|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:59 | 03.28.2024

Генеральний директор БЦПМСД Андрій Ткаченко Генеральний директор БЦПМСД Андрій Ткаченко

Не вихваляйся перед людьми гарними планами, дивуй їх своїми результатами

Призначення на посаду генерального директора комунального некомерційного підприємства «Бобровицький центр первинної медико-санітарної допомоги» Андрія Ткаченка, не медика за фахом, викликало в Бобровиці, та й по всій територіальній громаді різні чутки, домисли, невтішні прогнози, розчарування, «проскакували» в розмовах й надії на краще.

Для самого Андрія Леонідовича найбільше непокоїло одне питання: як приймуть його в «чужому» колективі, й чи не стануть «підколювати» його, керівника, через відсутність фахових знань з медицини?

Та ця насторога відійшла кудись далеко на задній план після першої зустрічі з новими колегами. Швидко зрозумів і головну щасливу для нього причину: мабуть, у колективі не вистачало елементарної уваги й турботи про медиків усіх рангів.

Невдовзі усвідомив і чи не найголовніше виправдання для себе: на цій зовсім новій для нього посаді він і хвилини не сидітиме без діла. Центру первинної медико-санітарної допомоги підпорядковані служба сімейних лікарів, Бобровицька міська, Кобижчанська, Новобасанська і Новобиківська сільські лікарські амбулаторії та всі фельдшерські пункти в селах Бобровицької і Новобасанської громад. Об’їхавши це розкидане по великій території господарство, генеральний директор зрозумів, що для наведення там ладу потрібен не обов’язково медик, а передусім старанний господарник, по суті, завгосп – за цю роботу і взявся наполегливо. Майже в кожному фельдшерському пункті потрібно відремонтувати дах, фасад приміщення, всередині облаштувати кабінети для роботи виїзних груп лікарів. У сільських медичних закладах не вистачає медичного обладнання. Кілька ФПів без фельдшерів, у двох з них – завідуючі у декреті…

На посаді генерального директора Андрій Ткаченко з 17 лютого 2023 року, а в квітні вже був розроблений та затверджений Стратегічний план розвитку комунального некомерційного підприємства «Бобровицький центр первинної медико-санітарної допомоги» Бобровицької міської ради на 2023-2025 роки. Розробили цей план не для формальної вимоги «зверху», а для роботи. Керівник відразу взявся за налагодження конструктивної співпраці з керівництвом територіальних громад, аграріями та підприємцями, благодійними фондами та громадськими організаціями. За їхньої підтримки проводяться ремонти у сільських закладах, у Бобровицькій міській амбулаторії облаштовуються кабінети для ще одного сімейного лікаря та лікаря-педіатра.

Враховуючи стан будівлі поліклінічного відділення опорної лікарні, де знаходиться Бобровицька лікарська амбулаторія та адміністративний персонал центру первинної медичної допомоги, Бобровицька міська рада прийняла рішення про оголошення конкурсних процедур на розробку проектно-кошторисної документації на ремонт даху, заміну вікон, дверей, утеплення тощо. Новобасанською громадою затверджені такі документи на капітальний ремонт Новобасанської та Новобиківської сільських лікарських амбулаторій, очікують надходження коштів.

Центр первинної медичної допомоги вчасно подав заявку на участь у конкурсі концепцій на підтримку реформи охорони здоров’я в Україні від USAID на суму 2 мільйони 130 тисяч гривень (на придбання медичного обладнання та меблів для лікарських амбулаторій.

Центр вже одержав від Національної агенції гуманітарної допомоги «ЗДОРОВІ» медичні засоби на 135 тис. 115 грн, від благодійного фонду «Пацієнти України» – три електрокардіографи для Бобровицької міської і Новобасанської сільської амбулаторій. З різних джерел фінансування придбали інше обладнання.

З перших днів роботи на посаді в медичному закладі, Андрій Леонідович з колективом налагодив фахові відносини з Бобровицькою опорною лікарнею в усіх сферах діяльності. Колеги з так званої «вторинки» завжди приходять на допомогу, спонукає їх на це генеральний директор опорної лікарні Костянтин П’ятковський.

– Нам пощастило, що працюємо поруч з цим доброзичливим і високофаховим колективом, – хвалиться Андрій Леонідович. – Опорна лікарня оснащена такою апаратурою, якої в нас немає, але ми не відчуваємо проблеми, якщо виникає потреба у її використанні. У опорній лікарні теж не вистачає лікарів, але організувати їхні виїзди в села не створює мені ніяких труднощів. Наш центр медичної допомоги організував близько десяти виїздів з лікарями у фельдшерські пункти.

Паралельно з організацією ремонтних, інших господарських робіт, генеральний директор медичного закладу самотужки проникає і в секрети медицини, передусім черпає відповідні знання в сімейних лікарів, досвідчених медичних фельдшерів та медсестер, заглядає в медичну літературу, не пропускає жодного фахового семінару в області. Не так давно відвідав 31-шу Міжнародну медичну виставку та взяв участь у семінарі на тему: «Управління медичним закладом: орієнтири розвитку», що організувала Асоціація медичних закладів України. Під час заходу обговорювалися питання: «Основи проектного менеджменту – як все відбувалося», «Медичний франдрайзінг під час війни».Також була проведена панельна дискусія на тему: «Гібридні заклади (мікс: стаціонар плюс первинка). Чи є в цьому майбутнє?»

– На семінарах, від експертів чув і таку думку: мовляв, затратно тримати фельдшерські пункти у віддалених селах, економніше підвозити спеціальними автобусами хворих та дорослих і дітей на профілактичні огляди до відповідних медичних закладів, – розповів Андрій Леонідович. – Але людям, особливо похилого віку, важко уявити своє село без фельдшера. Ще й швидка допомога не на кожний виклик може приїхати. Та й дороги є не проїзні. Тож поки зможемо, будемо відстоювати нинішню первинну допомогу. І в ній бачимо недоліки, але краще така, ніж ніякої, а недоліки поступово долаємо.

Щоб надати людям сільської місцевості якнайбільше медичної допомоги, Бобровицький центр залучає для цього виїзди групи лікарів не тільки з Бобровицької опорної лікарні, а й з області. Так, 12 квітня 2023 року працівниками Відокремленого структурного підрозділу «Центр фтизіатрії» КНП «Чернігівська обласна лікарня» на чолі із завідувачем Жанною Карпенко та лікарем Наталією Гунею проведено зустріч з медичним персоналом Бобровицької міської лікарської амбулаторії. Обговорили зміни в нормативних документах, порядок роботи, маршрутизацію пацієнтів з підозрою та хворими на туберкульоз. Проведено флюорографічне обстеження жителів з групи ризиків у великих селах Рудьківка та Кобижча.

У квітні лікарями центру було організовано та проведено інформаційно-профілактичну роботу в різних закладах Бобровицької громади. Зокрема, проведена зустріч з викладачами та студентами Бобровицького фахового коледжу, та в інших навчальних закладах громади лікар загальної практики Ігор Шишков провів інформаційну годину на тему «Профілактика туберкульозу», а лікар-педіатр Ярослав Єрохін прочитав лекції «Як захистити себе від смертельних інфекцій» та «Щеплення – суперсила від хвороб».

Увесь медичний персонал центру «первинки» постійно підвищує кваліфікацію шляхом проходження навчань, семінарів та участі у онлайн вебінарах.

Значно важчим залишається кадрове питання. Бо навіть на посаді медичного директора працює сімейний лікар Ніна Григорівна Ковальчук на 0,25 відсотка окладу, бо вона щоденно зайнята двома тисячами пацієнтів, які уклали з нею декларацію на медичну допомогу.

З перевищеним навантаженням працює сімейний лікар Аліна В’ячеславівна Дорошенко, заодно вона обіймає посаду завідувачки Бобровицької міської лікарської амбулаторії, доводиться їй заміняти й медичного директора, коли та йде у відпустку. Генеральний директор «первинки» Андрій Леонідович дякує чоловіку Аліни В’ячеславівни, що привіз дружину на рідну йому Бобровиччину. До речі, родом вона з Луганщини. Генеральний директор перебуває в постійних пошуках подібних сімейних пар за межами Бобровиці, в тому числі в столиці. Бобровицька міська рада готова забезпечити приїжджого лікаря службовим житлом з можливістю подальшої приватизації. Новобасанська сільська рада теж може надати службове житло і два гектари землі.

2 150523

Завідуюча Бобровицькою амбулаторією, сімейний лікар Аліна Дорошенко

 

Генеральний директор вдячний ветерану медицини Людмилі Данилівні Кузьмич за те, що погодилася далі працювати сімейним лікарем на половину окладу.

Стосовно зарплати: сімейний лікар одержує в середньому 26 тисяч гривень за умови, що укладено з пацієнтами не менше 1800 декларацій. У Бобровиці лікарів з «недостачею» немає.

Керівник центру «первинки» нагадує, що кожен пацієнт, який підписав декларацію з лікарем, має право отримати визначний перелік лабораторних та діагностичних досліджень. Закликає й внутрішньо переміщених осіб обрати сімейного лікаря. Це покращить доступ до медичних послуг, а також оперативно отримувати рецепти за програмою «Доступні ліки».

Та знову варто повернутися до кадрової проблеми.

Не вистачає й медсестер, зарплата яких – у межах 13 тисяч гривень. Для заміщення цих вакансій надіслані пропозиції у обласні військові адміністрації східних та південних областей, у медичні навчальні заклади як в області, так і по Україні.

Працює Бобровицький центр і над програмою «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP, що надасть можливість підписати договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Незважаючи на не такі вже й високі зарплати, колектив центру «первинки» надає матеріальну допомогу Збройним Силам України – безпосередньо й через місцевих волонтерів. Останню суму зібрали із зарплат – 36568 гривень. Цікаво, а скільки потрібної фінансової допомоги місцевій медицині і воїнам на передовій закопано і вкрадено на оновленому «пам’ятнику» – довгобуду, що красується біля приміщення опорної лікарні й центру первинної медико-санітарної допомоги? Пам’ятну табличку з чиїми прізвищами там прикріплять «вдячні» нащадки?

 

Григорій ВОЙТОК

Схожі матеріали (за тегом)