|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:19 | 04.19.2024

Спроба неакадемічної рецензії або мандри у нову чернігівську драму

Доля так розпорядилася, що я викладаю те, що дуже люблю. А саме музично-освітні дисципліни. Наприклад «Практикум організації музично-творчих проєктів» та «Методика позаурочної мистецько-освітньої діяльності».

1amandry

Тобто слідкувати за методичною літературою, яка б допомогла урізноманітнити мистецьке виховання дітей та молоді –  то дуже природньо для мене. Влітку отримала можливіть бути на презентації збірки Марини Каранди «Мандри літературними морями», яка вийшла з друку напередодні війни завдяки нашому чернігівському видавництву «Скріпторіум». Прикметно, що авторка кандидатка філософських наук, доцентка кафедри філософії та культурології Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка витупає тут не як науковець, а як драматургиня та художня керівниця Чернігівського молодіжного театру EX LIBRIS. Збірка є другою у творчому літературному доробку пані Марини. Ця послідовність сприяє збагаченню репертуару молодіжних, юнацьких та театральних колективів.

1azvydav

До збірки входять сім п’єс, написаних у жанрах сучасної постмодерної трагікомедії, соціальної драми у стилі кіберпанку, ліричної комедії, драматичного мюзиклу, a також, чотири сценарії, які представлені у вигляді драматизованих інтерактивних сценаріїв свят для учнів початкової школи.  Матеріал збірки об’єднано у три основні розділи, які відповідають віковим особливостям аудиторії (учні молодшої, основної школи, молодь) та орієнтуються на задоволення їхніх духовно-естетичних потреб.

Кожна із запропонованих п’єс та сценаріїв є своєрідним запрошенням до роздумів про сучасний світ й різні виклики в ньому. Вони пронизані зверненням до глядача, спонукаючи його до змін. Червоною ниткою проходить важлива думка: відповіді на основні питання, які хвилюють, захоплюють, надихають або, навпаки,  пригнічують можна знайти в книзі, яка є  духовним рятівником, надійним другом й мудрим наставником.

1astosyk

Перша частина збірки «Мандри у прозу» вміщує одноактні драматургічні інтерпретації, які дають можливість розширити власні уявлення про героїв прозових творів С.Цвейга, Р.Бредбері, О.Генрі, що «оживають» перед читачем/глядачем, стають зрозуміліші та більш близькими. Ці п’єси - погляд на основні проблеми сучасності, представлені для молоді: про роль книги у сучасному світі («Букініст»), про значення добрих вчинків й людяності («Мандарини»), a також мрій, дива у сучасному світі («Кораблі. Кораблі?»), про ставлення до наркотиків («Потьмарення»).

Друга частина «Мандрівки в оригінальність» - це подорож до світу підлітків та висвітлення поглядів щодо пошуку себе, усвідомлення власної унікальності, проблем булінгу серед однолітків («Куля, яка була трохи пірамідою»), прагнення до саморозвитку («Рюкзак із сюрпризом»), ролі театрального мистецтва («Етюд про мистецтво»).

У третій частині «Мандрики» представлено сценарії свят для учнів початкової школи, у яких тісно переплітають фантазія, сучасність та гумор. Ці сценарії насиченні ігровими завданнями та підкреслюють важливість збагачення власного кругозору («Ведмедик Петрик та його мрія»), значення книг («Ковбої у ЗОО»); які спрямовані на розвиток навичок роботи в команді («Острів скарбів»), радості від очікування свята й перемоги добра («Скринька Святого Миколая»).

Родзинкою збірки є її максимальне наближення до конкретної вікової аудиторії, що виражається у піднятті актуальних тем, виборі персонажів, використанні сучасних та близьких для сучасних дітей та молоді мовних  висловів. Важливим також є те, що запропоновані твори пройшли сценічну апробацію соціальним театром «EX LIBRIS», a деякі з п’єс отримали відзнаки у різних номінаціях на Міжнародних та Всеукраїнських театральних фестивалях. Враження від збірки зібрано у схвальних відгуках провідних фахівців у сфері літературного та театрального мистецтва.

Збірка «Мандрівка літературними морями» вміщує цінний сучасний й актуальний матеріал, який можна запропонувати у ході організації дозвілля молодших школярів, підлітків та молоді, a також у роботі театральних студій. Переконана, що книжка неодмінно сподобається тим, хто зацікавлений у власному саморозвитку й просто любить мистецтво слова та сцени.

1avaleriver

Рецензент:

кандидат педагогічних наук,