|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:44 | 03.29.2024

Шоста сесія облради відзначилася одноголосністю депутатів

22 жовтня відбулася шоста сесія Чернігівської обласної ради, під час якої було ухвалено цілу низку рішень.

1prezydiya

Загалом депутати розглянули близько 60 питань, які були на порядку денному, і переважну більшість з яких підтримали одноголосно. А першим питанням порядку денного пленарного засідання стало затвердження змін до головного фінансового документу області. Депутати обласної ради внесли зміни до обласного бюджету за результатами перевиконання, яке становить 82 749,1 тис. грн, та спрогнозували бюджет на наступні два роки.

 

Програма «Питна вода для населення»

 

Одним із важливих на цьому засіданні стало питання проблеми з водою в області. Оскільки останнім часом все більше пересихають озера, річки і зникає вода в колодязях, то вже настав час якось боротися з цією ситуацію. Тому депутатами облради було прийнято рішення виділити кошти для реалізації обласної Програми «Питна вода Чернігівської області на 2022-2026 роки». Вона передбачає будівництво 95 свердловин глибиною 80-150 метрів (канівсько-бучацький водоносний горизонт), з облаштуванням водорозбірних колонок у сільських та селищних населених пунктах області, які найбільше потерпають від нестачі води.

Сама програма буде виконуватися в два етапи. На першому етапі (2022-2024 роки) планується будівництво 57 свердловин (з облаштуванням водорозбірних колонок), на другому (2025-2026 роки) – 38-ми. В якому саме населеному пункті буде побудована свердловина, вирішуватимуть громади на місцях.

Орієнтовний обсяг фінансування – 95 млн грн, 57 з яких надійдуть з обласного бюджету, а 38 – за рахунок місцевих кошторисів громад.

 

Призначення та регалії

 

Звання «почесний громадян Чернігівської області» отримали особистий тренер олімпійської чемпіонки з кульової стрільби Олени Костевич, заслужений тренер України Ігор Чередніченко та уродженець Чернігова, футболіст, гравець збірної України Андрій Ярмоленко. Обоє отримають нагрудний знак та разову грошову винагороду у розмірі 10 мінімальних заробітних плат.

Майже одноголосно підтримали депутати і кандидатуру нового керівника Чернігівського обласного молодіжного театру. Так, новим директором – художнім керівником призначили Ігоря Тихомирова, який представив депутатському корпусу своє бачення векторів розвитку мистецького закладу.

 

З «Ліків України» в «Ліки Чернігівщини»

 

Також своїм рішенням депутати подовжили договір оренди ЦМК «Лікам України» терміном до 1 лютого 2022 року, але водночас почали процес створення нового комунального підприємства «Ліки Чернігівщини» Чернігівської обласної ради, котре буде підпорядковане управлінню комунального майна облради. І саме це новостворене підприємство забезпечуватиме населення та установи охорони здоров’я продукцією медично-фармацевтичного призначення.

«Я не бачу ніяких пересторог у тому, що ми зробимо по-новому роботу свого комунального підприємства і повернемо його з приватних рук», – повідомила голова обласної ради Олена Дмитренко.

Статутний капітал КП «Ліки Чернігівщини», необхідний для формування товарних запасів, на зарплату працівників, комунальних платежів, податків, отримання дозволів та ліцензій на здійснення продажу продукції медично-фармацевтичного призначення, буде сформований у розмірі 20 млн грн.

 

Нові ландшафтні заказники

 

Чернігівська обласна рада на сесії ухвалила рішення про створення в області двох нових ландшафтних заказників – «Берізки» та «Лопата». Заказник «Берізки» має площу 6,5 га і розташований на території Сухополов’янської територіальної громади на Прилуччині неподалік села Оникіївка. Заказник «Лопата» охопить територію площею 92 г, і розташований на території Менської ОТГ. Нові об’єкти природно-заповідного фонду створені на землях громад без їх вилучення і становлять науково-дослідний, рекреаційний та освітньо-виховний інтерес.

 

Софія ЖЕВЕДЬ

Схожі матеріали (за тегом)