|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:05 | 03.29.2024

Провал справи про хабар

Суд виправдав колишнього виконувача обов’язків голови і заступника голови Коропської районної державної адміністрації від звинувачень у хабарництві на $5000, бо прокурор не долучив розпорядження про його призначення на посаду.

bakssПро це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 30 липня.
У 2018 році до чиновника звернувся представник ТОВ «Ферма КРС Україна» з метою отримання у тимчасове користування земельних ділянок площею близько 36 га. Земля потрібна була для вирощування тварин.
В.о. голови РДА розповів, що в межах району є нерозподілені земельні паї, що можуть бути передані в оренду до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності. Представник компанії спитав, спитав, що потрібно за допомогу, на що чиновник начебто показав рукою п’ять та згодом озвучив: 5 тисяч доларів.
Сам обвинувачений пояснював суду, що йшлося про допомогу на ремонт місцевої школи, на який не було коштів у бюджеті. У свою чергу, свідок це заперечував, кажучи, що про благодійну допомогу не просили.
Суд вважає, що доказами підтверджується існування таких обставин: в лютому 2018 року в Коропську РДА звернувся представник ТОВ «Ферма КРС Україна» з питання отримання земельних ділянок в оренду. Але обвинувачений з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, погодився вирішити це питання за 5 тисяч доларів. Передача коштів відбувалась двома частинами: 1000 доларів США (07.03.2018 року) та 4000 доларів США (05.04.2018 року). Обвинувачений також активно спілкувався із заявником, керував його діями, надавав вказівки з питань підготовки документів та їх змісту для звернень до Коропської РДА.
Обвинувачений попросив кошти не в національній валюті, а – в доларах США. Отримані гроші не провів через бухгалтерію як благодійну допомогу, а відніс додому та зберігав 1000 доларів вдома, інші 4000 доларів помістив в коробку з-під взуття у шафі біля кабінету. Суд робить висновок, що обвинувачений мав намір одержати ці гроші для себе з метою збагачення, та не хотів, щоб будь-хто дізнався.
Але після таких висновків суд все ж виправдав ексчиновника. Єдиною причиною для виправдання була відсутність у матеріалах справи розпорядження про призначення обвинуваченого на посаду.
В обвинувальному акті прокурор посилається на розпорядження Голови Коропської районної державної адміністрації про призначення обвинуваченого на посаду першого заступника. Але в матеріалах справи цей документ відсутній, тому суд не може встановити факт, чи був обвинувачений службовою особою, а відтак і суб’єктом злочину, передбаченого ч.3 ст.368 ККУ.
Ексчиновнику загрожувало від 5 до 10 років в’язниці з конфіскацією майна.
Обвинувачений звільнився з посади навесні цього року.

Схожі матеріали (за тегом)