|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:26 | 03.29.2024

Дні сталої енергії популяризують енергозбереження

У Чернігові з 1 по 5 вересня проходять Дні сталої енергії. Їх проводять вже вчетверте в рамках Угоди мерів, яку підписав і Чернігів. Глобальна мета таких заходів – до 2020 року скоротити викиди СО2 щонайменше на 20%.

У неділю, 1 вересня, на Алеї Героїв провели виставку енергоефективного обладнання та технологій. Всі охочі змогли ознайомитися із зразками енергозберігаючих вікон та дверей, енергогенеруючого обладнання, отримати консультації, зокрема: про використання сучасних технологій при проведенні робіт з утеплення будинків, а також придбати світлодіодні лампи.

energo

На дитячій локації демонстрували можливості використання альтернативних джерел енергії в робототехніці, працювали майстер-класи та ігри навчального характеру. В ігровій формі дітям показували, наскільки важливим є збереження ресурсів планети.

Під час заходу відбулась зустріч мережі енергоменеджерів міських лікарень (енергоменеджер – працівник, який відповідає за економне споживання енергоресурсів в закладах, веде їх облік, пропонує і запроваджує їх економію).

— Чернігів є підписантом європейської ініціативи «Угода мерів». Це означає, що місто зобов’язується зменшити енергоспоживання, збільшити використання альтернативних джерел енергії, впровадити проекти з  термосанації. Такими заходами досягаємо 30-35% споживання енергії по конкретному об’єкту, - розповів Роман Мовчан, начальник відділу енергоефективності Управління економічного розвитку Чернігівської міської ради.

Організатором всіх заходів виступає управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради. Заходи проходить за підтримки проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях».

4 вересня у конференц-залі готелю «Україна» відбудеться освітній семінар «Термомодернізація житлового фонду – виклики та можливості» (програма). Для участі в семінарі потрібно зареєструватися.

Довідково. Угода мерів – ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади. Вони беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням, підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Термін «стала енергетика» - це поєднання понять «енергоефективність» і «відновлювана енергетика». Він вживається на противагу використанню енергоносіїв, які потребують видобутку копалин.

Схожі матеріали (за тегом)