|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:42 | 03.28.2024

Хто відповість за розорану спадщину?

Рано чи пізно, але справедливість восторжествує. У випадку з Плисківською сільською радою, яка минулого року незаконно виставила на аукціон землі з пам’ятками археології, Ніжинській окружній прокуратурі буквально по гарячих публікаціях нашого видання вдалося відстояти справедливість через суд.

Представники державного обвинувачення захистили від розорювання поселення «Рудка-2» та групу курганів ІІ-І тисячоліття до нашої ери і III-V століття від Різдва Христового. Зазначимо, що відповідачі до останнього опротестовували дії прокурорів, намагаючись відстояти в судах право агропідприємства і далі розорювати пам’ятки пращурів, вік яких давніший за більшість пам’яток Західної Європи, не кажучи вже про немиту московію. Разом із тим залишаються непокараними реальні виконавці цього злочину – чиновники, обов’язком яких є нагляд і захист історичних пам’яток.

 

В оборудках зі змінами статусу оминули охоронний орган

 

Нагадаємо шановним читачам, що минулого року керівництво Плисківської територіальної громади, що на Борзнянщині, пішло на грубе порушення не тільки Законів України, але й Законів совісті та моралі, виставивши на торги поселення прабатьків, що числиться на обліку в Департаменті культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської облдержадміністрації як пам’ятка археології.

1atract

Трактор обробляє землю на пам’ятці археології

 

Так, у серпні 2021 року на сайті Плисківської громади розмістили оголошення про проведення земельних торгів з посиланнями на сайт Держгеокадастру. Саме на сайті цієї державної структури виставили два лоти, кожен із яких має площу 17,4 гектара. Загальна ж площа обох ділянок складала 34,8 гектара – якраз стільки, скільки займає площа археологічної пам’ятки – давньоруського поселення, яку у березні того ж року рішенням сесії перевели в категорію земель «для ведення фермерського господарства».

1acp1

Перед тим, як провести поселення через аукціон, його розбили на дві ділянки та змінили цільове призначення

1acp2

Цільове призначення курганів

 

Виконувачка обов’язків директора департаменту культури, національностей та релігій ОДА Людмила Замай тоді пояснювала, що рішення про переведення археологічної пам’ятки у фермерські землі з ними не узгоджувалось, що є незаконним. Адже у разі зміни цільового призначення земельної ділянки потрібне обов’язкове погодження проекту землеустрою з профільним департаментом.

Реагуючи на кричущі порушення в сфері археологічної спадщини, автор статті та профільний департамент окремо один від одного звернулись до прокуратури з проханням здійснити перевірку факту порушення та вжити відповідних заходів щодо притягнення винних до відповідальності.

 

Опирались до останнього

 

Вже у листопаді 2021 року Ніжинська окружна прокуратура звернулася до суду з позовом щодо захисту об’єктів культурної спадщини.

«Ніжинською окружною прокуратурою під час опрацювання інформації, опублікованої в засобах масової інформації, встановлено факт незаконної передачі у комунальну власність Плисківської територіальної громади Ніжинського району земельної ділянки площею майже 35 га, в межах якої розташовані пам’ятки археології місцевого значення: поселення «Рудка-2», III-V ст. та курган із групи курганів-1, ІІ-І тис. до н. е., – пояснили у прес-службі Чернігівської обласної прокуратури. – Так, Плисківська сільська рада у серпні 2021 року, будучи неодноразово поінформованою про приналежність земельної ділянки до земель історико-культурного призначення, за результатами земельних торгів протиправно передала її в оренду товариству з обмеженою відповідальністю. Реагуючи на порушення законодавства, окружною прокуратурою в інтересах Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації пред’явлено позов до Головного управління Держгеокадастру в області, Плисківської сільської ради та товариства з обмеженою відповідальністю про визнання незаконним і скасування розпорядчого акту про передачу у комунальну власність земельної ділянки та визнання недійсними договорів оренди».

Тобто відповідачів було три. Першу інстанцію вони програли, а буквально днями програли й другу. Північний апеляційний господарський суд підтримав позицію прокуратури, визнавши незаконним та скасувавши наказ і рішення про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, визнав недійсними договори оренди двох земельних ділянок загальною площею майже 35 га.

 

Злочин є, а злочинців немає

 

«У ході судового провадження прокурором доведено, що дії ГУ Держгеокадастру та сільської ради суперечать вимогам земельного законодавства та Закону «Про охорону культурної спадщини», – пояснили у прокуратурі. – У результаті беззастережної передачі землі місцевій громаді для цілей товарного сільськогосподарського виробництва виникають реальні ризики пошкодження частини археологічної спадщини України».

rudka2

«Рудка-2» після дискування трактором

 

Таким чином, суд визнав дії чиновників посадових осіб Плисківської сільської ради та Головного управління Держгеокадастру незаконними. Втім, тут треба говорити про більше – дії посадовців, які мають конкретні імена та прізвища, є злочинними і такими, що нанесли реальну шкоду історико-культурній спадщині держави, адже землю під пам’ятками археології обробляли і, можливо, сіяли. Цинізм злочину полягає в тому, що посадовці, обов’язком яких є захист і збереження історичної спадщини, вчинили прямо протилежне, свідомо оминувши процедуру узгодження технічної документації з охоронним органом. Сподіваємось, що прокуратура і цього разу не стоятиме осторонь й покарає виконавців злочину.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)