|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:56 | 03.29.2024

Пацієнта з аневризмою врятувала бригада досвідчених хірургів

В умовах Чернігівської міської лікарні №2 виконана одна з найскладних операцій. У пацієнта виникла аневризма (розширення просвіту аорти), локалізувалася вона в черевному відділі аорти з переходом на загальноздухвинну артерію.

Пацієнта турбував гострий біль у черевній порожнині, що й  спричинило звернення до лікарні. Пацієнта рятувала бригада у складі досвідчених лікарів-хірургів та операційних сестер: лікар-хірург судинний, заступник головного лікаря з хірургічної роботи Едуард Рибачук, лікар-хірург судинний, завідувач центру кардіохірургії, судинної хірургії та малоінвазивної кардіології Микола Шульга,  лікар-хірург судинний  В’ячеслав Рибачук, лікар-хірург судинний Андрій Нечипоренко, лікар-анестезіолог Дмитро Косуха, сестри операційні Катерина Вовнянко та Марія Лисенко. 
«Пацієнтові 67 років. Йому під час операції виконана резекція аневризми, алопротезування (вшили штучний протез) аорти. Післяопераційний період протікає без ускладнень, пацієнт рухається самостійно, стан його задовільний», – розповідає Микола Шульга.
Як зазначають у медичному закладі, тогоріч таких операцій виконано шість. Пацієнти врятовані. Тож кадровий потенціал (а це 25?33-річний фаховий стаж хірургів вищої кваліфікаційної категорії!), наявність сучасного обладнання та інструментарію дозволяють виконувати оперативне втручання при широкому спектрі судинних патологій. 

Схожі матеріали (за тегом)