|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 2:12 | 03.29.2024

Як іде вакцинація в області

В Чернігівській області для проведення імунізації від коронавірусу на першому етапі сформовано шість мобільних бригад. Для ознайомлення з препаратами та інструкцією їх введення пройшли відповідне навчання у Києві дві бригади.

1vakcinkaНаразі вакцинацію проводить одна бригада, вона складається з п’ятьох людей: два лікарі і три медсестри. Коли надійде більша партія вакцин – кількість мобільних бригад збільшиться, а також будуть відкриті кабінети щеплення. Про вимоги та правила проведення щеплення розповіла головна експертка Управління охорони здоров’я облдержадміністрації зі спеціальності «Вакцинопрофілактика»  Романа Сопотницька.
– Напередодні проведення щеплення у медичному закладі (працівників якого буде вакциновано) готують два кабінети: перший – для огляду лікарем перед проведенням ін’єкції, в ньому ж проводять щеплення  та кімната спостереження, де вакцинована людина перебуває під наглядом медичних працівників пів години, – зазначила експертка.
Під час огляду перед щепленням лікар збирає анамнез, запитує про алергічні реакції, проводить огляд, вимірює температуру та отримує згоду на проведення маніпуляції. Після чого вводиться  вакцина  у дельтовидний м’яз, тобто в плече.
Кімнати, де проводиться щеплення та нагляд за вакцинованими, мають відповідати рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я, бути великими, просторими і добре освітлюватись. Обов’язково після кожної людини проводиться провітрювання. До початку та після вакцинації приміщення дезінфікують.
– У приміщенні має бути відведене місце для утилізації використаних засобів особистої гігієни. Використані шприци, флакони та засоби захисту працівників мобільних бригад після проведення щеплення збирають  у спеціальні контейнери для утилізації, які ми отримали разом з вакциною,– зазначила Романа Сопотницька та додала, що у кабінетах повинен бути підключений інтернет для внесення інформації до електронної системи охорони здоров’я.

Схожі матеріали (за тегом)