|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 6:07 | 04.18.2024

Дмитро Сакір: «За комбінат ми ще поборемось»

Директор Козелецького навчально-виробничого комбінату Дмитро Сакір оскаржує рішення сесії Козелецької селищної ради про ліквідацію навчального закладу. Відповідний позов він подав до Чернігівського окружного адміністративного суду. Багаторічний керівник стверджує: рішення про закриття – незаконне та політично вмотивоване.

1aSakir

Утворена рішенням останньої сесії Козелецької селищної ради ліквідаційна комісія забрала у директора навчально-виробничого комбінату печатку та збирається опечатувати кабінети. Щоб вберегти матеріально-технічну базу та відновити навчальний процес Дмитро Сакір подав до суду. В цьому його підтримали і працівники навчального закладу.

Юрист, який веде справу, вбачає у ній судову перспективу. Разом із тим наголошує: подібних прецедентів мало.

«Тут головне порушення полягає в тому, що обійшли думку територіальної громади, – каже адвокат Сергій Кутуков. – Не було широкого громадського обговорення, а було проведено щось на кшталт вибіркового опитування. Ми всі бачимо, що в країні бракує працівників робітничих професій, – продовжує Сергій Олександрович. – Якби подібні заклади і справді не були потрібні – це одне, але тут навпаки. Найголовніше, що не було навіть оголошення перед громадою про те, що буде ставитись питання про доцільність існування такого закладу».

Юрист стверджує, що, виходячи зі змісту тих документів, з якими він встиг ознайомитись, він дійшов висновку, що профільне міністерство гарантувало забезпечення існування таких закладів. Відтак не було потреби у закритті навчально-виробничого комбінату.

«Сама ситуація не з рядових, – каже Сергій Кутуков. – Ми моніторили реєстр рішень, такі випадки поодинокі, дуже мало прецедентів». І додає, що кінцевою метою є розпуск ліквідаційної комісії та відновлення функціонування навчального закладу.

Директор Козелецького НВК налаштований іти до кінця і обурений цинізмом керівниці ОТГ. Він розповідає, як напередодні професійного свята освітян звернувся з офіційним листом до голови Козелецької селищної ради Олени Дмитренко з проханням віддати зароблені колективом 17 тисяч гривень працівникам НВК. На подану заяву отримав від Олени Борисівни відмову. Мовляв, гроші підуть на виплату заробітної плати працівникам.

Олена Дмитренко вважає що освітяни не заслуговують на премії

Олена Дмитренко вважає що освітяни не заслуговують на премії

«Керівник установи, виділяючи щорічні премії власному адміністративному апарату в 2 мільйони гривень, повинен поважати статус працівників, яких зробили безробітними та віддати їм зароблені ними ж кошти. Тим паче, що до цього зобов’язують умови колективного договору. Себе вона не обділила», – обурюється Дмитро Іванович.

Нагадаємо, 25 вересня під час Козелецької селищної ради депутати проголосували рішення «Про припинення Міжшкільного навчально-виробничого комбінату Козелецької селищної ради Козелецького району Чернігівської області». «За» – 17, «Проти» – 1, «Утримались» – 1, не голосували – 1, не з’явились на сесію – 7. Основна аргументація – відсутність коштів на утримання НВК. Мова йшла про менш ніж 600 тисяч гривень на рік з бюджету громади. Разом із тим на 2019 рік Козелецька селищна рада виділила 2 мільйони гривень на премії працівникам адміністративного апарату. Ба більше – в громаді діє комунальне підприємство «Муніципальна варта», яка складається із шести чоловік. Щороку її утримання обходиться бюджету в 1,1 мільйона гривень – тобто удвічі дорожче, ніж ліквідований депутатами навчально-виробничий комбінат.

 Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)