|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:23 | 03.29.2024

Протистояння навколо державних земель: погроза терактом

Спроба зірвати засідання через загрозу теракту!

У понеділок, 19-го грудня, під час розгляду цивільного позову про поновлення на посаді директора ДП «ДГ Іванівка» Андрія Скварського до Національної академії аграрних наук України невідомі пригрозили терактом, повідомивши про мінування Чернігівського районного суду, де, власне, і розглядалась справа. Скварського приїхав підтримати трудовий колектив господарства. Справу розглядали у спрощеному порядку, проте засідання перед тим вже двічі відкладали, що викликало певні питання у позивача. Цікаво, що керівництво НААН самоусунулось від участі в судових засіданнях, не надіславши жодного відзиву. Натомість була третя сторона, представлена таким собі Олексієм Пушкарьовим та його адвокатом з ТОВ «Гільдія Права». Цю юридичну фірму до того, як стати народним депутатом, очолював Анатолій Гунько.

 

askvar

На судове засідання в Чернігові з’явились кілька десятків працівників держпідприємства, які підтримали Андрія Скварського. Як виявилось, керівництво НААН звільнило Скварського, опираючись на листа голови Борзнянської громади Лариси Осадчук до Академії. У листі Скварському приписали неефективне господарювання та борги. Під час суду виявилось, що все стосувалося не Скварського, а його попередника Миколи Половіка, проте в Академії воліли умовчати цей очевидний факт. Половіку ж прокуратура нещодавно оголосила підозру за статтею 191, частиною 5 – привласнення чужого майна. Максимальна санкція згаданої статті передбачає 12 років ув’язнення з конфіскацією всього майна та забороною обіймати посади на держслужбі. Разом з тим, незважаючи на кримінальні провадження, Микола Половік і досі продовжує виконувати обов’язки директора аналогічного господарства в структурі НААН на Вінниччині, куди його перевели після фіаско в Іванівці. Щоправда, спеціалізується підприємство не на селекції зернових та тваринництві, а на цукрових буряках. Що тут скажеш? Такі «професіонали» потрібні всюди!

Вже третє судове засідання у простій цивільній справі виявилося остаточним. Щодо цього не заперечувала жодна зі сторін, оскільки не було жодних процесуальних підстав для чергового відкладення розгляду.

suddiya

Суддя Світлана Меженнікова, взявши до уваги докази сторін, оголосила перерву. Буквально за кілька хвилин після оголошення до суду з’явились судові виконавці та повідомили, що приміщення заміноване, а на вході вже стояли піротехніки з собакою. Така оперативність не змогла не здивувати людей. Мінувати приміщення суду у військовий час може тільки відвертий ворог! Втім, це вже справа честі СБУ – знайти того, хто під час війни в тилу погрожує терористичним актом.

3bik

Третя сторона

 

Зрештою ні піротехніки, ні собака нічого подібного на вибухівку в суді не знайшли, тому оголошення ухвали відбулося вчасно. Відтак суддя Чернігівського районного суду Світлана Меженнікова повністю задовольнила позов Андрія Скварського до Національної академії аграрних наук, визначивши його звільнення незаконним і таким чином поновивши на посаді директора ДП «ДГ «Іванівка». Ухвала суду вступила в дію з моменту її оголошення, що не могло не викликати бурхливих позитивних емоцій у групи підтримки «народного» директора.

Працівниця ДП «ДГ «Іванівка» Ірина Завалій: «Ми дякуємо суду за об’єктивне рішення і дякуємо Святому Миколаю за такий подарунок на свято. Вітаємо Андрія Віталійовича з поновленням на посаді».

Головний бухгалтер господарства Валентина Книга: «Борги, за які Андрія Скварського звільнили з посади директора, йому не належать – вони були зроблені Миколою Половіком. Вся ця заборгованість на нинішній період залишається непогашеною».

Головний економіст підприємства Катерина Йовенко: «Лист, який надіслала до Академії голова нашої громади Лариса Осадчук, містив неправдиву інформацію про природу боргів. Цим листом було перебито роботу всьому нашому господарству, що призвело до погіршення нашого становища. Якби Андрій Скварський залишався на своїй посаді, то все б працювало, не було б виконавчого провадження за заявою Пушкарьова і не було б арешту майна. Виходить так, що зібране збіжжя, яке ми не дали вкрасти, ми не можемо продати, і, відповідно, розрахуватись із боргами. Все це завдяки листу Лариси Анатоліївни. Тепер ми маємо їздити по судах, відстоювати свою правоту, а наш урожай лежить німим вантажем. На додачу ще й Пушкарьов ставить палиці в колеса нашій трудовій машині».

Поновлений на посаді директора ДП «ДГ «Іванівка» Андрій Скварський: «У листі Осадчук вказано, що начебто я накопичив ці борги, не платив податки на землю, не відраховував ЄСВ і так далі, але вона прекрасно знала, що ці борги виникли не при мені, а під час каденції Миколи Половіка. Всі вісім років Борзна мовчала, всі ці роки мовчки спостерігала за тим, як підприємство втягують у боргову яму. Гадаю, дії голови матимуть наслідки, оскільки це перевищення службових повноважень і втручання в роботу підприємства. Це фактично було встановлено вже судом. Я ж продовжу працювати і наводити порядок».

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Сергія Кордика

Схожі матеріали (за тегом)