|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:27 | 03.28.2024

Реалії «червоної зони»

«Червона зона» означає найсуворіші карантинні обмеження. Саме у такій ситуації опинився Бобровицький район Чернігівщини, яка тривалий час як могла тримала оборону проти COVID-19. Як відомо, поділ на карантинні зони відбувається з огляду на три показники: заповненість ліжок у лікарнях, кількість тестувань на коронавірус та клькість нових захворювань за 14 днів.

Тож уже з цього понеділка карантин змінив плани бобровичан на вересень. 16 шкіл перейшли на дистанційну форму освіти, 19 дитячих садочків закрили, як і заклади громадського харчування. Також заборонена робота транспорту міського, міжміського, приміського та внутрішньообласного сполучення. Ці норми діятимуть як мінімум 14 днів. Потім їх переглянуть. Але чи вдасться району, у якому лікарня другої хвилі наразі переповнена хворими на коронавірус, покинути «червону зону», – лишається під питанням.

 

Заборони і нові правила карантинних обмежень

 

4 вересня відбулося позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, у якому взяли участь керівництво району та міста, члени районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, штабу з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру та інші.

Було заслухано інформацію Бобровицького РЛВ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» про те, що в районі станом на 4.09.2020 зареєстровано 205 випадків захворювань на коронавірусну інфекцію. У зв’язку з різким збільшенням кількості хворих на гостру респіраторну хворобу, викликану вірусом Covid-19, та наявністю летальних випадків серед жителів, а також віднесенням Бобровицького району до «червоної» зони рішенням державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, комісія постановила з 7 вересня заборонити масові заходи розважального, культурного, спортивного, соціального, релігійного, рекламного характеру, та інших за участю понад сотню осіб на час перебування Бобровицького району в «червоній» зоні. Також призупинено особистий прийом громадян керівниками та працівниками державних установ району. Прийом звернень громадян здійснюватиметься лише в електронному вигляді або через скриньки, встановлені на вході в установи.

Заборонено діяльність спортивних та фітнес-залів, регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним, міським транспортом, міжміським, приміським, внутрішньообласним, крім перевезень легковими автомобілями, кількість пасажирів в яких (разом з водієм) не перевищує п’яти осіб без урахування осіб віком до 14 років, службовими та орендованими авто підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, про які не менш ніж за два дні поінформовано органи Нацполіції.

Забороняється:

– прийом дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та дошкільних навчальних закладів;

– відвідування закладів освіти здобувачами освіти;

– приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які проводять діяльність у сфері культури, закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, тощо), торговельного і побутового обслуговування населення, крім торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням та посадковим матеріалом; провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з техобслуговування та ремонту ТЗ, техобслуговування апаратів реєстрації розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку; торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень; перукарень та салонів краси за умови дотримання вимог постанови ГДСЛУ №20; ПСК «Бобровицький ринок» Чернігівської ОСС за умови дотримання вимог постанови ГДСЛУ №34.

Призупинено проведення чергових, планових медичних оглядів, крім: студентів, які поселяються у гуртожитки; надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності; надання медичної допомоги вагітним, породіллям, новонародженим; надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах; проведення інших невідкладних і термінових заходів із госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення існує значний ризик для життя або здоров’я людей.

Забезпечено за окремою процедурою проведення медичних оглядів призовників до лав ЗСУ, а також дітей з особливими потребами.

 

«Ковідний» безлад, або Чому відділення працює без контракту?

 

Суттєві зміни відбулися і у функціонуванні Бобровицької лікарні. Медичний заклад, який раніше визначали як лікарню другої хвилі, з 1 вересня лікує хворих на коронавірус.

1aakostp«Тринадцять лабораторно підтверджених наразі лікується, і ще вісім пацієнтів у «діагностиці» чекають на результати тестів, – констатує головний лікар КНП «Бобровицька центральна районна лікарня» Костянтин П’ятковський (станом на 7 вересня, – Авт.). – Але НСЗУ ще досі не підписала з нами контракт, згідно з яким ми маємо отримати пакет на лікування хворих на коронавірус. А медпрацівники, які зважилися працювати у цьому відділенні, – 300% надбавки. З нас вимагають чогось надреального, хоча з інших лікарень цього не вимагали. Через те, що багато коштів пішло на найнеобхідніше медичне обладнання, облаштування палат (біотуалети, рукомийники, дзвіночки для виклику лікаря та інше), деззасоби та засоби індивідуального захисту медичного персоналу, лікарня має заборгованість по заробітній платі медпрацівникам у сумі 300 тисяч гривень! Дуже обурює, коли люди висловлюють нам якусь необґрунтовану недовіру, мовляв, ого, які кошти витратили на костюми індивідуального захисту… А ви поцікавтеся, яка їхня вартість. А такий костюм треба змінити одному медпрацівникові «ковідного» відділення шість разів на добу. А коли у відділення приходить лаборант чи то анестезіолог, чи рентгенолог – їм також потрібен захисний костюм, щиток і т.д.».

Ще більше головного лікаря пригнічує незадоволення деяких містян тим, що відділення, яке приймає пацієнтів з корона вірусом, відкрили, перепрофілювавши терапевтичне відділення, яке знаходиться у старій будівлі окремо від лікарні.

«Можна було ще у Новому Бикові за 40 кілометрів від Бобровиці відкрити «ковідне» відділення на базі «інфекційного». Всім невдоволеним пояснюю: уявіть ситуацію, що хтось із ваших рідних лікується там. І йому потрібна негайна допомога анестезіолога. Є 15 хвилин, за які відбуваються безповоротні зміни в головному мозку пацієнта, за які людина або може померти, або лишитися інвалідом… Чи встигне за цей час лікар-спеціаліст дістатися до інфекційного відділення, до якого 40 кілометрів по бездоріжжю?.. Наші лікарі щодня ризикують власним життям заради вашого… 1amedsМедсестри, лаборанти, санітарки… У кінці зміни вони падають з ніг, бо працюють у важких умовах, у костюмах, які не пропускають повітря, респіраторах, щитках, рукавицях… Крім того, що держава не поспішає допомагати, так ще й свої люди «клюють». Вони не розуміють, що завтра чи через тиждень можуть опинитися на лікарняному ліжку і благатимуть про допомогу. Цей вірус – безпощадний!»

 

Хто не вірить – нарікають, хто розуміє – допомагають

 

1asanvuzПоведінка заперечувачів Covid-19 страшенно дивує. Ну добре, наш народ звик не довіряти владі й скептично ставитись до її ініціатив та розпоряджень. Але ж усі бачать, що пандемія не з України почалася і лютує в усьому світі.

«З миру по нитці – голому сорочка. Так ми готували «ковідне» відділення. За кошти, які перепрофілювала «освіта», був закуплений монітор пацієнта, за гроші, що виділила райрада, адміністрація, ОТГ, придбали кисневий концентратор та апарат ШВЛ преміум-класу. Дуже вдячні генеральному директору ТОВ «Земля і воля» Леоніду Яковишину, який не лишається осторонь проблем району. Завдяки його фінансовій підтримці ми зробили ремонт у відділенні, а саме облаштували кімнату для персоналу, встановили душову кабіну та санвузол. Наразі не так потрібні ШВЛ, як кисневі концентратори. У нас їх чотири, два з них мають подвійне підключення. Тобто одночасно можемо підключити шістьох пацієнтів. Не вистачає ще багато чого: від аналізатора газів крові до концентраторів, захисних костюмів і продуктів харчування. Те, що розповідають з екрану телевізора, – не відповідає дійсності. Скільки разів наші державні керманичі були у райцентрах, невеликих містах, щоб подивитися, як працює їхня медична реформа? Та хоча б кудись приїхали, де оголошено «червону зону», і перевірили, як доводиться працювати лікарям, в яких умовах і на які кошти… Нам не дають сертифікацію на ІФА-тести (імуноферментний аналіз). З яких причин – незрозуміло. Чернігівський лабораторний центр не справляється. А ІФА-тести дозволять розвантажити систему діагностування COVID-19 та підвищити її ефективність. Проте нам відмовлено… Звідусіль політика, бюрократія, псевдореформи…».

Лікарям, які працюють поки що «за обіцянки», а не за 300% надбавки, зовсім не зрозуміла реакція людей на загальнонаціональні правила. Особливо, коли їх свідомо порушують. А їм тоді доводиться працювати з наслідками цих порушень. Як зауважив мій добре знайомий лікар (прізвище просить не називати з етичних міркувань): «Дуже важко, коли ти бачиш своїми очима хворих, а потім те, що пишуть в соцмережах. Здається, що існує паралельна реальність. Ти перебуваєш в одній: де не завжди можна побачити бодай щось позитивне, а зазвичай біль, страждання, смерті… А у соцмережах «професіонали» розказують про інше: що це нагнітання чи що вірусу взагалі не існує. Цей когнітивний дисонанс просто звалює з ніг і без того втомлених лікарів, які ризикують щодня своїм життям. Скільки ми, лікарі, ще протримаємось? Хтозна… Але питання тут скоріше в іншому: хто тоді лікуватиме отих усіх «невіруючих», коли невидимий ворог покладе їх на лікарняні ліжка?...».

 

Сніжана БОЖОК

Схожі матеріали (за тегом)