|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:22 | 03.29.2024

Сесія облради в режимі онлайн

Пленарне засідання одинадцятої сесії обласної ради 16 вересня вперше провели в режимі онлайн-відеоконференції.

200922До розгляду та прийняття рішень виносилися питання: звіт про виконання обласного бюджету області за І півріччя 2022 року, затвердження звітів про результати моніторингу та з оцінки результативності виконання Стратегії сталого розвитку області на період до 2027 року та Плану заходів з її реалізації у 2021-23 роках за 2021 рік, внесення змін до Антикорупційної програми Чернігівської обласної ради на 2021-22 роки та рішення, які стосуються розпорядження комунальною власністю й інші питання.
Депутати продемонстрували одностайність прийнявши рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин Чернігівської області» командиру 1-ї окремої танкової Сіверської бригади Леоніду Ході та лікарю обласної лікарні Анатолію Свєтлєйшему.
Задля зменшення фінансового навантаження на малий та середній бізнес Придесення окремим рішенням, поданим на розгляд сесії головою обласної ради, депутати звільнили всіх суб’єктів господарювання від сплати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області за березень, квітень, травень 2022 року у зв’язку з веденням на території області бойових дій. Окрім того, цим же рішенням на період воєнного стану звільнили від орендної плати і підрозділи ЗСУ та інших військових формувань, а також орендарів, чиє орендоване майно вилучене (передане) для потреб ЗСУ, а також тих, які використовують майно, розміщене на території військових частин.
Сесією також погоджено прийняття з державної власності цілісного майнового комплексу Державного професійно-технічного навчального закладу «Чернігівський професійний будівельний ліцей» у спільну власність територіальних громад області.
Крім того, було підтримано рішення про реорганізацію Чернігівського обласного медичного центру соціально значущих та небезпечних хвороб, який був дуже пошкоджений внаслідок воєнних дій, шляхом приєднання до Чернігівської обласної лікарні. Це дозволить відновити надання медичної допомоги хворим фтизіатричного профілю.
Об’єднало депутатів обласної ради і рішення «Про ініціювання питання щодо передачі із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області єдиного майнового комплексу державного підприємства «Чернігівторф». Це питання внесено на розгляд сесії заступником голови обласної ради Дмитром Блаушем у зв’язку з тим, що на початку нинішнього року до обласної ради звернулася Ріпкинська селищна рада щодо вирішення питання стосовно передачі із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області філій «Смолинський торфозавод» та «Ірванцівський торфозавод» єдиного майнового комплексу державного підприємства «Чернігівторф».
Тож, враховуючи складну ситуацію, наявність зношеної виробничої бази торфозаводів, інтереси трудових колективів заводів, що можуть вже найближчим часом втратити засоби до існування, виникла необхідність терміново втрутитися в ситуацію та ініціювати перед Кабміном та Фондом держмайна питання про передачу із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області єдиного майнового комплексу державного підприємства «Чернігівторф». Очікується, що передача у комунальну власність торфозаводів надасть імпульс для залучення коштів обласного бюджету, сільських, селищних та міських рад та інших джерел на розвиток галузі, оновлення виробничо-технічної бази підприємств, дасть змогу зберегти робочі місця та вирішить питання забезпечення місцевим більш дешевим паливом населення, соціальну сферу та інші підприємства.
Шляхом голосування депутати підтримали створення в області 2 нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, що мають особливу біологічну, природоохоронну та наукову цінність. Відтепер на Чернігівщині з’явився ландшафтні заказники місцевого значення: «Седнівський» на території Седнівської громади та «Панський сад» в межах Сухополов’янської територіальної громади.
На пленарному засіданні не були розглянуті усі питання порядку денного одинадцятої сесії обласної ради,а відтак робота депутатів невдовзі продовжиться. Хоча результат проведення першої онлайн сесії - розгляд депутатами 39 питань попри незвичний формат роботи.

Схожі матеріали (за тегом)