|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:44 | 03.28.2024

 Віталій Дєдков із розробленим ним аналогом дрона-камікадзе Віталій Дєдков із розробленим ним аналогом дрона-камікадзе

Горбівський винахідник розробив робота і електромобіль

У селі Горбове Куликівської ОТГ вже багато років працює гурток із ракетоконструювання і авіамоделювання для дітей та підлітків.

Його засновником і незмінним керівником є місцевий вчитель трудового навчання, майстер своєї справи Віталій Дєдков, який усе своє життя присвятив ракето- та авіамоделюванню. Не сидить він без діла і під час воєнного стану. Юні техніки гуртка на чолі зі своїм керівником натхненно працюють над проектами «Електромобіль на сонячній енергії» та «Гусеничний робот на базі процесора ARDUINO».

 

«Інноваційні технології, їх розробка та застосування – ой як на часі. А знання, розуміння, певні навички в технологіях народжуються в технічних гуртках. Наразі ми вже зробили два проекти – «Електромобіль на сонячній енергії» та «Гусеничний робот на базі процесора ARDUINO». У випадку електромобіля на сонячній енергії додаємо лише акумулятор, бензин та газ не потрібні, – розповідає про свою розробку Віталій Дєдков. – А гусеничного робота можна запрограмувати на виконання будь-якого завдання та навантажити на нього будь-що, людина при виконанні завдання – відсутня».

1avsudyx11avsudyx2

Працюють над всюдиходом

 

Робота над гусеничним роботом і електромобілем на сонячній батареї у гуртківців розпочалася ще минулого року, а завершилась нещодавно, навесні. Віталій Іванович каже, що можна було справитися набагато раніше, але довго чекали всі комплектуючі.

1aelektrocar1

Електромобіль на сонячній енергії

 

«Робот-тягач може стати в пригоді нашим військовим. Адже його можна доповнити маніпулятором і використовувати, наприклад, під час розмінування. Керування у робота дистанційне, а траєкторію руху можна запрограмувати. Загалом процесорна база цього робота дозволяє запрограмувати його на безліч функцій, – розповідає винахідник. – Найцікавіше – те, що він сам може вибирати напрям руху, якщо бачить перед собою перешкоду. Наприклад, під’їжджає до стінки і починає шукати, куди можна виїхати. Його можна де завгодно застосовувати. Хоч ракетну установку став на нього! Головне – що конструкція працює на сонячних батареях. Ціна всіх комплектуючих – близько 5 тисяч гривень, а скільки користі може принести! В процесорній техніці нам допомагає наш гуртківець Дмитро Захарченко, він тепер вправний програміст. Компоненти таких проектів дорогі – у цьому, як і завжди, допомагає Віктор Владиславович Труш, за що йому щира подяка».

Наразі Віталій Дєдков готує документи і відправлятиме ці дві розробки на всеукраїнський конкурс, який цьогоріч проходитиме в онлайн-форматі. А ще чоловік сподівається, що, можливо, цього разу його розробкою зацікавляться в державі. Адже впевнений, що і робот, і автомобіль на сонячних батарейках можуть принести неабияку користь військовим.

1arobot

Гусеничний робот коштує декілька тисяч гривень, а врятувати може сотні життів

 

До речі, це не перша розробка пана Віталія, яку він робив з надією на те, що допоможе військовим. Ще у 2015 році Віталій Іванович сам розробив дистанційний безпілотник для військових, який міг би вберегти не одне життя. От тільки, як виявилося, свої розробки нікому не потрібні. Краще заплатити тисячі доларів якимось іноземним компаніям, аніж розробляти своє (про це «Чернігівщина» писала в № 43 від 28 жовтня 2021 року).

«Ще коли в нас почалася війна, я розробив безпілотник, який міг би дистанційно знешкоджувати танки або проводити розвідку. Він міг би вберегти життя сотням наших хлопців, – розповідає Віталій Дєдков. – Коли я його зробив, то вважав, що зможу допомогти нашій армії. В Чернігові працює науково-дослідний інститут Збройних сил України. Мене звели з директором цього інституту. Ви не повірите: я ніч перед цією зустріччю не спав, в голові була купа ідей, як ще я зможу допомогти. Та коли я зустрівся з керівником цього центру, в мене опустилися руки. Як виявилося, нікому нічого не потрібно. А моє враження таке, що той керівник взагалі не знає, де в літаку крило. Ціна одного такого безпілотника на той час була 60 тисяч гривень. Туди можна закласти 200 грам пластиду (2 кг динаміту) і дистанційно на танк запускати. Башту танка відірве одразу. Це я в 2015 році пропонував – і що? А вони тоді в Польщі почали купувати такі ж самі, тільки по 200 тисяч гривень. І тоді я зрозумів, що нашій країні свої розробки не треба».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора і Віталія Дєдкова

Схожі матеріали (за тегом)