|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:43 | 03.28.2024

Про Заньковецьку та тих, хто вийшов з її гніздечка

Онищенко Надія. З золотого гніздечка Заньковецької. – Ніжин: Видавець ПП Лисенко М.М., 2020. – 72 с.

 Ошатна книга «З золотого гніздечка Заньковецької», яка не так давно з’явилася друком у ніжинському видавництві «ПП Лисенко М. М.», – збірник публікацій про Марію Заньковецьку та ніжинські родини у колі величної актриси. Її авторкою є Надія Петрівна Онищенко – уродженка Чернігівщини, директорка Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, членкиня Національної спілки журналістів України. У цій книзі подаються публікації авторки про Марію Заньковецьку в різних періодичних виданнях. Деякі з цих своєрідних нарисів були оприлюднені ще в минулому столітті.

1kniga

Унікальність збірки полягає в тому, що фактичний матеріал для своїх публікацій дослідниця збирала самотужки. Основними джерелами інформації стали архівні відомості, дані, взяті зі спогадів і розповідей сучасників Заньковецької та з тогочасної періодики. Інформація в книзі подана дуже професійно. Надія Петрівна одна з небагатьох, хто вміє правильно, фахово, цікаво та незвично подавати автобіографічні матеріали. Саме тому, коли читаєш цю книгу, перед тобою ніби постає інша, не схожа на знану до цього часу, Заньковецька, з'являються нові подробиці з її особистого та професійного життя. Також у книзі наведені деякі факти, що були маловідомі або й узагалі невідомі широкому загалу. Кожен, хто прочитає цю збірку, неодмінно залишиться із приємними враженнями.

Передмову до книги написав Микола Степанович Тимошик – доктор філологічних наук та професор. На початку передслова він згадав фразу генерала російських військ М. Муравйова, одного з найбільших україноненависників: «Если бы мы в свое время повесили Кропивницкого, Заньковецкую, Садовского и Саксаганского, ни о каком национализме не было бы и речи…». Аналізуючи це, ми бачимо, наскільки важливою є публікація таких видань для культурного та патріотичного виховання нашої нації. Треба сприяти тому, щоб цю книгу прочитали якомога більше людей. Марія Заньковецька – одна зі справжніх патріотів, які любили Україну, свій народ; своєю працею та творчістю прагнула просвітити осліплених та затьмарених неправдою краян.

У цій збірці містяться розповіді не тільки про Марію Заньковецьку, а й про ніжинські сім’ї, з якими вона спілкувалася та була близька. Ім’я актриси стало реліквією для багатьох поколінь у мистецьких і наукових родинах Ніжина: Проценків, Москвичових, Лучицьких, Назарових, Шекун-Коломийченків, Богомольців, Малиш-Федорців, Левченків.

Відтак книга буде цікавою абсолютно для усіх читачів, але насамперед для ніжинців, студентів і викладачів університету, а також для тих, хто має інтерес до постаті Марії Заньковецької та історії загалом.

 

Марина ЛОЦЬКО