|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:25 | 04.16.2024

На Різдво куліш варили і рекорд встановили

7-8 січня в Чернігові пройшов традиційний різдвяний фестиваль «Де коза ходить, там жито родить». Так на різдвяні свята гості та жителі міста мали змогу послухати виступи творчих колективів області та стати свідками встановлення чергового різдвяного рекорду Чернігова.

rizdvo

У перший день фестивалю, 7 січня, на Міській малій сцені, що на Алеї Героїв, виступали творчі колективи з Олишівської об’єднаної територіальної громади. Це фольклорний гурт «Глибока криниця» і народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Пряля» Олишівського будинку культури, а також народний аматорський фольклорний колектив «Оберіг» Смолянського сільського будинку культури Олишівської ОТГ. Також завітали на святкування вокалісти заслуженого народного аматорського хору України «Десна» та народний аматорський фольклорний гурт «Калита» міського Палацу культури ім. В.Радченка.

А на другий день Різдва, 8 січня, Седнівська і Чернігівська громади на Красній площі, де розташоване святкове містечко, наварили понад 150 літрів кулешу, який розрахований на тисячу порцій, за старовинним поліським рецептом та встановили черговий рекорд «Міста легенд».

«Представники Великодирчинського старостинського округу Седнівської громади наварили 150 літрів різдвяного кулешу за автентичним поліським рецептом. Для Чернігова це – рекорд, який ми запишемо в Книгу рекордів нашого міста, яка була заснована два роки тому саме на Різдво. Попереднє кулінарне досягнення фіксувалося нами в 2020 році, коли тут же на площі наварили 200 літрів борщу, – розповіла заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради Катерина Литвин. – Сьогодні ми готуємо різдвяний куліш. Хоча тема кулешу достатньо популярна у нас на Чернігівщині, але нам хотілося розкрити традицію саме отого чернігівського кулешу, який вміють готувати бабусі, в них є певний перелік традицій, про які сьогодні розповідають».

Приготування розпочалося ще в полудень. Доки чоловіки розпалювали вогнище та підсмажували м’ясо, святково вбрані жінки з Великого Дирчина розважали публіку народними піснями.

Як розповіли зберігачі козацьких традицій з-під історичного Седнева, ще здавна велося, що жінки звечора готували усі складові, замочували пшоно, а власне, процес приготування страви був у чоловічих руках. За словами шеф-кухаря – старости Великодирчинського округу Седнівської громади Миколи Лапи, – саме таку кашу за стародавнім рецептом варять під час народних гулянь жителі трьох сіл цього округу.

mlappa

«Куліш – це страва, яку готували протягом усього людського життя. На хрестини, на весілля, як до армії козака виправляють – теж куліш. На Різдво – теж куліш, – говорить Микола Лапа. – Наш козацький куліш вариться за особливим стародавнім рецептом із додаванням сушених трав, зібраних на наших луках (традиційно їх заготовляли зранку на Івана Купала, – Авт.). Тут ви бачите чебрець, м’яту, розмарин, безсмертник та інші рослини, які ми перетираємо й кладемо у казан. Розтертими вкидаємо й сушені білі гриби. Картопля в куліш не додається, тільки пшоно, м’ясо (обов’язково свинина та телятина), сало та приправи. Пшоно спочатку також товчеться, щоб не гірчило. І ще головне – з любов’ю, з душею, без ніяких скандалів зварити. Жінки підготовляють, чоловіки варять, а потім разом куштують».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)