|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:03 | 03.29.2024

Колаборантам прийшла пора відповідати

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури мешканцю м. Чернігів та мешканцю Бориспільського району Київської області повідомлено про підозру за вчинення умисних дій, спрямованих на виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України.

Screenshot 5А також глорифікацію осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України (ч. 1 ст. 436-2 КК України). За даними слідства, у квітні-травні 2022 року чоловіки, використовуючи інтернет-месенджер, поширювали матеріали, у яких виправдовували та прославляли злочинні дії російських військ. У дописах йшлося про те, що метою російського вторгнення є боротьба зі злом та нацизмом. Під час проходження оглядів на блок-постах у підозрюваних виявлено мобільні телефони з листуваннями та матеріалами, які є доказом підтримки дій країни-агресора проти України. Висновками судової лінгвістичної експертизи підтверджено наявність в опублікованих матеріалах глорифікації (вираження прихильності) до військових РФ. Досудове розслідування за вказаними фактами проводиться слідчим відділом УСБУ в області.
Ще двом мешканцям області повідомлено про підозру у вчиненні умисних дій, спрямованих на виготовлення та поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, а також глорифікацію осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 436-2 КК України). За даними слідства, протягом березня 2022 року чоловік та жінка перекладали з німецької мови відеоматеріали телерадіокомпанії країни-агресора, які виправдовували військове вторгнення РФ. У подальшому, розміщували переозвучені російською мовою власними голосами відеосюжети у самостійно створеному загальнодоступному телеграм-каналі. Висновком судової лінгвістичної експертизи підтверджено, що тексти опублікованих відео мають пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України.
Також ще двом жителям Ніжинського району повідомлено про підозру за фактом публічного заперечення здійснення збройної агресії проти України, публічних закликів до підтримки рішень та дій держави-агресора. Як з'ясували слідчі, під час тимчасової окупації Чернігівської області чоловіки закликали не чинити спротиву діям російських військових та переконували односельців, що з приходом росіян життя стане кращим. Один з підозрюваних вивісив на своєму подвір'ї прапор РФ на знак підтримки армії окупантів. Чоловікам інкримінують ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування здійснюють працівники УСБУ в області та Управління стратегічних розслідувань в Чернігівській області ДСР НП України.

Схожі матеріали (за тегом)