|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:19 | 03.29.2024

Щоб не горіли ліси

Пожежонебезпечний період для лісових масивів Чернігівщини є, так би мовити, постійним і невід’ємним в лісогосподарюванні.

Це добре усвідомлюють як господарі лісів – лісгоспи, так і служби з надзвичайних ситуацій, військові підрозділи Збройних сил України, полігони яких розташовані безпосередньо поблизу лісових масивів. І тому тема запобігання пожежам у лісових масивах є актуальною і вимагає практичної реалізації та відпрацювання на навчальних тактичних полях.

1lisgasytyЦе й було підтверджено днями проведенням показового спеціального об’єктового навчання з цивільного захисту на базі ДП «Остерське лісове господарство» та ДП «Остерський військовий лісгосп».
Принагідно відзначимо, що директор ДП «Остерський військовий лісгосп» Володимир Брайко, чиї організаційні зусилля, що передували проведенню навчання, разом із дружним колективом лісозахисників лісгоспу справилися з честю. Щоб навчання в лісових масивах лісгоспів максимально сприяло практичній реалізації завдання, аби не горіли ліси.
Учасниками цього важливого і, головне, актуального заходу стали представники керівного складу облдержадміністрації, головні лісничі лісогосподарських підприємств Чернігівського ОУЛМГ, управління ДСНС України в Чернігівській області, навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності області, обласного управління лісового та мисливського господарства, КП «Чернігівоблагроліс» Чернігівської райдержадміністрацї, військових частин, дислокованих поблизу прилеглих лісових масивів лісгоспів, керівництво та учасники показового об’єктового навчання з питань цивільного захисту.
Привітав і відкрив такий важливий і своєчасний захід заступник начальника управління – начальник відділу планування департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської облдержадміністрації Андрій Кулібік. Виступили також заступник начальника Головного  управління з реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України в Чернігівській області, полковник служби цивільного захисну В’ячеслав Вернідуб і начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко.
Очільник лісової галузі області, зокрема, доповів учасникам навчання про весь комплекс організації роботи із запобігання та профілактики пожеж у лісових масивах. Він відзначив, що лише спільними зусиллями лісівників, надзвичайників і самих військових, залучаючи широку громадськість, місцеві органи влади, територіальні громади та за умови поліпшення сучасних матеріально-технічних засобів з  відеоспостереження і пожежогасіння можна запобігти лихові, завчасно попередити розповсюдження пожежі і оперативно, так би мовити, «підрізати вогняні крила червоному півню».
Затим відбувся показ з коментарями керівника робіт та штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації підприємства щодо організації і координації гасіння пожеж і забезпечення взаємодії із сусіднім лісгоспом або лісництвом, військовими частинами щодо виявлення напрямку розповсюдження пожежі за допомогою спостережної камери та азимуту і організації гасіння пожежі.
На тактичному полі директор ДП «Остерський військовий лісгосп» Володимир Брайко продемонстрував практичні дії працівників лісгоспу під час гасіння пожежі в лісовому масиві командою з шістьох лісоохоронців, забезпечених технікою у складі ГАЗ-66, МТЗ-82 і УАЗу.
На іншому навчальному полігоні відбувся показ практичних дій військовослужбовців під час гасіння пожежі з використанням техніки у складі БАТ-2, ЗІЛ-131.
А на сьомому майданчику навчання  керівництво УДНС України в області забезпечило показ і коментарі практичних дій працівників місцевої пожежної команди та протипожежного підрозділу під час гасіння пожежі в лісовому масиві двадцятьма пожежниками, забезпечених технікою ЗІЛ-131, автомобілем швидкої допомоги і гелікоптером.
На цьому ж тактичному полі Андрій Кулібік, В’ячеслав Вернідуб і Сергій Аніщенко підвели підсумки показового спеціального об’єктного навчання. Відзначили його високу ефективність у здобутті практичних навичок попередження і гасіння пожеж в лісових масивах Чернігівщини, а також висловили подяку всім учасникам і організаторам такого важливого заходу.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Схожі матеріали (за тегом)