|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:56 | 03.28.2024

Відкритий лист керівництву й депутатам Новобасанської сільської ради, виборцям громади

Написати це публічне послання примусили нас, десятьох депутатів сільської ради, очевидні факти порушення законодавства України та регламенту Новобасанської сільської ради.

Бо якщо в роботі найближчої до виборців самоврядної влади допускається правова анархія, то на яку законослухняну поведінку очікувати від жителів населених пунктів громади?

Відверто демонструвалися ці порушення на 9 сесії 8 скликання сільської ради, що відбулася 11 серпня 2021 року. До того ж, порушення базуються на верховенстві корисливого принципу: «буде по-моєму, як я вирішив». Цей натяк кинуто нам у вічі від неформальних «хазяїв» громади 25 лютого, коли більшість депутатів не підтримала кандидатуру Валерія Мозгового на посаду заступника голови громади з питань діяльності виконавчих органів. Тоді ми заявили голові сільради і громади Миколі Дяченку, що підтримаємо своїми голосами іншу, більш гідну кандидатуру, і пояснили, чому ніколи не проголосуємо за Мозгового.

Найперше, в цьому призначенні проглядається порушення Закону України «Про запобігання корупції», оскільки так звана цивільна дружина Валерія Мозгового працює начальником фінансового відділу громади, а розлучене це подружжя, люди бачать, – формально. Тобто наяву «завуальований» «конфлікт інтересів».

lyst1

Крім того, згідно з відкритими даними Єдиного державного реєстру судових рішень України станом на 11 серпня – на день голосування за Мозгового на сесії Новобасанської сільської ради – ще не завершеним був судовий процес у Згурівському районному суді Київської області за ст. 366 ч. 1 Кримінального кодексу України «Службове підроблення», по обвинувальному провадженню у цій справі проходив Мозговому В.М.

Про «ділові» якості цього «державника» на посаді колись керівника Бобровицького району не будемо писати – вони ще не забуті на Бобровиччині, а тепер майже півроку нав’язували його нам «принципові лідери села». Свого добилися 11 серпня, обминувши відповідне законодавство й вимоги регламенту сільської ради. Ними передбачено, що коли запропонована головою громади кандидатура навіть рядового члена виконавчого комітету не дістала підтримки необхідної більшості депутатів, то на наступній сесії голова сільради-громади представляє кандидатуру, щодо якої проводиться нове обговорення, чого не було на сесії 11 серпня стосовно головного посадовця виконавчого органу. Більше того, внесені на розгляд ради кандидатури членів виконкому обговорюються в постійних комісіях ради, готують мотивовані висновки по кожному кандидату, в разі потреби, за вимогами депутатів, робляться доповіді на пленарних засіданнях. Цього теж не було на сесії 11 серпня. Та й саме питання про призначення Мозгового включено до порядку денного 9 сесії з порушенням Регламенту сільської ради: воно не розглянуто попередньо відповідними комісіями – внесли тишком-нишком.

І нарешті грубе порушення пункту 9 ст. 26 Регламенту сільради: під час голосування за Мозгового В.М. в сесійній залі не було більше половини депутатів, про це підписалися 11 депутатів.

Звертаємося до решти депутатів, які свідомо чи не свідомо підтримали своїми голосами призначення Валерія Мозгового заступником голови громади з грубими порушеннями державного законодавства і регламенту сільської ради з такими запитаннями: «Тож на який правопорядок ви розраховуєте в об’єднаній громаді й українському суспільстві? Чи маєте ви право закликати інших співгромадян дотримуватися порядку в державі, якщо самі, обрані в самоврядну владу, узаконюєте в ній правовий і моральний нігілізм? Потім виходитимете в народ, і кого тільки не звинувачуватимете у безвідповідальності, в тому числі й керівництва вищих ешелонів влади?»

Особливе звернення до голови громади Миколи Дяченка. Нас, як Ви вважаєте, «неслухняних» депутатів – не один і не два, але Ви за вісім місяців жодного разу не захотіли зустрітися з нами для відвертої розмови, стосовно й призначення Мозгового. Ви керувалися одним аргументом: «Пропонувати цю кандидатуру – моє законне право». Вести діалог із майже половиною депутатського складу Ви не бажаєте, зате ледь не щоденно спілкуєтесь із керівництвом ТОВ «Наташа-Агро» – підозрюємо, що сліпо виконуєте їхні вказівки. Це видно й по поведінці генерального директора товариства Олександра Мороза серед «слухняних» депутатів, та й на пленарних засіданнях сільради спостерігаємо за зверхньою поведінкою вашого «хазяїна».

lyst2

У цьому листі нагадаємо й виборцям, що байдужість до несправедливості й безправ’я, – страшніші за нужду, про що сказали ще наші пращури. А Владика Василь Івасюк так наголосив: «Байдуже життя – це трагедія душі і передчасна смерть» Це усвідомлює наша депутатська десятка. Ще раз повторимося, що ми не висували свого кандидата на посаду заступника голови громади, наполягали лише, щоб був гідний і не «заплямований» претендент на відповідальну роботу, але такого не запропонував голова громади Микола Дяченко. Ще наполягали, щоб голосування за кандидата відбулося не за принципом «буде по-моєму, бо я так вирішив». На жаль, перемогло антидемократичне безправ’я. Та свою боротьбу проти таких порядків продовжимо далі – в судових інстанціях.

Пишемо це для того, щоб ви, виборці, не вірили паскудній брехні, яку усно й за допомогою «чорних агіток» поширюють серед вас творці анархії порядку задля безконтрольного «князювання» на землях і в селах Новобасанської громади. Ми відстоюємо справедливість і роботу об’єднаної громади в правовому полі. Підтримайте нашу боротьбу за дотримання правопорядку, а не чиїхось корисливих принципів, і ви, «наші» й «не наші», але однаково для нас рідні виборці!


З повагою до вас – депутати Новобасанської сільської ради (громади): Матяш М.А., Дяченко С.Г., Шаповал І.І., Дяченко М.П., Шутий О.П., Микитенко В.А., Величко О.О., Тарасенко В.М., Дьяченко С.В., Журибеда В.І.

Схожі матеріали (за тегом)