|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:19 | 03.28.2024

Для імунітету – соснові шишки

У пригорщі зелених шишок сосни вітамінів та мікроелементів більше, ніж у кілограмі імбиру та лимонів разом узятих.

А фітонциди просто зашкалюють – саме те, що потрібно для укріплення імунітету. Рецепти є різними для кожного, адже декому такі ліки протипоказані. Однак якщо вживати помірно і при конкретних симптомах – то кращого народного засобу – годі шукати.

 

1shyshkyНа весняного Миколу наші предки йшли до лісу збирати зелені шишки. Молоденькі зелені шишки містять у собі практично всі групи вітамінів, а ще кальцій, магній, калій, фосфор, ефірні олії й ліпіди, олеїнову кислоту. За умови розумного застосування вони приносять організму величезну користь.

З шишок роблять відвари, виготовляють різноманітні настоянки та навіть варять варення. Вони підвищують імунітет, покращують кровообіг, зміцнюють судини та рятують від інсульту та інфаркту, нормалізують артеріальний тиск, прискорюють обмін речовин. До того ж всім відомі й фітонцидні властивості сосни. Проти астм, бронхітів та пневмоній це – якраз те, що треба.

Ми наведемо тут лише кілька нескладних рецептів і безпечних рецептів. Ідеальні шишки для ліків повинні бути м’якими, але не зів’ялими. Вони повинні легко різатися ножем, але не кришитися, мати від одного до чотирьох сантиметрів у довжину. Щодо того, чи варто їх промивати водою перед використанням, – однозначної відповіді немає. З одного боку, вважається, що вживати немитий продукт небезпечно. А з іншого – існує думка, що після миття з плодів зникає чи не половина їх корисних властивостей. Єдине, що можемо точно сказати, – не збирайте шишки біля автотрас.

 

Настоянка

 

1nastoyankaЛікувальні властивості настою соснових шишок на горілці добре відомі. Його зазвичай застосовують у разі бронхіту, захворювань на грип та застуду, для очищення судин та покращення пам’яті. Також настій є незамінним при захворюваннях шлунка. Щоб приготувати цілющу рідину, необхідно дрібно нарізати зелені пагони, а далі в скляному посуді залити їх чистою горілкою в пропорції один до десяти. Суміш настоюють, періодично збовтуючи, три тижні в темному прохолодному місці. Приймають зілля два-три рази на день по одній столовій ложці до їди. Звісно, дітям та вагітним жінкам таку настоянку не порадиш. У такому разі зверніть увагу на наступний рецепт.

 

«Сосновий мед»

 

Кілограм молоденьких зелених шишок перекрутити у м’ясорубці. Далі нам знадобиться півкілограма рідкого квіткового чи гречаного меду. Суміш у зручній скляній тарі заливаємо медом та настоюємо у темному місці упродовж трьох місяців.

Є й інший рецепт: промиті шишки ріжуть, заливають медом у співвідношенні один до одного. Цей мед можна вживати вже через 2 тижні, а зберігати його краще у холодильнику чи погребі. Вживають його як при застуді, так і для зміцнення імунітету. Так, у випадку застуди приймаємо «сосновий мед» по три-чотири столові ложки на день, дітям – 3-4 чайні ложки аж до повного одужання. З цим «медом» взимку можна проводити будь-які маніпуляції – аж до додавання його в горілку.

 

Рецепти від читачів

 

1sosny9Чернігівець Олександр Бондарев називає рецепт «соснового меду», який його колись навчила робити бабуся: «Мед із шишок сосни робиться так: один кілограм зелених шишок, один кілограм цукру, півлітра води, сік одного лимона чи айви. Шишки треба промити від хвої, залити водою і залишити для настоювання. Туди ж додають цукор, варять 10 хвилин і залишають на 8 годин. Так треба зробити ще двічі. Перед тим, як закінчити варити, в «мед» додають сік лимона чи айви. Все розливають в стерилізовані банки і кагатують».

Депутат Чернігівської обласної ради Ірина Грозенко ділиться рецептом своєї родини: «Скільки себе пам’ятаю, завжди на весняного Миколу з батьками, а тепер зі своїми дітьми та внуками ходимо в ліс збирати ці диво-ліки. Прийшовши з лісу, кожну шишку розрізаємо на чотири частини, закладаємо в трилітрову банку і засипаємо цукром. Далі виносимо в погреб і взимку при кашлі, застуді додаємо столову ложку до чаю, хвороба сама відступає. Перевірено поколіннями, всім раджу, особливо сім'ям, де є маленькі діти. Так лікували нас із сестрою бабуся з мамою. Я лікувала так своїх дітей, а тепер мої невістки так лікують при потребі моїх внуків. Бажаю всім міцного здоров'я!».

Білорус Юрась Мурог, коріння якого з Нових Млинів, знає такий давній рецепт: «Моя покійна бабуся настоювала шишки на самогоні, а потім цією настоянкою мазала рани та нашіптувала, щоб гоїлось. Думаю, їх можна просто різати на дольки і заливати медом».

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)