|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:11 | 03.28.2024

Координація спільних дій на стриманя поширення інфекції

Сьогодні, 24 квітня, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко провів селекторну нараду з керівниками міст, районів, ОТГ та керівниками медичних установ області. Було обговорено заходи, які допоможуть стримати поширення коронавірусної інфекції в області.

– Святкування Великодня показало, що більшість жителів Чернігівщини реально оцінюють небезпеку та дослухались до наших прохань не збиратись на масові заходи. Сподіваємось, і заборона відвідувати кладовища під час карантину також буде сприйнята з розумінням, – зауважив Андрій Прокопенко.

Нагадаємо, обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій учора, 23 квітня, прийняла рішення про закриття кладовищ для відвідування. Постійний контроль за дотриманням усіх карантинних обмежень здійснюють правоохоронці.

– Обговорили забезпеченість лікарень засобами індивідуального захисту. Вона є задовільною. Продовжуємо підвищувати рівень матеріального забезпечення закладів охорони здоров'я, – сказав голова ОДА. – Піднімалось питання порядку здійснення поховань померлих від коронавірусу. Сьогодні він буде надісланий в громади.

Щоб не допустити масового поширення інфекції, ми активніше проводимо ПЛР-тестування: його проходитимуть як особи з підозрою на захворювання коронавірусом та ті, що контактували з хворими, так і медичні працівники, у тому числі й із мобільних бригад. За останню добу було досліджено 132 зразки біоматеріалів.

Також на нараді акцентували увагу на особливостях відзначення святкових та пам’ятних дат, що наближаються. Оскільки карантин продовжено до 11 травня, масові заходи з нагоди річниці чорнобильської трагедії або святкування Дня перемоги не проводитимуться.

Голова ОДА доручив керівникам районів детально інформувати жителів про впроваджувані в області карантинні обмеження.

 

Оперативна інформація по коронавірусу станом на ранок 24 квітня

 

Учора, 23 квітня, ПЛР-тестуванням підтверджено коронавірусну інфекцію у жителя Чернігова. Це чоловік, дружину якого з діагнозом коронавірус раніше госпіталізовано до 2-ї міської лікарні. 13 квітня він повернувся із Російської Федерації через пункт пропуску «Бачівськ» у Сумській області. Наразі він знаходиться на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейного лікаря.

– За інформацією референс-лабораторії міста Київ підтверджено коронавірус у хворої із села Журавка Варвинського району. Лікувалась в інфекційному відділенні Прилуцької міської лікарні. Жінка померла вчора від ускладнення, – повідомив голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. – Щирі співчуття рідним та близьким. Її чоловік госпіталізований до цієї ж лікарні, у нього також діагностовано коронавірус, отримує відповідне лікування. Таким чином маємо 2 випадки інфікування із Журавки.

Також підтверджено ПЛР-тестуванням коронавірус у медика із Варви, вона вдома, лікується амбулаторно.

Ще один випадок – коронавірус виявлено у жінки, яка лікувалась із пневмонією у Носівській ЦРЛ. Медики, які надавали їй допомогу, працювали у захисних костюмах. Подальше лікування хворої буде у Ніжинській міській лікарні.

– Працівники лабораторного центру розслідують всі обставини інфікування, встановлюють всіх контактних осіб. Всім контактним особам проведуть ПЛР-тестування. Госпіталізованим хворим надається необхідна допомога, – зазначив голова ОДА. – Таким чином, маємо на сьогодні 22 підтверджених випадків інфікування коронавірусом. Два випадки – летальні. Четверо одужали і виписані із лікарень.


До вечора додалися ще три осередки спалаху коронавірусної інфекції


Відповідні рішення прийняті на засіданні штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, що відбулося сьогодні, 24 квітня, під керівництвом заступника голови Чернігівської ОДА Андрія Подорвана.

Отже, осередками спалаху інфекційної хвороби визнані село Журавка Варвинського району (два випадки, один — летальний) та селище Варва (один випадок). Такий статус поновлено і місту Носівка, де виявлено новий випадок захворювання.

Читати також: Оперативна інформація по коронавірусу станом на ранок 24 квітня

Епідеміологи оперативно визначили перше коло контактних осіб. У Журавці їх 22, у Варві — семеро, у Носівці — шестеро. Всі вони надали згоду на самоізоляцію, дотримання якої контролюють працівники Нацполіції. Всім контактним особам проведуть ПЛР-тестування. На сьогодні тривають епідрозслідування.

Окрім визнання осередків спалаху Covid-19, штаб вирішив наступне:

1. Місцевим органам влади (Варвинській та Носівській РДА, Варвинській селищній, Журавській сільській та Носівській міській радам) встановити на територіях населених пунктів особливий режим проведення протиепідемічних заходів.

Журавській сільській раді на в’їздах-виїздах у селі Журавка встановити контрольно-пропускні пункти.

2. Місцевим органам влади спільно з Нацполіцією в області, ДСНС, Управлінням охорони здоров’я, обласним лабораторним центром:

– визначити перелік об’єктів, на яких провести дезінфекцію;

– інформувати населення про визначення меж територій карантину, а також впровадження профілактичних, протиепідемічних та інших заходів.

3. Обласному лабораторному центру спільно з Нацполіцією контролювати перебування на самоізоляції осіб, які визначені контактними.

— Повинні провести повний комплекс заходів задля недопущення поширення інфекції. Особливо актуальним є питання самоізоляції та дотримання усіх карантинних вимог, зважаючи на прийдешні поминальні дні, — наголосив Андрій Подорван.

Схожі матеріали (за тегом)