|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:54 | 03.29.2024

Президент Німеччини відвідав Корюківку

У середу в Україні перебував з візитом Федеральний президент Федеративної республіки Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Вранці середи він із делегацією прибув на гелікоптері до Корюківки, щоб віддати данину пам'яті загиблим під час масових розстрілів, які відбулися тут у березні 1943 року.

1prezfrnПрезидент ФРН поклав квіти до меморіалу у центрі міста та вклонився братським могилам на місці розстрілів цивільного населення.  В історичному музеї він оглянув експозицію, присвячену Корюківській трагедії та поспілкувався зі свідком тих страшних подій. Франк-Вальтер Штайнмаєр також зустрівся зі старшокласниками та педагогами місцевої школи, істориками і дослідниками нацистських злочинів та обговорив важливість культури пам’яті. Він цікавився знаннями підлітків про події Другої світової війни, а зокрема 1943 року у Корюківці, переказами розповідей самовидців та тим, як ці знання впливають на світосприйняття сучасної молоді.
Президент ФРН зазначив, що трагізм масових розстрілів у Корюківці посилюється і тим, що дві третини жертв досі не ідентифіковані. Він підкреслив, що відновлення історичної пам'яті - це спільний інтерес Німеччини й України та закликав пролити світло на білі плями пам'яті.
Нині німецькі, угорські та українські історики спільно досліджують деталі Корюківської трагедії, використовуючи для цього архівні матеріали та справи осіб, засуджених за допомогу нацистам. Як зазначила професор Таня Пентер, в Україні є багато можливостей для дослідження подій Другої світової війни — це особливо важливо зараз, коли Росія та Білорусь закрили доступ до своїх даних.
Корюківська трагедія 1-2 березня 1943 року за своїми масштабами є найбільшою кривавою каральною акцією нацистів зі знищення мирного населення разом із населеним пунктом у Другій світовій війні.
Уранці 1 березня 1943 року з міста Щорс (нині — м. Сновськ Корюківського району) у Корюківку прибув каральний загін окупантів. Населений пункт було оточено. Всіх мешканців групами по 50-100 осіб зганяли у великі будинки і розстрілювали. Одночасно до 10 легкових машин із карателями прочісували всі хати й околиці містечка та вбивали жителів.  Пізніше, 9 березня окупанти повернулися, щоб допалити містечко і добити вцілілих.
Ще до цієї акції нацисти у грудні 1941 ролку розстріляли 7 партизанських розвідників. У січні 1942 року було розстріляно усе єврейське населення Корюківки — до 300 осіб. 26 лютого 1942 року вбито 131 особу із партизанських сімей і сімей районних партійних працівників. З лютого до листопада 1942 року здійснювалися поодинокі вбивства мирних жителів. У листопаді 1942 року знищені всі роми Корюківки — 12 осіб.
За неповними підрахунками за період окупації було вбито понад 7,5 тисячі мешканців цього поліського містечка.

Схожі матеріали (за тегом)