|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 2:52 | 04.19.2024

Найбільший прапор області піднімуть у Батурині

Цього року під час святкування Дня прапора по всіх регіонах України відбудеться церемонія підняття великих прапорів. На Чернігівщині гігантський прапор замайорить у Батурині на території Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

1prapor30До 30-ї річниці Дня незалежності України великі прапори планують встановити в 17 областях України. На Чернігівщині найбільший державний стяг України – розміром 4 на 6 метрів і висотою в 30 метрів – мають підняти до Дня прапора.

«23 серпня найбільший прапор Чернігівщині замайорить на території батуринського Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», – відзначила голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко. – Ми обрали Батурин, бо це одне з найбільш значущих місць на шляху до здобуття незалежності України. Це місто було резиденцією гетьманів Лівобережної України, і з ним пов’язані такі визначні постаті як Іван Мазепа, Пилип Орлик і Кирило Розумовський. До того ж Гетьманська столиця – це туристичний магніт Чернігівщини. Щороку вона приймає понад 200 тис. туристів».

Оскільки ділянка, де планують розмістити прапор, розташована на території пам’ятки археології, то перш ніж вести там будь-які будівельні роботи, потрібні науково-археологічні дослідження. Вони, до речі, вже розпочалися з 6 липня.

«Проектом передбачено встановлення флагштока і прапора, а також озеленення території. Буде розгорнуто газон та висадженні дерева ялівцю. Всі види покриття, які використовуватимуться, – міцні та екологічно безпечні, – говорить Анна Коваленко. – Для маломобільних груп населення буде створено безбар’єрне середовище».

На сам прапор, флагшток і супутні роботи з благоустрою навколишньої території держава витратить 3,59 мільйона гривень. Тендерні процедури пройшли, незабаром підпишуть договір з компанією-переможцем, якою за даними «Прозорро» став «Буденергомонтаж».

Три з половиною мільйона гривень – досить чимала сума на такі роботи, але порівняно з іншими областями вона здається нікчемною. Так, у Харкові на це планують витратити аж 24,5 мільйона державних коштів.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)