|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:30 | 03.28.2024

Рада «зависла»: що буде з бюджетом?

Сесія Чернігівської обласної ради вдруге не відбулася. Знову не змогли зібрати необхідний кворум. У залі зареєструвалися 32 із 64 депутатів.

У повному складі не прийшли на засідання фракції «Нашого краю», ОПЗЖ, «Європейської Солідарності», «За майбутнє» та «Батьківщини». Схоже на те, що політична криза в обласній раді поглиблюється. У новий рік Чернігівщина входить без власного бюджету.

1zalaorady

Через відсутність кворуму вдруге не відбулося засідання другої сесії Чернігівської обласної ради. Про це 28 грудня перед початком засідання оголосила голова облради Олена Дмитренко.

З її слів, у залі зареєструвалося 32 депутати з 64.

У повному складі не прийшли на засідання фракції «Нашого краю», ОПЗЖ, ЄС, «За майбутнє» та «Батьківщини», а це – 30 депутатів. З так званої коаліції відсутні були два депутати – Неля Шаповаленко з «Радикальної партії» та Олександр Левицький зі «Слуги народу». Обоє начебто захворіли.

До речі, 23 грудня сесія теж не відбулася через відсутність кворуму.

Нагадаємо, перша установча сесія обласної ради 8-го скликання, яка відбулась 3-го грудня, пройшла зі скандалами, утворенням нової «коаліції» та замінуванням будівлі облради.

Так, фракції ВО «Батьківщина» та «Наш край» опублікували жорсткі заяви щодо ходу першої сесії обласної ради.

Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко так прокоментувала останнє позачергове зібрання в обласній раді: «Ситуація, яка склалася в обласній раді, є відверто ненормальною. Вже вкотре рада не може зібрати кворуму. Небажання знаходити компроміс, неготовність до будь-якого діалогу призводять до прямих втрат для мешканців області. Неприйняття обласних програм та річного бюджету можуть вкрай негативно позначитися на розвитку регіону та добробуті жителів».

Голова Чернігівської облдержадміністрації закликала депутатів Чернігівської обласної ради до конструктивної комунікації й висловила готовність до проведення перемовин.

«Готова виступити модератором процесу перемовин між усіма депутатськими групами», – зауважила вона.

Натомість заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш переконує, що ніякої кризи немає, а є лише політична гра окремих груп депутатів. Пряма мова: «Ніякої кризи немає, тому що всі, хто розуміє питання бюджету, усвідомлюють, що неприйняття бюджету – це не катастрофа, це лише означає, що область буде жити за однією дванадцятою від минулого року. А що це означає? Це означає, що бюджет на 2020 рік був більший, аніж бюджет на 2021 рік. Тому можна сказати, що всі від цього виграють. Програє тільки департамент фінансів Чернігівської облдержадміністрації, який буде шукати перевитрачені кошти. Щодо кризи в обласній раді – її так само не існує, є пандемія і ми не можемо вплинути на стан здоров’я наших колег. Як тільки здоров’я депутатів, які ходять на сесії і виконують доручення своїх виборців, повернеться, ми проведемо сесію. Все, що відбувається, – це фарс певної групи депутатів, які або пропускають сесії, або ходять на сесії і не реєструються».

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)