|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:28 | 03.28.2024

Зупинити розгул бандитизму: Ніжинська райрада звернулась до центральної влади

Через розгул бандитизму керівництво Ніжинської райради скликало позачергову 10-ту сесію.

Серед інших питань – звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, міністра МВС, Голови СБУ та Генерального Прокурора України щодо ситуації з залякуванням та пошкодженням майна депутата райради Миколи Степановича Шкарупи. Рішення було підтримано 22 присутніми в сесійній залі депутатами одностайно. Микола Шкарупа через свою активну громадянську позицію вже вдруге став жертвою нападу зловмисників, які розтрощили його автівку та залишили записку з погрозою.

 

Дослівно

 

«Ми, депутати Ніжинської районної ради, звертаємося до Президента України Володимира Зеленського, Міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського, голови Служби безпеки України Івана Баканова, Генерального прокурора України Ірини Венедиктової з вимогою взяти під контроль ситуацію з розслідуванням фактів пошкодження майна депутата Ніжинської районної ради Миколи Шкарупи, в яких ми вбачаємо фактичне перешкоджання депутатській діяльності. Переконані, якщо винні не будуть покарані і цього разу, то це буде чітким сигналом, що правоохоронна система не працює, і ніхто, навіть депутат місцевої ради, не може бути впевненим, що його законні дії та права захищені законом», – з тексту звернення депутатського корпусу до органів центральної влади.

 

«Перше китайське попередження»

 

Виходячи з того, як поліція розслідує пошкодження майна депутату укрупненого району Чернігівщини, годі й говорити про те, що прості люди почуватимуться захищеними. А передісторія така.

shkarupa22

21-го травня 2021-го року невідомі особі пошкодили легковий автомобіль депутата Ніжинської районної ради Чернігівської області Миколи Степановича Шкарупи. Зловмисники побили скло та кузов автомобіля, порізали шини. На капоті авто зловмисники залишили записку з недвозначним підтекстом: «перше китайське попередження». Пошкодження майна та погрози Микола Шкарупа тоді пов’язав із протистоянням навколо будівництва вузла з виробництва калійно-аміачних сумішей СТОВ «Дружба-Нова» у Комарівській громаді. Нагадаємо, депутат райради є активним противником такого будівництва, і саме з його ініціативи проект було фактично зірвано.

Поліція відкрила кримінальне провадження № 12021270340001532, за ознаками передбаченого частиною першою статті 194 Кримінального кодексу України – «умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах». На текст і так зване «китайське попередження», у поліції, звісно ж, уваги не звернули, хоча можна було кваліфікувати як погрозу депутату.

Минув місяць, а результату – нуль. Відтак у червні минулого року депутати Ніжинської районної ради прийняли звернення до керівництва правоохоронних органів щодо активізації розслідування цього злочину. Втім, навіть з огляду на суспільний резонанс, слідству й досі не вдалося знайти ні виконавців, ні замовників цього злочину, а депутати отримали формальну відповідь.

 

«Друге китайське попередження»

 

Незважаючи на відверте залякування, Микола Степанович продовжив виконувати свої депутатські обов’язки з відстоювання прав та інтересів своїх виборців у Ніжинському районі. Зокрема, 19-го грудня 2021-го року за його зверненням до Національної поліції було відкрито кримінальне провадження за фактом вандалізму та незаконної вирубки дерев на кладовищі в селі Ховми Комарівської сільської територіальної громади Чернігівської області. Про цей кричущий акт вандалізму й беззаконня ми писали в передноворічному номері.

А в переддень Нового року Миколі Шкарупі прилетів ще один «привіт» – йому повторно розбили автомобіль. Злочинці, окрім порізаних шин, розбитих кузова та скла автомобіля, знову залишили депутату сокиру в капоті та записку з погрозами: «друге китайське попередження».

shkarupa221

«Автівку б’ють йому вже другий раз за рік, – каже депутат райради. – Перший раз було майже те ж саме: попередження, сокира, але збитки були значно меншими».

Пошкодження майна Микола Степанович пов’язує зі своєю депутатською діяльністю та активною громадянською позицією, і навіть вказує на те, що як перший, так і другий раз причетний до всього голова Комарівської сільської ради Віктор Бондаренко.

Той, звісно ж, звинувачення на свою адресу заперечує, називаючи їх безпідставними та необґрунтованими.

Як і минулого разу, поліція знову відкрила кримінальне провадження за тією ж статтею 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Максимальна санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі.

Втім, якщо минулого разу були численні свідки погрому, які чітко вказували на кількість зловмисників, час і напрямок відходу, то цього разу все значно печальніше. Депутат райради Микола Шкарупа впевнений, що при великому бажанні зловмисників можна було знайти за лічені дні, адже подія трапилась на центральних вулицях обласного центру, де повно камер відеоспостереження, а зловмисники пересувались пішки. Що це? Черговий саботаж слідства? Адже, зрозуміло, що нападники є лише простими виконавцями, замовники ж – значно впливовіші.

 

Третього попередження не буде?!

 

Можливо, цього разу через розголос і звернення поліція таки доведе справу до логічного завершення. Тим паче, що на ситуацію вже відреагував голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус.

«…Ймовірно, такі дії – спроба залякати та помститися за небайдужість до справ громади. На жаль, це непоодинокий випадок, коли лідерам думки області погрожують через їхню активну громадянську позицію. І це – НЕПРИПУСТИМО! Правоохоронні органи мають розібратися в усіх злодіяннях. Однак хочу запевнити – громадськість може розраховувати на мою підтримку», – написав на своїй особистій сторінці в мережі Фейсбук очільник області.

Микола Шкарупа ж наголосив, що і надалі продовжить захищати інтереси громади, а погроз і залякувань він не боїться.

«Не в тому віці, щоб боятись», – зазначає активіст.

Він також подякував усім небайдужим людям, які, почувши про беззаконня, допомогли йому з ремонтом авто.

Будемо сподіватись, що, хоч і завдяки контролю, але правоохоронна система нарешті запрацює. Інакше може бути і «останнє китайське попередження». Безкарність, як відомо, породжує беззаконня. А коли українці бачать беззаконня, то беруться наводити лад самостійно.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)