|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:54 | 03.28.2024

Гуртожиток на Попудренка ремонтуватиме місто

У Чернігові гуртожиток на Попудренка, 16, де в 2016 році стався обвал стіни, все ж таки будуть не зносити, а капітально ремонтувати за рахунок міста. Адже інвесторів-забудовників, які б звели на цьому місці новий житловий будинок, так і не знайшлося. На конкурсний відбір не подали жодної пропозиції, тому конкурс визнали таким, що не відбувся.

Нагадаємо, ввечері 12 грудня 2016 року в гуртожитку на по вулиці Попудренка, 16 обвалилася стіна, і в одну мить 180 його мешканців втратили дім. Тоді внаслідок обвалу травмувалися семеро людей та загинула 25-річна мешканка гуртожитку. Людей з аварійного будинку відразу відселили у різні гуртожитки міста. Увесь цей час будівля перебувала під арештом, її не можна було зносити чи ремонтувати. Тому питання з відновлення житла затягнулося аж на п’ять років. Після завершення судової тяганини арешт із будівлі зняли, а вже 4 лютого 2021 року виконком Чернігівської міськради оголосив про проведення конкурсу, щоб обрати інвестора, який збудує новий будинок на місці обваленого гуртожитку. Умовами було виділення квартир для мешканців обваленого гуртожитку в новозведеному багатоквартирному будинку.

1gurto21

Та от минуло вже півроку, а інвесторів-забудовників для зведення нового житлового будинку замість зруйнованого так і не знайшлося. Відтак доведеться ремонтувати будинок за міські кошти.

«Приватним забудовникам економічно нецікаво здійснювати будівництво нового будинку по Попудренка, 16. У тому числі через те, що безпосередньо у власників квартир у цьому будинку немає єдиної думки щодо участі у програмі сприяння забезпечення новим житлом мешканців непридатного для проживання та застарілого житлового фонду. Адже власники чотирьох квартир, які відмовились від участі у програмі, потім можуть просто шантажувати забудовників і замість своїх кімнат по 14 м2 вимагати по декілька квартир від інвесторів, – сказав міський голова під час наради. – Також певних складнощів додають і змінені нормативи, які впливають на будівництво. Усі ці моменти у сукупності роблять ідею будівництва нового житла економічно непривабливою. Відповідно, ми приходимо до необхідності здійснення капітального ремонту будинку».

Голова наголосив, що відновлення містом зруйнованого гуртожитку – це скоріше виняток із правил. І подібного більше не буде, бо це приватна власність, а не власність міста.

«Я офіційно і відповідально про це кажу. Подібні випадки руйнації будинків не є проблемою міста, – наголосив мер. – Адже це приватна власність. У нас в місті 24000 приватних будинків. І їх власники не ідуть у міську раду по кошти на ремонт у своїх будинках. Багатоквартирні будинки – це такі самі приватні будинки, у них тільки фізична форма інша. А юридична відповідальність за технічний стан приватної власності лежить саме на власниках.

Тому я попросив би процедурно пришвидшити відновлення будинку по вул. Попудренка, 16. На жаль, через низку причин, у тому числі судову тяганину, вирішення цього питання затягнулося, але ми маємо поставити у ньому крапку».

Наразі вже доопрацьовується кошторисний розрахунок, який згодом буде переданий на експертизу. Після цього розпочнеться реалізація капітального ремонту гуртожитку.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)