|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:40 | 03.28.2024

Городище – «з молотка»: коли прокинуться прокурори?

Сумновідоме керівництво Плисківської територіальної громади, що на Борзнянщині, пішло на грубе порушення не тільки Законів України, але й Законів совісті та моралі, виставивши на торги поселення прабатьків, що числиться на обліку в Департаменті культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської облдержадміністрації як пам’ятка археології.

Так, на сайті Плисківської громади розмістили оголошення про проведення земельних торгів з посиланнями на сайт Держгеокадастру. Саме на сайті цієї державної структури виставлено два лоти, кожен із яких має площу 17,4 гектара. Загальна ж площа обох ділянок складає 34,8 гектара – якраз стільки, скільки займає площа археологічної пам’ятки – давньоруського поселення,яку у березні цього року рішенням сесіїперевели в категорію земель «для ведення фермерського господарства».

Попри те, що незаконне рішення сесії оприлюднили на сайті сільської ради, прокуратура вчасно на нього не зреагувала і не скасувала його через суд. Це, мабуть, і стало причиною подальшого кричущого свавілля та порушення закону.

Виконуюча обов’язки директора департаменту культури, національностей та релігії ОДА Людмила Замай пояснила, що рішення про переведення археологічної пам’ятки у фермерські землі з ними не узгоджувалось, що є незаконним. Адже у разі зміни цільового призначення земельної ділянки потрібне обов’язкове погодження проекту землеустрою з профільним департаментом. Такої документації до департаменту не надходило. Разом із тим, можемо бачити, що така проектна документація вже існує. Її виготовила така собі землевпорядна організація ТОВ «Тандем Експерт». Прізвище інженера-землевпорядника, яка розробляла «технічку» і ставила на документах свій підпис – Гелевера Олена Олександрівна.

1mapka1

Городище розбили на дві ділянки і змінили цільове призначення

 

«Відповідно до прикінцевих положень Закону України «Про землеустрій» для розроблення проектної документації на земельні ділянки на території об'єктів культурної спадщини необхідно отримати від департаменту інформацію про режими їх використання. За такою інформацією ні Плисківська сільська рада, ні землевпорядна організація до Департаменту не звертались, що є порушенням. З огляду на вищевикладене, на підставі статті 6 та статті 30 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», Департаментом культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської ОДА відповідні матеріали буде скеровано до Чернігівської обласної прокуратури з проханням здійснити перевірку факту порушення та вжити відповідних заходів щодо притягнення винних до відповідальності», – відреагувала Людмила Замай.

У свою чергу автор цієї статті також звернеться із заявою до прокуратури Чернігівської області про вчинення злочину посадовими особами місцевого самоврядування та посадовцями з Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області, які не могли не володіти інформацією про розташування на цій ділянці пам’яток археології. У випадку Держгеокадастру, вони також не мали права оминути процедуру узгодження технічної документації з охоронним органом.

У профільному департаменті підтверджують вищезазначене, вказуючи на те, що у грудні 2019 року Плисківська сільська рада зверталася до них по інформацію про об’єкти культурної спадщини і отримала відповідь, у тому числі про зазначену земельну ділянку площею 34,8 гектара, на території якої розташовані поселення «Рудка-2» і курган із групи курганів-1, із умовами їх охорони і використання. На всі об’єкти археологічної спадщини необхідно було укласти охоронні договори. Як бачимо, до цього часу немає не те що договорів, а й курган і давньоруське поселення хочуть виставити на торги і віддати якомусь фермеру.

Якщо прокуратура не зупинить незаконних дій керівництва громади, то курган і городище підуть «з молотка» у вигляді двох ділянок вже 11 серпня 2021 року.

Складається стійке враження того, що для голови громади Марини Вірко не існує ні Законів України, ні Божих законів. Тільки манкурт і окупант може так відверто насміхатись над нашою тисячолітньою історією і торгувати спадщиною!

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)