|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 3:02 | 04.17.2024

Відкриваються нові амбулаторії

Мережа закладів охорони здоров’я Чернігівщини поповнилася ще двома об’єктами. У Прилуцькому районі в Парафіївці і Тростянці відкрили амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

noviambulУ Парафіївці об’єкт збудований за активної підтримки громади. Адже із витрачених восьми мільйонів гривень 800 тисяч — кошти місцевого бюджету. Ця амбулаторія розрахована для роботи чотирьох лікарів, які обслуговуватимуть близько 4 тисяч мешканців семи сіл. Медики працюватимуть в комфортних умовах, застосовуючи сучасне діагностичне обладнання. Крім того, лікарі зможуть оперативно реагувати на виклики — у їхнє розпорядження передано новий автомобіль.
Амбулаторія в Тростянці отримала абсолютно ідентичний набір оснащення та транспорт. Вона трохи менша, адже розрахована для роботи лише двох лікарів, які обслуговуватимуть півтори тисячі людей з Тростянця та сусідніх сіл: Бережівки та Верескунів. Вартість цього проєкту — 5,2 мільйона гривень.
На Чернігівщині за програмою “Велике будівництво” заплановано відкрити 19 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, побудованих “з нуля”.
Щодо 12 з них — роботи завершені стовідсотково. А п’ять вже навіть передані на баланс громадам (Бахмацька, Тур’янська, Плисківська, Чорнотицька та в селі Салтикова Дівиця). Ще п’ять — у селах Кобижча, Нехаївка, Журавка, Вертіївка та селищі Холми — будуть передані найближчим часом. Решта об’єктів (в селах Гремяч, Киїнка, Стольне, Хоробичі та Халявин) перебувають на завершальній стадії будівництва. Усі амбулаторії отримують типові набори сучасного діагностичного обладнання та якісне оснащення. Також в області реалізуються проєкти розбудови 9 приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я в госпітальних округах. Шість відділень уже модернізовані.
У селі Халявин Чернігівського району також готують до відкриття нову сучасну амбулаторію загальної практики сімейної медицини. У ній  обслуговуватиметься  близько 2 тисяч людей, які підписали декларації з лікарем. Отже, медичною допомогою будуть забезпечені жителі близько десяти навколишніх сіл. Для діагностики та якісного лікування в амбулаторії закуплено медичне обладнання на суму 410 тис. грн. Придбали для Халявинської амбулаторії й сучасний повнопривідний автомобіль «Renault Duster». Нині проводиться внутрішнє оздоблення приміщень та проведення електромережі. Окрім того, облаштовується навколишня територія, заливаються цементом доріжки та паркувальна зона. Загалом роботи виконані майже на 90 %.

xalamba

Схожі матеріали (за тегом)