|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:41 | 03.28.2024

Смертельне "привітання" від білорусів

Уранці 28 липня, коли Україна вперше відзначала День Української Державності, по території Чернігівщини, а саме Гончарівської громади, завдали масований удар. Серед цивільного населення жертв немає. Є втрати серед військових, у тому числі і пораненими.

1araketsОбстріл тривав з 5.25 до 6.30 з території Білорусі, з боку агресивних сусідів здійснено понад 25 пусків. Як повідомило оперативне командування «Північ», обстріл вівся з аеродрому «Зябрівка» Республіки Білорусь із зенітно-ракетних комплексів «С 300/С 400». Понад 20 прильотів зафіксовано по лісовому масиву у районі Гончарівської територіальної громади Чернігівського району. Є втрати серед особового складу наших захисників.

У п'ятницю 29 липня російська армія завдала артилерійського удару по адмінбудівлі в Семенівській громаді, що на Чернігівщині. Про це у Telegram повідомляє Оперативне командування "Північ".
"Сьогодні, 29 липня 2022 року, з 05.10 до майже 06 години ранку з території російської федерації зі ствольної артилерії був здійснений обстріл Семенівської територіальної громади. У результаті пошкоджено адмінбудівлю", – йдеться у повідомленні.
Зазначається, що наразі немає інформації про постраждалих або загиблих.

290722 2907222

Довідково:

День Української Державності приурочили до дня хрещення Київської Русі-України, який відзначають 28 липня. Запровадити нове свято запропонував торік президент Володимир Зеленський під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності України. Тоді ж глава держави підписав відповідний указ про затвердження Дня Української Державності. За його словами, точкою відліку української державності вважається рік заснування Києва, столиці Київської Русі й сучасної України. Тому нове свято відзначатиметься в день розквіту української державності - у день хрещення Київської Русі, сказав президент.

Верховна Рада 31 травня 2022 року ухвалила закон, який встановлює День Української Державності 28 липня святковим днем. Очікується, що закон сприятиме утвердженню спадкоємності українського державотворення, захисту національних інтересів України, збереженню історичної справедливості та нівелюванню фейкових наративів з боку російської федерації як держави-агресора щодо історичних аспектів українського державотворення.

Разом з тим святкування Дня хрещення Київської Русі-України було запроваджено Указом Президента України 25 липня 2008 року. Датою свята обрали 28 липня — день вшанування пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира. Саме за князювання Володимира християнство стало державною релігією Київської Русі. Цього року ж Україна святкує 1034-ту річницю хрещення Київської Русі.

Схожі матеріали (за тегом)