|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 3:16 | 03.29.2024

Народне майно – з молотка!

Дитячий табір, готельно-туристичний комплекс, лікувальні заклади та аптеки – майже 90 об’єктів нерухомості, що перебувають у комунальній власності громади області, планують виставити на приватизацію.

Аргументація, як, власне, і формулювання, стандартні – залучення приватних інвестицій, наслідування курсу держави, наповнення бюджету... Ініціатори продажу комунального майна так поспішали, що спробували проштовхнути перелік на позачерговій сесії обласної ради. Втім, більшість депутатського корпусу була проти. Друга спроба пустити народне майно «з молотка» буде здійснена наприкінці грудня під час бюджетної сесії.

 

Ліси – громадам: процес набув незворотного характеру

 

Позачергова сесія Чернігівської обласної ради мала бути присвячена виключно політичним питанням. Планувалося, що обласний виборчий орган виступить із низкою звернень до вищих органів державної влади з приводу ринку землі, недовіри главі Уряду Олексію Гончаруку та звернеться до виборців щодо відкликання депутатів, які у першому читанні голосували за розпродаж української землі. Втім, до політичних питань, які, до речі, депутати ухвалили одностайно, додалися і питання економіки – ліси та нерухоме комунальне майно.

І якщо питання передачі лісів у власність територіальних громад назріло і обговорювалося давно, то питання повної приватизації комунального майна Чернігівської облради було винесене на сесію зі швидкістю блискавки. Документ під назвою «Про затвердження Переліків об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації» потрапив до депутатів тільки перед засіданням Президії.

Важливим у цих двох питаннях став сам процес – з лісами він набув незворотного характеру. Перший крок до повернення «колгоспних» лісів у власність територіальних громад обласна рада таки зробила, ухваливши рішення «Про процес передачі районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради до комунальної власності міських, селищних та сільських рад об'єднаних територіальних громад Чернігівської області». З одного боку, таке рішення можна тільки вітати, бо йдеться про реальну децентралізацію. Інше питання – як будуть ділити між громадами ліси та майно підприємства, розташоване в межах одного району? Наскільки будуть ефективними управлінці на місцях, чи зуміють організувати належним чином роботу підприємств? Зрештою, гірше вже точно не буде, адже останні роки КП «Чернігівоблагроліс» торгував здебільшого кругляком, а більшість його структурних підрозділів демонстрували збитковість. До того ж ідеться не про приватизацію, а про передачу в комунальну власність.

 

Комунальне майно – в приватні кишені!

 

1 Otel-PridesnyanskiyІнша річ – нерухоме та рухоме майно територіальних громад, яке замислили пустити «з молотка». У проекті рішення «Про затвердження Переліків об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації» стоять підписи голів чотирьох найбільших фракцій Чернігівської обласної ради – Сергія Гайдая з Аграрної партії України, Івана Якуба з політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Олега Авер’янова з Радикальної партії, Сергія Сергієнка з Політичної партії «БПП» та керівника депутатської групи «Чернігівщина – рідний дім» Валерія Куліча.

У переліку на приватизацію – 29 будівель, що перебувають у комунальній власності. Серед об'єктів, які можуть бути передані до приватної власності – готельно-туристичний комплекс «Придеснянський», лікувально-профілактичний заклад «Дивосвіт», що у Седневі, дитячий табір відпочинку «Юний технік» у Количівці, гаражі, нежитлові споруди, цілісні (єдині) майнові комплекси міжміських бюро технічної інвентаризації в Чернігові, Ніжині, Прилуках і Новгороді-Сіверському, а також 60 аптек КП «Ліки України» по всій області. Разом із нерухомістю в перелік включили також транспортні засоби КП «Ліки України» – таких 17, та обладнання, устаткування, інвентар, що забезпечують діяльність аптечних закладів.

В обґрунтувальному висновку щодо необхідності приватизації цих об’єктів зазначено: «з метою створення сприятливих умов для залучення в економіку Чернігівської області фінансових інвестицій, прямуючи загальнодержавним курсом на роздержавлення майна та зменшення частки комунальної власності, забезпечення надходжень до обласного бюджету коштів від продажу майна комунальної власності області».

1alikiu

Разом із тим не сказано, хто аналізував економічні показники згаданих підприємств, перш ніж виставляти їх на приватизацію. До того ж на розгляд профільних комісій це питання не виносилося, що, поза сумнівом, суперечить регламенту. Не було проведено й інвентаризації та детального аудиту комунального майна. Так, скажімо, якщо взяти одне з найбільш прибуткових комунальних підприємств «Ліки України», то після того, як у 2018 році майно здали в оренду приватній фірмі, прибуток комунальної установи зменшився більш ніж удвічі – з 11-ти до 5-ти мільйонів гривень! З чим це пов’язано – мали б розібратися щонайменше у спеціальній комісії, яку так і не було створено.

 

Вектори впливів

 

Можна припустити, що поспіх голів найбільших фракцій пов'язаний зі зміною вектору політичних впливів на Чернігівщині. До того ж новопризначений голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко неодноразово наголошував на тому, що одним із своїх першочергових завдань на посаді він вбачає недопущення приватизації комунального майна обласної ради. З цього приводу керівник ОДА навіть встиг провести нараду з силовиками, доручивши їм розібратися зі «схемами» оренди та подальшого переходу в приватні руки прибуткових комунальних підприємств.

Зрештою, приватизаційний проект рішення, який все-таки потрапив до сесійної зали, не отримав підтримки більшості депутатів, що, поза сумнівом, може свідчити про те, що далеко не всі з них підтримують голів фракцій і груп. З іншого боку – голосування засвідчило, що новий керівник Чернігівської ОДА має певну підтримку в залі, і розклад сил – поки що на його користь. Сам він досить скромно прокоментував результат голосування.

«Перш ніж продавати майно, слід провести аудит та економічну експертизу. Якщо депутати обласної ради вважають, що майно громади треба продати, то це необхідно робити через відкритий аукціон. Чого ми точно не хочемо – це щоб майно громади продавалось кулуарно та за безцінь», – сказав Андрій Прокопенко.

З озвученого можна зробити висновок, що всього буквально за кілька тижнів риторика голови Чернігівської ОДА кардинально змінилася – тепер він вже не виступає категорично за заборону приватизації комунального майна, а хоче, щоб вона відбулася відкрито, через аукціон. Відтак не залишається сумнівів у тому, що народне майно таки спробують продати «з молотка» – голосування за приватизаційний пакет відбудеться вже в цьому місяці. Додатковим аргументом для лобістів приватизації стане бюджет області на 2020 рік. Якщо виконавча влада не пристане на вигідні для лобістів пропозиції – цілком можливо, що бюджет не затвердять. Доки ви читаєте – ідуть торги…

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)