|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:23 | 03.28.2024

В Чернігові рятують столітню вишню

У Чернігові лікують найстарішу в Україні вишню-антипку, яка росте на Валу. Раніше вишню вже лікували, але дідівським методом: замазували глиною, цеглою з бетоном. Проте, як виявилося, всі ці заходи давали лише візуальний ефект і насправді лише поглиблювали проблеми дерева. Тож тепер, аби зберегти унікальну красуню, вирішили запросити спеціального лікаря дерев.

Вишня- антипка – це унікальне для нашого регіону дерево, яке має понад сторічну історію. За офіційними даними, дереву 100 років, проте кажуть, що йому вже приблизно 120 років.

Сьогодні вишня стала одним з об’єктів Валу, який потрібно обов’язково побачити. Біля дерева приходять сфотографуватися сотні туристів, особливо в період її цвітіння. Адже саме в цей час вишня-антипка виглядає неймовірно гарно.

1vishnya

Є повір’я, що коли на кору цього дерева покласти монетку, то вам обов’язково пощастить у житті.

Останнім часом у вишні почали всихати гілки. Тому було вирішено запросити спеціаліста, щоб відреставрувати дерево і тим самим подовжити його життя на Валу. По допомогу звернулися до Володимира Ветроградського – відомого в усій Україні артбориста. За час роботи «лікарем дерев» Володимир врятував їх не одну сотню. На його рахунку врятовані такі знані дерева, як 300-річний дуб Шептицького і груша Івана Франка. І хоча графік у пана Володимира розписаний на півроку вперед, майстер знайшов час і приїхав, щоб відреставрувати чернігівську антипку.

«Чесно кажучи, таку вишню я бачу вперше, – говорить Володимир Ветроградський. – Мені траплялися антипки, яким було по 60 років, а цій десь 115 років, і подивіться, яке в неї розлоге гілля. Її однозначно треба рятувати. До того ж вишня не аварійна і має міцну структуру».

Вишня візуально виглядає досить непогано і дехто подумає, мовляв, що ж там лікувати? Натомість спеціаліст говорить, що проблем вистачає.

«Ввесь цей час дерево підмазували глиною та цементом, проте це поглиблювало процес гниття дерева. Зараз її проблема саме в гнитті та паразитах, що всередині крони, – пояснює Володимир. – До того ж у дерева не вистачає коренів. Можливо, під час реконструкції або прокладання мереж їх просто обрубали більше, ніж треба. Наслідком такого відрубування коренів може бути усихання крони дерева.

Лікування дерева проходитиме в декілька етапів. Розпочнемо з санітарної та проріджувальної стрижки. Потім перероблю злоякісні зрізи – це ті зрізи, які зроблені неправильно, і через них дерево починає поступово підгнивати. Також в середині стовбур дерева прогнив у деяких місцях, тому потрібно вичистити його, зробити протигрибкову обробку та заповнити пустоти спеціальними матеріалами. Якщо цю вишню правильно вилікувати, то вона проживе ще мінімум 50 років. Я даю саме таку гарантію після виконання всіх робіт. А якщо не буде ніхто втручатися після мене, то й понад 80 років. Головне – потім хоча б раз на рік робити фахове обстеження дерева».

Вже тривалий час учені говорять про те, що чернігівській вишні-антипці потрібно надати статус пам’ятки з огляду на її поважний вік. Так би дерево мало «державний» захист.

«Беручи до уваги унікальність і поважний вік цього дерева, а також шанобливе ставлення чернігівців до нього, вишню потрібно було б оголосити ботанічним пам’ятником природи місцевого значення», – так ще десять років тому про чернігівську вишню-антипку написали директор Київського екологічно-культурного центру, заслужений природозахисник України Володимир Берейко та кандидат біологічних наук Ігор Парнікоза. Саме вони виявили, що це – найстаріша вишня-антипка в Україні, і звернулися до відповідних органів із клопотанням оголосити це дерево пам’яткою природи місцевого значення з назвою «Чернігівська вишня». Проте, на жаль, оформлення цього дерева як пам’ятки досі не відбулося.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото з мережі

Схожі матеріали (за тегом)