|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:26 | 03.29.2024

Огляд журналу "Літературний Чернігів" (2021, № 1)

Вийшов нині перший цьогорічний номер популярного щоквартального журналу «Літературний Чернігів», і, як завжди, тут – багато талановитих та цікавих творів. Надруковані вірші Станіслава Шевченка, Олени Мамчич, Ганни Демиденко, Станіслава Новицького, Лариси Дущак, Марії Наконечної.  

1litcherПрозовий доробок у цьому номері представляють Олександр Забарний, Віктор Татарин, Микола Луцюк, Володимир Пащенко, Микола Істин і Ольга Роляк (її чудова та дотепна казка для дітей «Факір – приборкувач змій» мені сподобалася найбільше). Запам’яталася й гумореска Валерія Демченка. 

Про незабутнього письменника Петра Сороку пише Сергій Ткаченко, а Михайло Василенко аналізує творчість Ольги Кобилянської. Привертає увагу і дослідження Рольфа-Дітріха Кайля з Німеччини «Гоголь і апостол Павло» у перекладі Анатолія Роліка. Павло Свищ публікує статтю «Тарас Шевченко та Чернігівщина», а поет Олександр Олійник друкує матеріал до 130-літя з дня народження нашого класика Павла Тичини.

Дуже гарне дослідження незабутнього Миколи Ткача «Метаморфози свідомості» та їх наслідки в літературі й мистецтві». Також із задоволенням я прочитав і досить оригінальні публіцистичні нотатки Михайла Сушка «Бійці невидимого фронту». 

Олександр Забарний рецензує книжку Григорія Самойленка «Микола Гоголь і Україна», Олександр Гадзінський і Людмила Родіна (окремі відгуки) пишуть про збірку Віктора Татарина «Падіння яблука». 

Названо лауреатів цьогорічної Чернігівської літературної премії імені Леоніда Глібова. Це – поетеса Лариса Ткач – за книгу віршів «Мить життя»; літературознавець, краєзнавець і бібліотекар, заслужений працівник культури України Людмила Студьонова – за книжку «Чернігівські силуети» та активну просвітницько-краєзнавчу діяльність; прозаїк, перекладач, науковець, доцент, кандидат педагогічних наук із Ніжина Анатолій Ролік – за книжку перекладів із німецької «Микола Гоголь у німецькій науковій та художній літературі. Антологія»; прозаїк, поет, гуморист-сатирик та журналіст Пилип Юрик – за книгу байок «Городні дебати» і активну громадську діяльність, та бандурист, викладач Чернігівської школи мистецтв, лауреат всеукраїнських конкурсів Максим Медвєдєв – за активну участь у популяризації українських народних пісень, музичних творів на вірші Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших поетів.

На першій сторінці обкладинки – Покровська церква в селі Дягова на Чернігівщині. Читайте журнал, який друкує твори письменників Придесення та відомих земляків!

 

Сергій Квітницький