|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:44 | 03.29.2024

Тракторами по могилах…

Накатали тракторами дорогу по могилах і тягали дерева по кладовищу. У Ховмах Комарівської громади у погоні за наживою поглумились над людською пам’яттю.

Підприємець із Борзни, якому сільська рада надала дозвіл на вирубку трьох десятків начебто аварійних сосон, пошкодив 15 могил, поваляв хрести та огорожі. Місцеві селяни не ймуть віри в те, що таке взагалі могли зробити люди, а не звірі.

 

«Грабунок і вандалізм чистої води»

 

ladaСтаре кладовище у Ховмах нагадує лісоповал. Втім, що гріха таїти, навіть у лісі поводяться не так нахабно.

«Дорога, на якій ми стоїмо, прокладена по старих могилах, – не приховує свого обурення місцева мешканка Лада Свінчицька. – Ми всі шоковані тим, що трапилось. Я впевнена, що староста нашого села є співучасницею цього злочину. Вона абсолютно не контролювала того, що відбувалось, – обґрунтовує звинувачення Лада Іванівна. – На цьому кладовищі раніше теж проводилось прибирання, аварійні дерева прибирав місцевий інвестор, але жодна могила не постраждала, а тут грабунок і вандалізм чистої води».

Лада Свінчицька взагалі має глибокі сумніви щодо законності вирубки сосон.

«Вони кажуть нам, що дерева аварійні, але ж ми бачимо самі, що це ділова деревина. Людину, яка їх випилювала, вже затримували в Комарівці з лісовозом, навантаженим тополями. Документів він так і не надав. Це підприємець із Борзни, який останнім часом у нас активно займається вирубкою нібито аварійних дерев, – продовжує жінка. – Я переконана, що все це робиться з подачі сільського голови Віктора Бондаренка. У мене тут похована мама та бабуся з дідусем. reznikДякувати Богу, могили рідних не постраждали, але я прийшла підтримати людей. Ми хочемо, щоб всі винні були покарані за всією суворістю закону».

У тому, що випилювали дерева з метою заробітку, переконаний і Іван Резнік.

«Ось аварійне дерево, ось криве, його не спиляли, забрали тільки ділове, – показує рукою чоловік. – Знаєте? У лісі так не роблять, бо лісник може покарати, а тут гірше, чим в лісі обійшлись».

Пан Іван – теж постраждала сторона.

«Дід у мене тут лежить, переїхали по його могилі, – обурюється чоловік. – Не вкладається в голові, що таке взагалі можливо. Таке могли зробити тільки звірі».

 

Люди вимагають справедливого покарання

 

zinchАнатолій Зінченко могилу свого прадіда, діда та баби навряд чи відшукає. Каже, що на тому місці, де покоїлись його предки, зараз дорога, прокладена горе-лісорубами.

«Ми не знаємо, де могили. Хрести валяються, а могил не можемо знайти, – обурюється чоловік. – Роками їх доглядали... Батьків немає, теж тут лежать… Це жах. Це зробила не людина. Оце, де ми стоїмо, – все могили. Є тут і такі, яких нікому прибрати. Де і як їх тепер шукати? Дерев’яні хрести стояли тут з 60-х років. Вони б ще стільки б простояли, але вандали своє зробили».

galepa75-річна Любов Микитівна Галепа після побаченого кілька днів хворіла і не могла піднятися з ліжка. У старенької не вкладається в голові побачене.

«Це предательство якесь. Це ж люди, люди, а не скоти, – пускає сльозу. – Тут лежать мої батько й мати. Село було як село, а до чого зараз дійшло… Мені трудно й ходить. Я як побачила, що зроблено, то захворіла».

Відновити могили, хрести, огорожі, надгробки та покарати винних – саме цього вимагають від влади ховминці.

Депутат Ніжинської районної ради Микола Шкарупа першим викликав на місце злочину наряд поліції та запросив нас зафіксувати злочин.

Але після того, як запахло смаженим, сільський голова поїхав по людях із пропозицією написати заяву на компенсацію.

«Багато з людей не прийшли, багато хто злякався. Люди не вірять, що справа дійде до суду, що покарають вандалів. Люди зневірені», – констатує Микола Степанович.

Разом із тим просить тих, хто хоче, аби справедливість було відновлено, писати заяви про злочин.

«Прошу людей звернутись до мене, я з їхніми заявами піду по інстанціях і вимагатиму справедливого покарання в рамках чинного законодавства, – каже депутат. – Це вандалізм. Я вже не кажу, скільки тут вкрадено дерева. Ми бачимо не аварійне видалення, а суцільну рубку. За моєю інформацією, звідси вже вивезли чотири лісовози сосни».

shkarupa

Микола Шкарупа збирається довести справу до кінця

 

 

Що для людей – жах, те для влади – норма!

 

Староста села Ховми Наталія Миколаївна Кушнаренко не бачить нічого страшного у тому, що трапилось.

sosny21

Сосни валяли цілими, щоб потім розпиляти

 

«При мені техніка не їздила і не возила, а я там була не один раз, – стверджує вона. – Зачепили там один хрест, пам’ятника жодного не пошкодили. Валяли при мені. Я вчора викликала Григорія Івановича (підрядник-лісоруб) і попросила прибрати, але він поскаржився на те, що люди його не пускають на кладовище. До цього часу жодних заяв і скарг не надходило. Ніхто з таким до мене не звертався».

drovazag

Наталія Кушнаренко каже, що борзнянський підприємець Григорій Лобода мав усі документи для проведення робіт на кладовищі.

«Цей підприємець виступив на сесії, попитав, чи дають згоду для початку робіт. Всі сказали: «Ми вас благословляємо», – розповідає староста і додає, що Лобода в межах її старостату пиляє дерева ще з початку листопада згідно актів по видаленню зелених насаджень.

penki2

pisnyaЩо стосується кладовища, то тут у пана Лободи є дозвіл на вирізку 30-ти «аварійних» сосон.

Не бачить жодних порушень в діях підрядника і секретар Комарівської сільської ради Ніна Пісня, яка разом із старостою, двома депутатами на головним спеціалістом відділу з питань комунального майна та інвестицій проводила обстеження дерев.

«Коли я там була, нічого розбитого там не було, по могилах ніхто не їздив. Сьогодні там був голова і спілкувався з жителями, що звертались до старости (дивно, але староста стверджувала, що до неї ніхто не звертався, – Авт.). До мене особисто як до депутата і жителя села ніхто не звертався. А спилювали дерева, які заважали», – каже чиновниця.

mazun

Головний спеціаліст відділу з питань комунального майна та інвестицій Комарівської сільської ради Іван Мазун стверджує, що підприємець мав законні підстави для того, щоб вирубати сосни на кладовищі, а те, що при обстеженні не було представників екологічної інспекції, пояснює так: «Акти екології надані, там всі наші акти. Є відповідний запит в екологічну інспекцію, і вони дозволяють проводити обстеження без участі їхніх спеціалістів. Я виїхав, обстежив. Акти склали, далі – не моя компетенція, хто і куди випилює».

 

Як працює дроворуб?

 

gordagТа ми все ж дізнались, як і хто випилює деревину в Комарівській громаді.

Юрист сільської ради Геннадій Горда пояснив, що договори на випилювання аварійних дерев по громаді укладені з Григорієм Лободою. Більшість – на безоплатне випилювання.

«Один договір був оплачений, по Комарівці, – каже юрист. – Всі роботи проводяться згідно з рішенням сесії. На території громади більше 500 аварійних дерев. Лобода дав найнижчу ціну з розрахунку близько 2 тисяч гривень за одне дерево. Ділову деревину він забирає собі в рахунок оплати, а дрова завозить у заклади соціальної сфери».

Ну що ж? Непоганий бізнес! У той час, коли в інших громадах підприємці доплачують у бюджет за кожен спиляний куб, у Комарівці доплачує громада.

Повертаючись до сосон на кладовищі: ті, що ми побачили, аж ніяк не виглядали фаутними (тобто аварійними), а навпаки – цілком здоровими. На думку про те, що дерева випиляли з метою заробітку, наштовхує і той факт, що на цвинтарі стоїть неліквідний сухостій, на що також вказали селяни.

 

Відкрили кримінальну справу

 

Тим часом у поліції повідомили, що відкрили кримінальне провадження за фактом пошкодження могил на кладовищі.

«Поліцейські виявили пошкодження на 15-ти могилах: зламані хрести, пошкоджені пам’ятники та огорожі могил. На похованнях були спиляні гілки дерев, а також сліди від коліс техніки. Також на території кладовища виявлені пні та фрагменти спиляних дерев, – йдеться у повідомленні прес-служби ГУНП в Чернігівській області. – Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Поліція відкрила провадження за частиною 1 статті 297 Кримінального кодексу України (наруга над могилою або іншим місцем поховання). Її максимальна санкція передбачає позбавлення волі на строк до трьох років».

obureni

Обурені ховминці зібрались на кладовищі

krest2

Поліція також встановила підприємця, що здійснив вирубку дерев на території кладовища. Нині поліцейські продовжують проводити слідчі дії на місці події з метою встановлення всіх обставин.

Дуже сподіваємось на те, що всі винні отримають належне покарання тут, на грішній землі. А на тім світі оцінку їм даватимуть ті, чиї могили потривожили.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)