|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:41 | 04.18.2024

Ті, що плетуть перемогу

Ті, що плетуть перемогу

Замість дискотек та концертів – тканини і нитки, замість артистів – волонтери. Будинок культури в селі Високе (адміністративний центр однойменної громади) завдяки старанням небайдужих мешканців перетворився у потужний волонтерський хаб з виготовлення маскувальних сіток та «кікімор». Ниточка до ниточки, від великого до малого, тут плетуть перемогу.

1asitka

Цією сіткою добре маскувати техніку

 

Плетіння маскувальних сіток для мешканців Високого – заняття нове, однак освоїти його тут встигли швидко і на відмінно.

Першою ідею плетіння «кікімор» запропонувала Марина Ярмольчик, підтримала її Ірина Мисник. Жінки навіть не сподівалися на те, що на їхній заклик відгукнеться стільки людей.

1asit3

«Вже наступного дня за власні кошти я купила сітку, – розповідає Марина Ярмольчик. – Нас підтримав депутат сільської ради Анатолій Мисник, який також допоміг з купівлею сіток».

До ініціативи волонтерок радо долучилися місцеві педагоги Валентина Рибалко та Валентина Пономаренко,  директор будинку культури Олена Ковпинець та її художній керівник Світлана Леоненко. Підтримала колег директор Публічної бібліотеки Тетяна Палій, а також звичайні мешканки Високого Ольга Дорошенко, Марина Іваницька, Надія Пирог, Тетяна Мирна, Оксана Боклаг. З небаченим ентузіазмом кинулись допомагати дорослим діти.

1asit5

Юні помічники вносять свій вклад у перемогу над московитами

 

«Вони розплутували мішковину (для «кікімор»), складали ниточку до ниточки. Різали тканину, в'язали сітку...», – відгукується про підростаюче покоління Ірина Мисник.

Робота на «кікіморах» дійсно клопітка, насамперед через велику кількість підготовчих клопотів: треба розпустити ниточки по одній, правильно нарізати тканину. Різати її потрібно товщиною до одного сантиметра. Далі ці ниточки та стрічки потрібно вплести в кожну дірочку в сітці для «кікімори». Від такого заняття втомлюються навіть дорослі, не те що діти. Втім, молодь намагається не відставати від старшого покоління, бо знає, що їхні вироби мають захистити наших воїнів.

Височанські волонтери особливо відзначають старання Іри Войтенко, Тані Люткевич, Тані Постернак, Віти Петренко.

1asit2

«Наша головна учасниця та помічниця – це Мар'янка Купченко. Вона з першого дня і кожен день біля нас. І кікімору плете, і мішковину розплітає, ниточки складає... Робить все, як доросла, і навіть краще», – хвалить юну волонтерку Ірина Мисник.

І хоча ініціативі плетіння маскувальних елементів для фронту не так багато часу, проте височанські патріоти вже сплели шість сіток та одну «кікімору», які передали захисникам. Вироби волонтерів настільки практичні, що замовлення на них – постійні. Тож нині у Височанському будинку культури кипить робота над ще однією сіткою та «кікіморою».

1asit4

Спільна справа об’єднала покоління

 

Війна настільки згуртувала людей, що кожен намагається внести посильний вклад у спільну перемогу. Ті, хто не можуть допомогти фізично, допомагають фінансово. Для благодійної справи Марина Ярмольчик відкрила картковий рахунок. На гроші від пожертв височанські волонтери закуповують матеріал та фарби. Кажуть, на «кікіморах» діло не зупиниться – у планах пошиття каверів на кевларові шоломи.

А тим часом естафету височанців із плетіння сіток перейняли й жителі села Галайбине Височанської громади. За день галайбинці виплітають по три сітки, допомагає майже все село. Ірина Мисник каже, що такими темпами у кожному селі громади, де є будинок культури, будуть плести маскувальні сітки, плести спільну перемогу українського народу над всесвітнім злом.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Ірини Мисник

Схожі матеріали (за тегом)