|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:04 | 04.16.2024

Співпраця поліції та журналістів

Поліція домовилась про співпрацю з Чернігівською обласною організацією Національної спілки журналістів

1apoligurУ п’ятницю в Чернігові зустрілися представники сектору захисту прав інтересів держави Головного управління Нацполіції та голова Чернігівської обласної організації Національної спілки журналістів Олександр Назаренко.

Одним з пріоритетів новоствореного підрозділу є  профілактика злочинів проти безпеки та незалежної діяльності журналістів. Відтак, поліцейські налаштовані встановити тісні робочі стосунки з Національною спілкою журналістів на регіональному рівні, а в разі потреби - здійснювати оперативний супровід розслідування проваджень, які стосуються порушень прав журналістів.

Поліцейські повідомили, що злочини проти журналістів у них на особливому контролі. Голова обласної організації НСЖУ Олександр Назаренко пообіцяв правоохоронцям всіляке сприяння з боку спілки в об’єктивному розслідуванні злочинів.

Зокрема, співрозмовники зупинились на аналізі інциденту, що стався у вересні між представниками громадської організації та журналісткою телеканалу в Прилуках.

Окремо мова йшла про етичну поведінку журналістів, яка часто-густо стає причиною агресії в бік журналістів. Голова обласної НСЖУ повідомив, що оцінку дотримання журналістських стандартів дає комісія з журналістської етики, яка діє при обласній організації НСЖУ. На підставі її висновків правління організації може ухвалювати рішення про виключення з лав спілки. Утім, якими б не були причини скоєння злочинів, їхнє розслідування перебуває на особливому контролі як в поліції, так і в спілці журналістів.

Нагадаємо, що Кримінальний кодекс України містить кілька статей, які захищають безпеку та незалежну журналістську діяльність:

- ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів);
- ст.345-1 (погроза або насильство щодо журналіста);
- ст.347-1 (умисне знищення або пошкодження майна журналіста);
- ст.348-1 (посягання на життя журналіста);
- ст.349-1 (Захоплення журналіста як заручника).

З метою захисту працівників ЗМІ при Департаменті захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України створено гарячу лінію для повідомлень про правопорушення стосовно журналістів - окрему електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Поліцейські негайно реагуватимуть на кожне звернення про перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Схожі матеріали (за тегом)