|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 3:21 | 03.29.2024

Музей замість старостату

У селі Камка Холминської територіальної громади відкрили краєзнавчий музей «Українська світлиця».

Ідейним натхненником і засновником цього міні-музею став староста Володимир Івахненко. Таким чином чоловік прагне зберегти спадщину села.

 muzey21

«Нині всі свої оселі оновлюють на сучасний лад, а мине ще кілька десятків років – і молоде покоління навіть не уявлятиме, яким був побут їхніх бабусь та прабабусь, з чого їли, що вдягали, – говорить староста Камкинського старостинського округу Володимир Івахненко.

Саме тому він вирішив зберегти народне надбання для майбутніх поколінь і помістити його в єдину хатинку-світлицю, яку можуть відвідувати всі охочі. Розмістився музей у колишньому приміщенні старостату. Тут є старовинні столи, лавки, рушники, вишиванки, глиняний посуд, речі домашнього вжитку, картини, старовинний одяг. Оформили все у вигляді сільської світлиці.

expo21 vidkrmz

Експонати збирали всі жителі Камки, бо підтримують таку ідею свого старости. Адже тепер і місцеві жителі, і гості зможуть ознайомитись із витоками історії, завітавши до світлиці, і побачити, як жили, чим прикрашали будинки ще сільські жителі.

Ініціатори створення музею запрошують всіх бажаючих принести в подарунок до сільського музею зі свого горища давно забуту старовинну річ, і поповнити колекцію.

На відкриття музею зібралося чимало гостей, і всіх їх Володимир Івахненко пригощав своїми смаколиками.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)