|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:59 | 03.28.2024

Лауреати Міжнародної літературно-мистецької премії імені Івана Айвазовського за 2023 рік

Міжнародний Арт-центр «Klas’s Arts Center San Francisco» (США, Сан-Франциско), Асоціація «Міст Пегасу» / Pegasus Brücke FBG та Міжнародна Академія діячів літератури, мистецтв і комунікацій (Німеччина, Франкфурт; президент – письменниця, мистецтвознавець та культуролог Олена Ананьєва) назвали лауреатів Міжнародної літературно-мистецької премії імені Івана Айвазовського за 2023 рік.

ayvazikЦією почесною міжнародною премією нагороджуються художники та письменники, які створили високохудожні, прекрасні, проникливі твори про море, а також популяризують кращі художні надбання, поетичні та прозові твори на морську тематику.

Нагородження відбувається і за поданнями Міжнародної літературно-мистецької Академії України, яка об’єднує відомих письменників, науковців, перекладачів, митців, журналістів, державних, громадських діячів із 70 країн.

Іван Костянтинович Айвазовський (Ованес Айвазян) (1817 – 1900) – видатний художник, живописець вірменського походження. Створив понад 6 тисяч полотен. Народився 29 липня 1817 р. у Феодосії, в Криму. Закінчивши гімназію в Сімферополі, вступив до Академії мистецтв у Петербурзі, де він навчався у визнаних майстрів. Потім багато подорожував Європою. Був у Римі, Неаполі, Сорренто, Венеції, Парижі, Лондоні, Амстердамі, Стамбулі… Більшість його знаменитих робіт присвячені морю. Втім, створив і картини з чарівними українськими та кавказькими краєвидами, а ще хвилюючі полотна з вірменської історії та Кримської війни.

У Феодосії Айвазовський збудував будинок і майстерню, влаштовував виставки. Став академіком Петербурзької академії мистецтв та її почесним член. Займався благодійністю – допомагав розвитку рідного міста: побудував музей старовини, заснував картинну галерею, сприяв прокладці залізничної колії в Джанкой. Художник помер 2 травня 1900 р. у Феодосії, у віці 82 років.

Його найвідоміші картини – «Морський берег» (1840), «Дев’ятий вал» (1850), «Чорне море» (1881), «Серед хвиль» (1898).

Отже, цьогорічними лауреатами Міжнародної літературно-мистецької премії імені Івана Айвазовського за визначний внесок у розвиток мистецтва та велику просвітницьку діяльність стали:

Юрій Д’ячук (Україна)

Сергій Жану (Україна)

Марат Марк Ахмеджанов (Marat Mark Akhmedjanov, Велика Британія)

Сарія Маммадова Ага (Азербайджан)

Мартін Гаудреаулт (Martin Gaudreault, Канада)

Щиро вітаємо лауреатів!

 

Сергій Дзюба,

президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України

Схожі матеріали (за тегом)