|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:43 | 03.28.2024

Підтримати та повернути до нормального життя

Думка з приводу того, що медицина – найконсервативніша галузь, вже давно відійшла у минуле, адже вона все швидше рухається уперед разом із прогресом в інших сферах людської діяльності. Це стосується будь-якого напрямку надання медичної допомоги населенню, зокрема, наркологічної.

Нині вона бере на озброєння все нові методи позбавлення людини наркотичної залежності, які базуються на сучасних підходах до причини появи хвороби, лікування та реабілітації. Особливо це стане помітно найближчим часом, коли з 1-го квітня 2020 року заклади вторинної і третинної ланки надання медичної допомоги отримуватимуть кошти безпосередньо від Національної Служби здоров’я України. Так ця структура фінансуватиме і такий метод лікування, як замісна підтримувальна терапія, тобто, довгострокове (понад 6 місяців) застосування постійних доз замісних препаратів у комплексному лікуванні залежності від опіоїдів. ЇЇ мета – стабілізація психічного стану хворого, зменшення медичних, соціальних наслідків вживання наркотичних речовин, створення передумов для реабілітації та лікування людей з ВІЛ-інфекцією, СНІДом, гепатитами, туберкульозом тощо.

psixoikarna

КНП «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» – провідний медичний заклад регіону, в якому, завдяки його керівництву в особі Генерального директора Володимира Ященка, замісній підтримувальній терапії, як ефективному методу поверненню до нормального якісного життя залежних від психоактивних речовин, приділяється належна увага. Цьому посприяв і той факт, що до складу лікарні увійшов колишній обласний наркологічний диспансер, ставши її структурним підрозділом – диспансерним наркологічним відділенням. Його завідувач, експерт Управління охорони здоров’я облдержадміністрації за спеціальністю «наркологія» Юрій Поклад розповідає:

- Нині у програмі замісної підтримувальної терапії беруть участь 300 жителів Чернігівщини, з яких 283 – пацієнти нашої лікарні, на сайті Чернігова – 180 громадян, з них препарат «бупренорфін» приймають 20 осіб. Планується, що протягом 2020-го року буде використано 371 курс лікувальних доз у Чернігові, Ніжині, Прилуках, Козельці і Корюківці, а безпосередньо в Обласній психоневрологічній лікарні 335 пацієнтів повинні пройти відповідний курс лікування. Для призначення курсу ЗПТ пацієнту клінічно встановлюється діагноз - «опіоїдна наркоманія, синдром залежності». Загалом в нашій державі такий вид терапії проходять 12 411 пацієнтів на 215 сайтах. Треба сказати, що ЗПТ дає відчутні результати, адже вона зменшує рівень вживання нелегальних опіоїдних наркотичних речовин майже у 3-5 разів, стабілізується поведінка, понад чверть учасників програми отримують пожиттєве лікування ВІЛ/СНІДу (до речі, нових випадків ВІЛ-інфікування серед учасників програми не виявлено), туберкульозу тощо. Крім того, велика кількість таких людей повертаються до нормального соціального життя, близько 40% працевлаштовуються, унеможливлюються випадки смерті від передозування психоактивними речовинами. Головне, що пацієнти вже змінили недовіру до лікування на активну участь у цій програмі. А ось медичні працівники переконалися, що існує адекватна доза препаратів, яка дозволяє пацієнтам не порушувати режим лікування. Лікарі Обласної психоневрологічної лікарні у цьому напрямку працюють у тісному тандемі із громадськими організаціями, соціальними службами, які беруть активну участь у супроводі цієї програми.

Відповідно хворі із ВІЛ-інфекцією лікуються по програмі замісної терапії, отримують ще й антиретровірусну терапію (понад 90%) яка, за словами заступника Генерального директора КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб» з інтегрованих послуг, експерта Управління охорони здоров’я облдержадміністрації за напрямком «терапія» Галини Лисенко, має цілу низку переваг:

- Антиретровірусна терапія спрямована на підвищення імунітету носія ВІЛ-інфекції. Є різні схеми прийому препаратів, яких в нас достатньо. Вони діють на різні ланки проникнення і розмноження збудника. Один препарат перешкоджає потраплянню вірусу до клітини, інший – не дозволяє вірусу розмножуватися безпосередньо у клітині, дія третього препарату спрямована на те, щоб вірус не виходив із зараженої клітини, тим самим перешкоджаючи збуднику поширюватися організмом людини. Людина, приймаючи антиретровірусну терапію, здатна вести активний нормальний членом спосіб життя, створювати сім’ю, народжувати дітей, тобто, бути активним суспільства.

У свою чергу Юрій Поклад пояснює: є різні критерії прийому препаратів замісної терапії, адже велика частка пацієнтів прихильно ставляться до цього виду лікування. Наприклад, на даний час у диспансерному наркологічному відділенні 40-ка стабільним пацієнтам медичним персоналом видаються препарати з кабінету замісної терапії на руки для самостійного прийому в амбулаторних умовах, 11-тьом – в умовах стаціонару на дому, інші отримують препарати щоденно на сайті ЗПТ під наглядом медперсоналу.

- Всі пацієнти перебувають на диспансерному обліку, адже їхній діагноз встановлюється в умовах стаціонару. Отже, такий вид комплексної допомоги (ЗПТ та АРТ) хворим на наркоманію, а також носіям ВІЛ-інфекції (до речі, 8 учасників програми ЗПТ з Чернігова, що приймають препарати понад 10 років, є стабільними ) свідчить про ефективність цієї терапії, а відтак – створення умов для високої соціалізації пацієнта.

Медики КНП «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» не залишать і без допомоги людей, що страждають від алкогольної та нікотинової залежності. Медичний директор з амбулаторно-поліклінічної роботи закладу Богдана Шуба зазначає:

- Хоча фінанси від Національної Служби здоров’я і не спрямовуватимуться на деякі види лікування, в облдержадміністрації затверджені тарифи, які дозволять нам працювати ще по деяких напрямках. Зокрема, ми започатковуємо лікування алкогольної залежності за допомогою ефективного препарату «еспераль» з дисульфірамом підвищеної дії. Для цього є всі можливості – приміщення на базі диспансерного наркологічного відділення, навчений досвідчений персонал. Також будемо впроваджувати умовно-рефлекторну терапію для лікування тютюнокуріння. Працюємо і над застосуванням інших ефективних сучасних методів позбавлення різних залежностей.

Отже, позбавлення людини наркотичної залежності, алкоголізму, тютюнокуріння полягає не тільки у площині прийому препаратів, а і вимагає активної участі спеціалістів психотерапевтичного профілю, який пацієнт також може отримати на базі Обласної психоневрологічної лікарні.

Втім, не слід забувати і про такий важливий аспект, як підтримка з боку рідних та близьких, адже хто, як не вони, обізнані із проблемою залежності від наркотичних речовин небайдужої їм людини. Тут згодиться одкровення відомого за фільмом «Сам вдома» американського актора Маколея Калкіна – «У позбавленні залежності від наркотиків я вдячний трьом людям – канадському лікареві Роберту Холідею, який вперше застосував замісну терапію, своєму наркологу містеру Джарвісу та своїй дружині Алії, яка, взявши мене за руку, привела на лікування. Я тепер вільний від наркотиків!». І з цим не можна не погодитись.

Прес-служба Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації

Схожі матеріали (за тегом)