|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:27 | 03.29.2024

23,776 Рентгени…

Стільки за 4 місяці і 10 днів перебування в Чорнобилі у страшному 1986-му сумарно підхопив мій тесть. Підозрюю, що доза радіації була значно більшою, оскільки тоді її часто зумисне занижували. Все – для того, щоб зменшити кількість пільговиків.

Він потрапив до Чорнобиля на початку червня, під час проходження строкової служби в армії. Перші три місяці їх направляли по селах, де вони проводили дезактивацію, вимивали предмети, копали землю. Лопатами.

«Просте перекидання землі удвічі зменшувало радіаційний фон», – пригадує він.

А скільки радіації підхопили ті хлопці, які перекидали землю?

«На четвертий місяць нас повезли на реактор, – продовжує. – Це був третій енергоблок, розміром з 9-поверхівку. Нам треба було дістатися даху, і ми добирались туди сходами. Працювали конвеєром, цілими батальйонами. Зачищали дах. Нам видавали спеціальні захисні костюми з просвинцьованою гумою. Костюми були такі важкі, що навіть з моєю комплекцією важко було повернутись. Спочатку ми їх вдягали, а потім ходили як є».

 

likvids

Ліквідатори в захисних костюмах

 

Для роботи, залежно від сектору забрудненості, ліквідаторам відводили певний час. На даху реактора це були одна, дві, три хвилини.

«Востаннє я там був на свій день народження, 30-го вересня, – каже мій тесть. – Ми підійшли до труби. З одного боку пожежники її для чогось заливали її водою, а ми бігли по трапу і зачищали дах».

Нікому із ліквідаторів не говорили, яку дозу радіації той отримав. Хоча в кожного був індивідуальний дозиметр, прив’язаний до шиї. На дозиметрах сиділи високі чини – як мінімум полковники. Порядок такий: виходиш – знімаєш – віддаєш. У того, хто хотів подивитись, насильно видирали дозиметр.

«Востаннє мені записали 16 Рентген. Потім нас вивели», – посміхається у вуса.

За 4 місяці і 10 днів на ліквідації наслідків аварії тесть заробив другу категорію. Право на щорічне безкоштовне санаторно-курортне лікування держава забрала ще 10 років тому. 200 гривень доплати і пільгова пенсія – все, чим подякувала Україна ліквідаторам другої категорії за порятунок її та світу.

Навряд чи комусь із них повернуть пільги чи хоча б встановлять достойні доплати – для того, щоб вони могли поправити своє здоров'я. Просто не забувайте подякувати їм хоча б словами – ці люди врятували нас і наше майбутнє від невидимого вбивці.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)