|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:17 | 03.29.2024

Відкладене правосуддя

Вже не перший рік у Бобровицькому районному суді тягнеться розгляд кримінальної справи №729/550/20, в якій нині 47-річний Гаврилей Федір Віталійович, житель Бобровиці обвинувачується у незаконному зберіганні та неодноразовому збуті наркотичних засобів, що містять психотропну речовину – амфетамін.

За даними слідства, зловмисник незаконно за грошові кошти збував наркотичний засіб за місцем свого проживання мешканцям Бобровиці. За обвинувальним актом, оголошеним торік прокурором Юлією Павлюк під час одного із численних засідань суду, епізоди збуту наркотиків мали місце 4 березня та 8 квітня 2020 року.

У обвинувальному акті йдеться: «04.03.2020 близько 17 години Гаврилей Ф.В., перебуваючи поряд з територією господарства за місцем його проживання, що розташоване у м. Бобровиця по вул. 30 років Перемоги, переслідуючи мету особистого збагачення, з корисливого мотиву, за грошові кошти в сумі 250 гривень, умисно, незаконно збув Терещенку Олексію Івановичу (особа зі зміненими анкетними даними), який був залучений для проведення оперативної закупки наркотичних засобів, психотропних речовин, порошкоподібну речовину, що містить у своєму складі психотропну речовину – амфетамін, загальною масою 0,23252 грами.

Таким чином, Гаврилей Ф.В. обвинувачується у незаконному придбанні, зберіганні з метою збуту, а також незаконному збуті психотропної речовини – тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 307 КК України.

sudgavr

Під час одного із судових засідань

 

Продовжуючи свою злочинну діяльність, Гаврилей Ф.В. у невстановлений досудовим розслідуванням час, місці та спосіб, незаконно придбав 11 пакетиків психотропної речовини – амфетамін масою 0,2331 г, 0,2321 г, 0,2137 г, 0,2244 г, 0,2298 г, 0,2151 г, 0,2304 г, 0,2159 г, 0,2148 г, 0,2320 г, 0,6612 г, загальною масою 2,9025 г, з яких 1 пакетик вагою 0,6612 г незаконно зберігав при собі, а решту в автомобілі ВАЗ-2110 з метою подальшого збуту.

08.04.2020 близько 13 години 35 хвилин Гаврилей Ф.В., перебуваючи на території господарства за місцем його проживання, переслідуючи мету особистого збагачення, з корисливого мотиву, за грошові кошти в сумі 250 гривень, умисно, повторно, незаконно збув Терещенку Олексію Івановичу (особа зі зміненими анкетними даними), який був залучений для проведення оперативної закупки наркотичних засобів, наркотичних речовин, порошкоподібну речовину, що містить у своєму складі психотропну речовину – амфетамін, загальною масою 0,2320 г.

Таким чином, Гаврилей Ф.В., обвинувачується у незаконному придбанні, зберіганні психотропної речовин у великих розмірах з метою збуту, а також незаконному збуті психотропної речовини, вчиненому повторно, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України.

За сукупністю злочинів дії Гаврилея Ф.В. кваліфіковано за ч. 1 ст. 307 КК України як незаконне придбання, зберігання з метою збуту, а також незаконний збут психотропної речовини та за ч. 2 ст. 307 КК України як незаконне придбання, зберігання психотропної речовин у великих розмірах з метою збуту, а також незаконний збут психотропної речовини, вчинений повторно.

Кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 307 ККУ карається позбавленням волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна.

Перспективи такого суворого покарання – далеко не з приємних. Передбачувано, що в суді обвинувачений своєї вини у скоєнні зазначених злочинів не визнав та обіцяв надати пояснення і відповіді по справі під час подальшого її судового розгляду.

Як відомо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

А от скільки часу мине до оголошення вироку – сказати важко. Виходячи з нинішніх реалій розгляд справи, який здійснює суддя Валентина Кузюра, відбувається досить неспішно. До Бобровицького районного суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно громадянина Г., який обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 307, ч. 2 ст. 307 КК України, затверджений прокурором, надійшов ще 17 червня 2020 року. Не за горами вже й весна 2022 року, а далі оголошення цього акту в суді справа фактично не зрушила.

Вже і перший прокурор по ній змінився, бо пішов працювати на іншу посаду. І адвокат вже другий торік у травні з’явився: тепер у обвинуваченого двоє захисників – Олександр Гунько і Павло Бобров.

Судові ж засідання постійно відкладаються з різних причин: то через відключення світла, то через неявку прокурора і свідків з невідомих причин, то через необхідність дати час ще одному захисникові ознайомитися із матеріалами справи, то через хворобу обвинуваченого, а потім і судді на коронавірусну інфекцію, то через гіпертонічний криз у підсудного, то через якусь хворобу одного з адвокатів. Приводів для перенесення розгляду – хоч греблю гати. Щоразу щось інше. Тільки в грудні 2021 року вперше у суді з’явився перший зі свідків по справі і обіцяв точно бути на наступному засіданні, яке відклали на 9 лютого. Хоча б це вже дає обнадійливі сподівання на просування розгляду справи в бік завершення. Але, як мовиться, життя завжди вносить свої корективи.

Злочин скоєно, задокументовано, а відповідальність за це ніяк не настане, бо зависла у часовому просторі нашої системи відкладеного правосуддя. Невже має минути так багато років, доки Феміда у всьому розбереться остаточно? Зволікання ж із адекватною відповідальністю винних навряд чи сприятиме приборканню епідемії наркоманії, яка у страхітливих масштабах і з небезпечними наслідками дедалі сильніше поглинає наше суспільство. «Гра» в суді між обвинуваченням і захистом може тривати місяцями і роками.

 

P.S. Останнє судове засідання у цій справі, яке відбулося 9 лютого, не принесло великого «прориву». Суддя ухвалила порядок дослідження доказів: спочатку письмові та відеоматеріали, потім – покази багатьох свідків, і лише в кінці – пояснення обвинуваченого. У справі з’явився новий прокурор Юрій Супрун, якому, мабуть, також потрібен буде час на ознайомлення із її матеріалами. Адвокати за клопотанням до суду одержали на ознайомлення іншу справу, по якій вже винесений вирок одному зі свідків по справі їх нинішнього підзахисного. Мовляв, від викладених у ній матеріалів може залежати їхня лінія захисту. Одним словом, на швидке завершення розгляду справи в суді годі й сподіватися. Попереду чекатимуть ще багато нових засідань. Наступне судове засідання призначене на 28 березня.

 

Ярослав КАРАНДА, який побував на п'яти засіданнях суду

Схожі матеріали (за тегом)