|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:15 | 04.19.2024

Окупантів чекатиме покарання

За жорстоке поводження з цивільними під час окупації села Ягідного судитимуть трьох військових країни-агресора. Ще одного - за розстріл автівки з людьми.

1avtostСкеровано до суду в порядку спеціального досудового розслідування обвинувальний акт стосовно трьох військовослужбовців збройних сил рф у порушенні законів та звичаїв війни. За даними слідства, під час окупації села Ягідного обвинувачені, які проходили службу у взводах мінометної батареї 2–ї механізованої бригади військової частини 55115 з дислокацією в місті Кизил республіки Тива рф, жорстоко поводилися з цивільними особами. Зі зброєю в руках військові рф насильно вдиралися до будинків мирних мешканців і автоматними чергами хаотично стріляли по приміщеннях, в яких переховувалися люди з дітьми. Також обвинувачені виводили місцевих мешканців на вулицю при мінусовій температурі та, погрожуючи розстрілами, змушували роздягатися у присутності жінок та дітей. Проявляючи надмірну жорстокість, вони безпричинно застосовували фізичне насилля до потерпілих, завдаючи побоїв автоматичною зброєю. Окрім того, військові рф незаконно позбавили волі місцевих мешканців, замкнувши їх на 3 дні у погребі власного домоволодіння, обмеживши їм доступ до води, їжі та свіжого повітря.
Ще одному російському військовому, який може бути причетний до розстрілу легкового автомобіля із чотирма мирними громадянами, повідомили про підозру слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури. Слідчі встановили, що в кінці лютого 2022 року 25-річний рядовий збройних сил рф спільно зі своїми товаришами по службі, яких загалом було близько десяти, зупинили легковий автомобіль на території Ічнянської громади. В салоні авто перебували водій та троє пасажирів. Окупанти відкрили вогонь по авто з автоматів. Від отриманих вогнепальних поранень 45-річна пасажирка автомобіля померла, 51-річний водій та 28-річна пасажирка отримали травми. Військовому рфоголосили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством. Йому загрожує позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічне позбавлення волі. Нині слідчий готує матеріали для оголошення підозрюваного у міжнародний розшук та для застосування процедури спеціального досудового розслідування, яка дозволить суду ухвалити вирок за відсутності обвинуваченого.

Схожі матеріали (за тегом)