|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:19 | 03.28.2024

Лісівники Новгород-Сіверщини тримають оборону

У лісівників Новгород-Сіверщини – своя війна і своя активна оборона. Щоправда, ворог прийшов звідти, звідки не очікували.

Понад два тижні триває протистояння трудового колективу філії «Новгород-Сіверське лісове господарство» із керівництвом ДП «Ліси України». Все – через кадрове рішення столичних управлінців, яке, на думку понад трьох сотень працівників лісгоспу, є небажаним і навіть шкідливим для найбільшого за площею лісогосподарського підприємства Чернігівщини. інфраструктура господарства і без того страждає від постійних ворожих обстрілів, а лісівники наражаються на небезпеку.

 

Минуло більше місяця відтоді як трудовий колектив «Новгород-Сіверське лісове господарство» філії ДП «Ліси України» письмово звернувся до керівництва галузі щодо можливого призначення колишнього начальника управління Чернігівського обласного лісового та мисливського господарства Олександра Демченка в крісло директора лісгоспу. Більше 300 із близько 350 працівників господарства поставили свої підписи під цим зверненням. 21 квітня його відправили за адресою в надії на те, що в столиці колектив почують. Втім, вже 9 травня Олександр Демченко з’явився на вході до контори лісгоспу в супроводі представника Північного лісового офісу ДП «Ліси України» Віталія Ігнатченка. Однак, попри наявність високопоставленого начальства, потрапити в омріяне крісло пану Демченку не вдалося – вхід до контори підприємства заблокували працівники лісгоспу.

demcenko

Олександр Демченко у супроводі представника північного лісового офісу. Фото «Суспільне. Чернігів»

 

advokДругу спробу зайти на підприємство Олександр Григорович вчинив 13-го травня, приславши свого адвоката з папкою документів (на фото праворуч)  та наряд поліції в підмогу. За словами лісівників, сам Демченко сидів в машині і спостерігав за тим, як його адвокат погрожував учасникам протесту звільненнями. Втім, і цього разу пробити міцну стіну лісівничого спротиву Олександру Демченку не вдалося – впіймавши чергового облизня, він поїхав ні з чим.

Чергова спроба залагодити конфлікт на підприємстві відбулася 19-го травня. Щоправда, цього разу без новопризначенця. З колективом філії «Новгород-Сіверське лісове господарство» особисто зустрівся начальник Північного регіонального офісу ДП «Ліси України» Віктор Чигринець.

До розмови з колективом онлайн приєднався і Генеральний директор ДП «Ліси України» Юрій Болоховець. Лісівники вкотре висловили категоричну незгоду працювати під егідою новопризначеного директора, а в разі його «внесення» до кабінету чимало спеціалістів пригрозили залишити роботу у філії.

Ось що сказав у розмові з Юрієм Болоховцем один із них, майстер лісу з Краснохутірського лісництва: «Демченко розповідає, що тут 5 чи 7 організаторів, а решта – стадо! Каже, що як тільки він прибере організаторів, то все буде спокійно. Але нас не 5 і не 7 чоловік, нас – кілька сотень! Ви хочете піти проти спеціалістів, які не один рік попрацювали в галузі і поставити людину, яка погрожує всіх поламати? Як він збирається ламати людей, якщо він боїться навіть вийти з машини? Присилає до нас свого адвоката, погрожує… Чому цю людину так нахабно пхають на цю посаду, невже немає більш достойних керівників? Коли приїжджаєш у Холми, де він працював, всі на нього плюються».

emoci

Емоції зашкалюють. Начальник Північного регіонального офісу ДП «Ліси України» Віктор Чигринець особисто приїхав залагодити конфлікт

 

З приводу «лісівничого конфлікту» показово мовчать Новгород-Сіверська районна рада та військова районна адміністрація, вдаючи, що нічого не відбувається. А от у міській раді навпаки підтримують трудовий колектив.

Керуючий справами виконавчого комітету Сергій Поливода, який з’явився в конторі лісгоспу, щоб висловити позицію перед керівництвом галузі, зокрема, зауважив: «Міська рада занепокоєна ситуацією, яка склалася. Ми з самого початку підтримали колектив, підтримали звернення. Це одне з бюджетоутворювальних підприємств громади, яке у найважчі часи, за відсутності правоохоронців і військових, зіграло один із ключових моментів у стабілізації ситуації в громаді. Воно пережило не одну кризу, але попри все працює і наповнює бюджет. Хочеться зберегти не просто саме підприємство, а колектив. Не багато знайдеться підприємств, тим паче державних, в яких колектив так рішуче відстоюватиме власну позицію».

Зв’язатись із колишнім директором «Новгород-Сіверського лісового господарства» Сергієм Зайцем нам, на жаль, не вдалося. Кажуть, його вже немає в Новгороді-Сіверському, він написав заяву на звільнення за власним бажанням.

kolektivo

Трудовий колектив на відеоконференції з керівником галузі

 

Відгуки від керівництва громади про нього – тільки найкращі.

Говорить голова Новгород-Сіверської міської ради Людмила Ткаченко: «Ми з першого дня підтримуємо колектив. Нового директора я особисто не знаю. Що стосується Сергія Зайця, то про нього тільки найкращі враження – комунікабельний і професійний менеджер. До речі, наша громада була однією з перших в Україні, хто добровільно передав у державу самосійні ліси, а це – більше однієї тисячі гектарів».

Ситуація, як бачите, непроста. Саме з тих, коли низи не хочуть, а верхи не можуть. Що заважає верхам почути трудовий колектив і скільки ще триватиме протистояння, ми намагаємось з’ясувати у нашого земляка, а нині Генерального директора ДП «Ліси України» Юрія Болоховця, до якого звернулись із запитом. Далі буде?

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)