|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 2:28 | 04.19.2024

Ніжинський гормон щастя

Шоколад з медом замість цукру і зі справжніми ягодами замість ароматизаторів – це вже популярний смаколик від ніжинської майстрині шоколаду Оксани Труш.

Жінка не лише навчилася виготовляти смачний і корисний шоколад, але й заснувала свій власний бренд – «Жужу shop». І сьогодні її корисні ласощі знайшли своїх поціновувачів по всій Україні і за її межами. Над виготовленням корисних солодощів працює вся родина. З сушінням і заготівлею ягід допомагають батьки, з пакуванням – чоловік.

 

shok1«Моє захоплення шоколадом почалося більше чотирьох років тому. Мій вітчим – пасічник із понад 30-річним стажем. Після того, як я вийшла заміж, мій чоловік Сергій почав допомагати йому з пасікою і ми почали брати участь у Покровському ярмарку, який щороку проходить у Ніжині, – розповідає Оксана Труш. – Спершу був класичний варіант: мед, питні меди. Потім мій чоловік почав знаходити в інтернеті якісь цікаві речі, виготовлені з меду, які ми могли теж робити. Наприклад, я робила мило з меду на ярмарок, і його досить добре купували, але тільки на ярмарках, якогось великого розвитку саме у варіанті мила не було. Та потім чоловік знайшов інформацію про шоколад із натуральним складом, де замість цукру використовувався мед. Спершу мені не зовсім було зрозуміло, як це можливо. І ми вирішили продовжувати медову тематику, тому я все ж спробувала зробити той шоколад: замовила какао-масло, терті какао-боби і взяла свій мед. І тут почалися мої експерименти. Шукала просто інформацію в Інтернеті, але на той час її було дуже мало, бо це не поширене заняття. І я почала робити методом експериментів. Насправді це було досить стресово, і я дуже хвилювалася, як воно вийде. Форми виготовляли самі, бо в інтернеті в Україні їх неможливо було придбати. Тому ми з чоловіком, пам’ятаю, пішли в магазин і купили мабуть видів сім плиток шоколаду. Розпаковували кожну і шукали свою форму. Потім ми купили харчовий силікон і чоловік виливав плитки в форми».

Всю роботу Оксана і Сергій робили удвох. На ній – шоколад, на ньому – пакування.

«На перший ярмарок ми підготували 11 плиток шоколаду. Цю цифру запам’ятала на все життя. Тоді я страшенно хвилювалася, а потім всі ті плитки продалися. Згодом люди поверталися і запитували ще, – говорить Оксана. – Пакування придумав чоловік. Воно максимально екологічне. Це пергамент і крафт-папір. Чоловік захоплюється фотошопом, тому і дизайн упаковки теж зробив сам.

Шоколад від Оксани Труш тоді розійшовся досить швидко, і згодом його назвали ніжинським гормоном щастя.

 

Вагітність стала поштовхом для розвитку

 

«Коли я завагітніла, то почала більше звертати увагу на якість продуктів, на їх вміст – говорить Оксана. – Шоколад ще не був бізнесом, я його робила для себе, час від часу – для знайомих. Так, коли народилася дитина і їй виповнився рік, ми з нею гуляли Ніжином, а у нас якраз відкрилася кав’ярня. Я зайшла туди і лишила шоколадку, яка в мене була з собою. За тиждень я зустрілася з власницею цієї кав’ярні і вона сказала про мій шоколад: «Нічого особливого». Але замовила собі в асортимент. Тоді я додавала сушені яблука, малину, а вона запропонувала спробувати додати ще якісь фрукти. І мене це заряджало. З’являвся інтерес і хотілося робити щось нове, експериментувати з начинками. І так почав розширюватися асортимент шоколаду, люди почали потроху впізнавати мій продукт. Потім ще одна кав’ярня взяла мої цукерки на реалізацію. Знаєте, материнство це реалізація для кожної жінки як матері, але для мене воно стало ще й реалізацією себе. Дитина дана Богом, а в силах жінки створювати щось творче і цікаве. І заняття шоколадом співпало на той час із моїм бажанням реалізовувати себе. Я вже відвідала чимало майстер класів у різних шоколатьє. І постійно продовжую розвиватися і вчитися, аби вдосконалювати свою продукцію. Коли фокусуєшся на якійсь одній справі, то намагаєшся дізнатися про неї з усіх можливих джерел. Так і я люблю вчитися, дізнаватися нове і розвиватися».

 

Еко-продукт став популярний

 

Досить швидко натуральний, смачний шоколад Оксани набував популярності. Його почали брати на реалізацію кав’ярні в Києві, наразі він присутній у магазинах еко-продуктів по всій Україні.

shok3

«Ми почали брати участь у ярмарках. І зустрічаючись там з людьми, я почала краще розуміти бажання і вподобання людей. Маючи економічну освіту, намагалася розвивати своє захоплення вже як бізнес. Зараз багато поціновувачів наших продуктів. Географія дуже різна, – продовжує майстриня. – Ми співпрацюємо у всіх містах з магазинами, які націлені на продукти з натуральним складом. І це велике щастя, що я можу продавати людям таку продукцію, і вони розуміють, що до шоколаду з малиною чи полуницею додані саме сушені ягоди, а не смакові добавки. Особливо це добре для дітей. І я щаслива, що можу створювати смачний продукт без додавання цукру. Сьогодні ми знаходимо відгук і позитивний заряд від людей, це дає поштовх і бажання розвиватися. І в мене є бажання, щоб більше людей у нашій країні мали змогу куштувати цей корисний шоколад, придбати його і полюбити. Мені дуже приємно, коли люди, отримавши наш шоколад, розпаковують його, знімають на відео. Адже під упаковкою їх чекає не лише смак, а й естетичний вигляд плитки. Ягоди всі гарно викладаю вручну. І красиво, і смачно виходить».

 

На будь-який смак

 

shok2Смаки шоколаду від Оксани Труш можуть задовольнити навіть найвибагливіших поціновувачів цього продукту. Адже наразі його вже 15 видів.

«Ми міняємо асортимент і наповнення залежно від сезону, – розповідає майстриня. – Влітку, до прикладу, всі хочуть бачити ягоди, і ми намагаємося відповідати побажанням клієнтів. Але в цілому в асортиментному ряді у нас на сьогодні 15 видів шоколаду. Переважно це шоколад 70%. Це класичний рецепт, який смакує і дорослим, і маленьким діткам. Хоча процент какао-продукту великий, але за рахунок меду шоколад має ніжний смак і текстуру. Він абсолютно смакує по-іншому, ніж магазинний шоколад. Побутує думка, що діти люблять лише молочний, але це не так. Ми часто буваємо на виставках і бачимо, що вони з задоволенням їдять наш чорний шоколад. За смаковими властивостями їм підходить, а батьків радує такий натуральний склад. Є у нас і молочний шоколад, але він молочний саме за рахунок додавання пасти кеш’ю і кокосового молока, бо зараз багато в кого непереносимість лактози – як у дітей, так і в дорослих. І ще у нас є один вид шоколаду без какао, де ми використовуємо кероб – природний замінник какао. Це плід рожкового дерева, на смак дуже схожий на какао. Вважається, що какао – це потужний алерген, а от кероб зовсім не викликає алергічних реакцій, і тому такий шоколад можна вживати зовсім малим дітям. Ще ми робимо цукерки з фундуком, мигдалем і батончики».

Ціни на шоколад різні: маленька плитка (50 г) з додаванням ягід та горіхів коштує 55 гривень, а велика (90 г) – від 75 до 90 гривень залежно від виду. В середньому шоколад можна зберігати від 2 до 6 місяців.

 

В шоколаді головне – пропорції

 

«Я не можу сказати, що виготовлення шоколаду ручної роботи – це якась досить велика арифметика, – говорить Оксана. – Рецептів досить багато, головне – дотримуватися пропорцій. І в домашніх умовах ідеальний варіант, коли береться одна частина какао-масла, дві частини какао тертого, а мед вже додавайте за смаком. Хто любить екстрачорний, то зовсім трохи треба меду. Коли всі інгредієнти розтоплені на водяній бані, тоді додайте мед, щоб він не дуже нагрівався. Також в кінці додаються обсмажені і підсушені горіхи, ягоди, родзинки – усе, що вам до смаку. Прикрасьте виріб, поставте в холодильник – і у вас буде чудовий домашній шоколад без цукру».

 

Ягоди заготовляють самі

 

Літо – мабуть, найгарячіша пора в роботі Оксани і її родини. Адже це той час, коли не лише потрібно варити шоколад, їздити на ярмарки, а ще треба встигнути заготовити фрукти, аби потім додавати їх у вироби. Заготовляють ягоди всією родиною, навіть маленька донечка цьогоріч допомагала.

yagods

«Уже пройшов збір чорниці, суниці, – розповідає Оксана. – Полуниця – єдина ягода, яку ми не заготовлюємо самі, а закупаємо у постачальників. Зараз ми сушимо малину. Потім буде вишня. Усі ягоди власного збору. Чорниця і суниці – лісові ягоди. Малина у батьків росте. Ягоди сушимо в сушарках. Відразу у трьох сушимо, бо під кожну ягоду конкретна температура виставляється. Єдину ягоду, яку ми прибрали з асортименту, – це смородина. Не зовсім вдалий варіант. Найпопулярніша – вишня, вона в’ялена виходить. Ми не купуємо готові сушені ягоди, бо в Україні не все є, а що є – не досить гарної якості або надто дорого коштує. Наприклад, сушена чорниця канадська коштує тисячу гривень за кілограм. Ми ж живемо на Чернігівщині, де в лісах є своя чорниця, суниця. Все поряд і все наше. І це приємно – всією сім’єю зібратися, поїхати в ліс, набрати ягід і просто провести час разом на природі. До того ж, шоколад із лісовими ягодами дуже смачний».

 

Температура і мед мають значення

 

medusПід час приготування шоколаду, особливо шоколаду з медом, важлива температура. Спочатку Оксана використовувала парову баню і спеціальний термометр, зараз закупила сучасніше обладнання.

«Зараз вже використовую плавильний танк, щоб контролювати температуру, – говорить Оксана. – Адже спочатку я топила шоколад на паровій бані. З таким способом досить важко дотримуватися потрібної температури, і великий об’єм продукту зробити неможливо. А от плавильний танк ми завантажуємо, виставляємо температуру, вище якої продукти в ньому не нагріваються. Це досить важливо, бо ми додаємо мед, а тут важливо, щоб він не перегрівався. Інакше він може виділяти канцерогенні речовини і втрачає свої корисні властивості. А ми використовуємо мед саме для того, щоб людина отримувала максимальну користь від нашої продукції».

Мед для шоколаду Оксана використовує з власної пасіки, але не ввесь мед підходить для додавання в шоколад.

«Як правило, ми беремо мед без яскравого запаху, – говорить Оксана. – Не підходить акацієвий мед. Він рідкий і велику вологість має, а це погано для шоколаду. Більше всього ми використовуємо соняшниковий і липовий мед, але соняшниковий найбільш вдалий. Хоча переважає хибна думка, що сонях – технічна культура і мед із нього не якісний. Насправді це досить корисний продукт, дуже ніжний на смак. Там мілкі кристали, а ми ж використовуємо саме відстояний, закристалізований мед».

 

Майстерня на підході

 

У найближчому майбутньому подружжя планує відкрити свою майстерню. Для того, аби приймати там гостей, проводити майстер-класи, дегустації ну і, звичайно, виготовляти шоколад. Її будівництво вже розпочате.

«Це буде приміщення не промислових масштабів, а таке, де спроектовані комфортні робочі місця, – розповідає Оксана. – Майстерня спроектовано під ХАСПП, яка передбачає, що в процесі виробництва виключені всі ризики, щоб у результаті продукт був безпечний. Адже я відчуваю відповідальність перед людьми, які вживатимуть мою продукцію. Планую приймати на території групи туристів, щоб вони мали змогу прийти і подивитися, як виготовляється продукція, можливо, це будуть майстер класи, або міні-крамничка, де вони зможуть придбати собі сувенірний шоколад із Ніжина».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото героїні

Схожі матеріали (за тегом)