердо переконаний, що думка трудових колективів має бути врахована, і обласна рада як учасник тристороннього меморандуму докладе всіх зусиль, щоб так і було».

 

torfprezent

Олександр Савченко оглядає продукцію торфовидобувних підприємств Чернігівщини

 

Підсумковим етапом зустрічі стала презентація продукції державного концерну «Укрторф». Потенціал торфовищ Чернігівщини – важко переоцінити. Це не лише паливо, але й дешеве та якісне органічне добриво. Схоже на те, що керівництво області всерйоз задумалося над програмою підтримки виробників місцевих енергоресурсів. Олександр Савченко зазначив, що торф може стати органічною альтернативою дорогим хімічним добривам. До речі, при «совєтах» щороку близько двох мільйонів тонн торфу йшло на колгоспні поля. І хоча колгоспи вже давно в минулому, поза сумнівом, незалежній Україні варто подивитись на торф під іншим кутом.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)