|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:12 | 04.19.2024

Звільнили з полону вчительку з Нового Бикова

29 вересня з російського полону вдалося звільнити шістьох людей: чотирьох морпіхів та двох цивільних. Серед них і жителька села Новий Биків Новобасанської територіальної громади, вчителька математики і інформатики Вікторія Андруша, яка потрапила в полон в кінці березня через свою проукраїнську позицію і за допомогу українським військовим.

Черговий обмін полоненими відбувся на Чернігівщині. Додому повернулися майор військово-морських сил Олексій Булахов, старший лейтенант ВМС Микола Костенко, молодший сержант Іван Земляний та рядова Людмила Герасименко. І двоє цивільних жінок Вікторія Андруша та Яна Майборода.

1azpolonu

У кожного з цих людей свою історія. Військові брали участь у обороні Маріуполя, а Яна та Вікторія передавали дані українськім військовим про російську техніку. Повідомляють у Координаційному штабі.

Вікторію Андрушу російські окупанти забрали з дому 27 березня, бо знайшли в телефоні жінки дані про ворожу техніку, які вона передавала ЗСУ. Деякий час її утримували в підвалі клубу села Новий Биків. Пізніше окупанти перевезли Вікторія на територію Росії, де й утримували в полоні в Курському СІЗО.

Подібна історія і у Яни Майбороди. Жінка також допомагала українським військовим. Вона поїхала в зону відчуження ЧАЕС, аби сфотографувати техніку окупантів та передати їхнє місце перебування. Під час повернення додому на Київщину її захопили в полон окупанти.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)